Alchemy
Never Too Late (2016)

Mit keres nálam az Alchemy promó CD-je? Ezt kérdeztem magamtól, miközben már ötödjére forgattam le a lemezt arra várva, hogy majd csak ráhangolódom. Az Atomic Stuff kiadó promói után nem mindig kapkodunk két kézzel, írni azonban illik róluk, még akkor is, ha éppen nem vág az ember stílusába a zene, mint jelen esetben. Szóval, itt ez a fiatal, olasz AOR/hard rock társulat, akik nagy lelkesedéssel töltik be a szobámat a szintetizátorral megtámasztott, néhol keménykedő, de alapvetően melodikus zenéjükkel.Legyen szó rockról vagy death metalról, én legfőképpen azt szeretem a zenében, ha a felszín alatt akad még felfedeznivaló. A banálisan egyértelmű és azonnal kiismerhető zenék már első hallásra untatnak. Az Alchemyről sem tudnám elmondani, hogy mélyre eresztette volna a horgonyt, de a stílus kedvelői ezt bizonyára nem is várják el tőlük.

Lényegében erős és kihangsúlyozott ritmusszekcióra épülő kőegyszerű, a 80-as éveket idéző hard rock hallható a Never Too Late című lemezen, amely egy másodperc tört részéig sem okoz fejtörést, még akkor sem, ha az ember most hallgat életében először rock zenét. A kissé popos slágeresség, a könnyen emészthetőség, a „szájbarágós” dallamok mind jellemvonásai a lemeznek, de amennyire én meg tudom ítélni, eléggé elmarad minőségben a harminc évvel ezelőtt aranykorukat élő zenekaroktól. Persze, van egy nyúlfarknyi progresszív metal is benne, de szigorúan csak kommersz értelemben. A stílus behatárolását illetően a zene nem áll messze a Dokken, a régi Bon Jovi vagy a Skid Row stílusától, de minőségbeli hasonlítgatásnak nincs sok értelme. Úgy hallom, az ének nem a legerősebb oldala a csapatnak, ami egy vokálorientált zenekarban hamar feltűnik, ennek ellenére szégyenkezniük sincs miért. Kiérződnek a korlátok, hallatszik, hol a határ, de azért elfogadhatónak nevezném Marcello Spera teljesítményét.A dalok közül egyiket sem szeretném kiemelni, mindegyik arra törekszik, hogy minél megjegyezhetőbb legyen, minél hamarabb rögzüljenek a refrének, ám többségük csak a „tucat” és a „felejthető” fiókban találnak helyet maguknak. Főleg, hogy minden első hallásra kiderül. Előfordulnak vérmesebbnek tűnő, riffcentrikus nóták, dallamosabb eresztések, és persze a kihagyhatatlan mézes-mázos ballada sem hiányzik róla. A giccses szintiszólamok a szintetizátor feltalálásának napján még esetleg érdekesnek tűnhettek volna, ma már jobb esetben is csupán megmosolyogtatja az embert. Ha ez akar lenni a progresszív szál, nem kenyereztek le vele. Összességében a banda szeretné meglovagolni egy kicsit a rock'n'roll életmódot, megízlelni azt, amit a példaképek elsőkként tapasztalhattak meg, amit nem is róhatok fel nekik. Ha ez jön szívből belőlük, lelkük rajta. Bennem azonban még nosztalgiát sem vált ki a dolog, mert az ilyesmi sosem mozgatott meg.  


Nos, egy szó, mint száz, aki a mindennapi teendők hátterében azt szeretné, ha rock zene szólna, és egyéb elvárásai nincsenek, az nyugodtan nyomja meg a lejátszó gombját. A stílust előszeretettel hallgatókat pedig sem a pontszám, sem az itt leírtak nem fogják lebeszélni az Alchemy zenéjéről.
Alchemy_Never_Too_Late_2016
Kiadó:
Stílus:
hard rock/AOR
Értékelés:
 
Pont
: 5 / 10
 
Külalak
: Átlagos
 
Hangzás
: Átlagos
Dalok:
1.The Place Men Call Hell
2.Diablo
3.Alcohol Symphony
4.Never Too Late
5.Blessed Path
6.End of the Line
7.Rise Again
8.Get Out
9.My Way Home
Írta:
farrrkas
2017. április 18., kedd, 20:50
Facebook:
Dina Ivory 2017. április 20., csütörtök, 10:35
Dina Ivory
Csatlakozott:
2015. augusztus 6.
Hozzászólások: 1312
Nem ismerem ezt a bandát,de örömmel olvastam a kritikád.A belinkelt videót is megnéztem és egyet kell értsek veled,miszerint "az ének nem a legerősebb oldala a csapatnak".Ha ilyen végig az album akkor jogos az 5 pont.
Jöhet nyugodtan még ehhez hasonló stílusú lemezkritika az oldalra,csak valamivel színvonalasabb Hard rock /AOR zene :-p
Koncertek
Stone Sour, Nothing More
június 25.,
Barba Negra Track
Summer Totenritual Crusade 2018
június 27.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
Alice In Chains
július 1., 19:00,
Budapest Park
Ten Years After - 50th Anniversary
július 1.,
A38 Hajó
Billy Idol - Live! 2018 Tour
július 2.,
Budapest Park
Exodus, Savage Messiah
július 4.,
Dürer Kert
Gothoom Open Air 2018
július 5., 13:20,
Revištské Podzámčie
Soulfly
július 8.,
Dürer Kert - Kerthelyiség
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.067 seconds to render