KXM
Scatterbrain (2017)

 

A KXM sem az a csapat, akikkel túl gyakran foglalkoznánk a ’forgácson. Persze ez nem meglepő, hisz sem metalnak, sem undergroundnak nem tekinthetők. Két hír erejéig emlékeztünk meg róluk, még a 2014-es bemutatkozó lemezük kapcsán. Nos, pár hete már elérhető a brigád második albuma, a Scatterbrain. A KXM olyan nevekből áll, mint Doug Pinnick, ének/basszusgitár (King’s X), Ray Luzier, dobok (KoRn), és George Lynch, gitár (Lynch Mob, Dokken). Nekem a debütáló korongjuk is bejött, de ez a 12 nap alatt felvett, improvizációkból összeállt folytatás még jobban tetszik. Úgy tűnik, ha a zenészek között megvan az összhang, a kémia, akkor nem kellenek hosszú hónapok, évek 1-1 lemez megírásához, felvételéhez!A nyitó/címadó dalt olyan progos, agyas ritmusokkal kezdik, ami előre vetíti, hogy a self-titled első lemezhez képest ezúttal technikásabb muzsika várható. Luzier a KoRn-ban nem tud annyira kibontakozni, itt viszont kiéli magát rendesen. Sajátos ritmusképleteivel, parádés lábdob játékával engem simán elkápráztat. Doug pedig közel a 70-hez még mindig ereje teljében van. Basszusgitárja is a tőle megszokott színvonalon szól és a hangja is teljesen okés. Néha még hátborzongató ordításokra is vetemedik. És összehozott jó néhány pofás verzét, refrént. Még ha ezek nem is hatnak első, második hallgatásra, de idővel az összes nóta elkezd működni. Lynch pedig nyomatékosítja, hogy a gitárosok krémjéhez tartozik. Egyszerre hangulatos és technikás játéka figyelemre méltó. Főleg úgy, hogy látszólag könnyed eleganciával áradnak gitárjából a hangok. Improvizatív, sokszor jó bő lére eresztett szólói aranyat érnek, de riffek tekintetében sem vall szégyent.
A Big Sky Country nyitó és vissza-visszatérő döngölése például bármelyik doom/southern bandának jól állna! Mondjuk a komplett nóta zseniális! A középrész leállós, vokálisan a The Beatles-t idéző merengése, majd az ebből kibontakozó gitárszóló, Luzier ízes dobolása, dUg éneke, a végén többször is elővezetett, velőt rázó "váááááááóóóóóóóó”.
Az elszállós intrót követően úgy beindul a Calypso, hogy ihaj!
Ray törzsi/latinos ritmusai, Pinnick kiszámíthatatlan éneke, mely egy elsőre is ragadós refrénben manifesztálódik, a korong egyik kiemelkedő tételévé teszi a Calypso-t. George pöpec szólójáról nem is beszélve…
A Not a Single Word modern rockos, punk-rockos kezdés után átvált egy ska/latino/funky ízű lüktetésbe. Lynch itt-ott kimondottan Santana-s dolgokat penget.
Az Obsession egy újabb csúcspont számomra. Hihetetlen témázgatások vannak benne, az a rész, ahol Doug azt kezdi éteri hangon énekelni, hogy „Where you go…” már most instant klasszikus!A Noises in the Sky sem piskóta. Pinnick bőgője hogy röfög már!? És a refrént is durván odatette! Emlékezetes énektéma, nem vitás. És az utolsó etapban újra jönnek a tipikus ordításai/sikolyai. És milyen szépen visszatérnek már a refrénnel a szabadjára engedett George hosszas, improvizált szólója után!
A Panic Attack sem kutyafüle, Ray közbeütései fincsik, a dal maga pedig címéhez hűen súlyos. És az a hibbant, agyontremolózott szóló! Nyami!
A további szerzemények is remekbe szabott darabok, mindegyikben van egy, vagy több figyelemre méltó momentum. A Stand az egyik favoritom az albumról. Akad benne egy effektezett énektéma, ami hirtelen nem ugrott be honnan ismerős, aztán rájöttem, hogy a Gojira alkalmaz hasonlókat.


Tény, hogy nem könnyű hallgatnivaló, ez a 67 perces dalcsokor, de 5-6 fülelés után kezdenek rögzülni a témák, aztán pedig azt vesszük észre, hogy még egyszer, még egyszer, még egyszer le kell pörgetni a lemezt.

King’s X
rajongóknak szimplán kötelező a beszerzése, de mindenkinek ajánlom, aki szereti a színes, változatos, itt-ott több stílust is fölvonultató, de azért alapvetően hard rock zenét.


KXM_Scatterbrain_2017
Kiadó:
Stílus:
Hard rock
Értékelés:
 
Pont
: 9 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Scatterbrain (5:07)
2.Breakout (5:10)
3.Big Sky Country (4:36)
4.Calypso (5:28)
5.Not a Single Word (4:59)
6.Obsession (5:37)
7.Noises in the Sky (5:30)
8.Panic Attack (5:20)
9.It's Never Enough (3:52)
10.True Deceivers (3:50)
11.Stand (5:09)
12.Together (5:22)
13.Angel (6:45)
Írta:
oldboy
2017. április 9., vasárnap, 10:49
Facebook:
oldboy 2017. április 9., vasárnap, 12:07
oldboy
Csatlakozott:
2008. július 25.
Hozzászólások: 1842
Válasz boymester üzenetére:

Hű, ez még engem is megfogott. Remek lemez és eddig még nem hallottam róluk! Köszi!


Örülök, hogy tetszik! \m/
boymester 2017. április 9., vasárnap, 11:37
boymester
Csatlakozott:
2011. január 24.
Hozzászólások: 3310
Hű, ez még engem is megfogott. Remek lemez és eddig még nem hallottam róluk! Köszi!
--
Youtube csatorna
Koncertek
European Pilgrimage Tour Part III.
január 22.,
A38 Hajó
Gods Of Violence Tour
január 26., 18:00,
Barba Negra
British Punk Invasion
február 2., 17:00,
Barba Negra
Downfall of Gaia, Hamferđ
február 9.,
Kvlt
Fight the Plague 2018
február 18.,
Dürer Kert
Machine Messiah Tour 2018
február 25., 18:00,
Barba Negra
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.049 seconds to render