Evilgroove
Cosmosis (2017)
A Bologna-i Evilgroove már húsz éve küzd az olasz rockvilágban. A csapat kezdetben Sunburn néven futott, így készítettek 1998-ban egy demót és egy EP-t. Itt van némi sötét folt a zenekari biográfában, mert a következő fontos esemény a 2005-ös stúdiózás, már Evilgroove-ként.
A banda két válogatásra is felkerült. Az egyik egy Dimebag Tribute lemez, ahol a Suicide Note Pt. 1 című Pantera klasszikust dolgozták fel, a másik pedig egy Desert Sound Vol.1 címet viselő kompiláció volt, ahová egy kiadatlan dalukat, a When Hell Freezes Over-t tették fel.
Nem áll távol a megfejtéstől, aki ezek alapján próbálja stílusilag behatárolni a csapatot, mert bizony a Pantera/Down hatása is érződik, de rájuk lehet sütni a stoner (némi túlzással a desert rock) cimkét is. De nem elégednek meg ennyivel, mert zenéjükben tetten érhető egy adag Seattle érzés is. Nekem az Alice In Chains és a Soundgarden hatása tűnik fel.


Az albumot indító Turn Your Head-ről nekem a jobb sorsra érdemes - és szerencsére újra aktív - hazai Flop ugrott be. Kövi Lóriékat idéző megoldások miatt egyből jobban figyeltem az olasz srácok anyagát. Aztán még itt-ott felbukkannak párhuzamok, nyilván hasonló gyökereik lehetnek.


A Lucusta némiképp folytatja ezt, de az a keleties hangulatú, tekergőző nyitány, aminek lüktetése szinte végig megmarad, nagyot dob a tetszésindexen. A klipes Space Totem kissé Kyuss-t idéz, de a drive rock bélyeggel sem lövünk nagyon mellé. A bőgő meg jó markáns benne, ahogy illik. Ez szerencsére az egész anyagra igaz, Matte Frazzoni hangszere jól van keverve, ami fontos, mert jó témákat játszik.


A Voodoo Dawn azért lehet érdekes, mert ebben pedig Mood érzéseket vélek felfedezni. Még Luca “Fraz” Frazzoni énektémáiban is érezhető párhuzam Holdampf Gabival.
A What I Mean azért érdekes számomra, mert szinte révületbe kerget a viszonylag hosszan elnyújtott instrumentális rész.
A lemezt záró címadót a visszafogott húzása miatt tudom értékelni. Van benne némi pszichedelia is és ebben érzem leginkább, hogy az AIC nagy hatással volt rájuk, de ebben is fellelhető a Flop párhuzam is.
A lemez teljes egészében meghallgatható a Bandcamp-en.Ami miatt nem tudok feltétlenül lelkesedni az anyagért, az a fogósabb témák, a megjegyezhetőbb refrének hiánya, illetve az, hogy azért időnként hallhatóan sablonokban gondolkodnak. Ha ezen dolgoznának, nálam mindenképp magasabb pontszámra lennének érdemesek. Így ez csak a reménység kategória, de az biztos, hogy érdemes rájuk figyelni.
Evilgroove_Cosmosis_2017
Kiadó:
Stílus:
stoner/desert/grunge keverék
Értékelés:
 
Pont
: 7 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Turn Your Head
2.Lucusta
3.Space Totem
4.I, The Wicked
5.Kick The Can
6.Physalia
7.Voodoo Dawn
8.Soul River
9.What I Mean
10.Cosmosis
Írta:
9000Sanyi
2017. április 30., vasárnap, 07:50
Facebook:
Koncertek
Stone Sour, Nothing More
június 25.,
Barba Negra Track
Summer Totenritual Crusade 2018
június 27.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
Alice In Chains
július 1., 19:00,
Budapest Park
Ten Years After - 50th Anniversary
július 1.,
A38 Hajó
Billy Idol - Live! 2018 Tour
július 2.,
Budapest Park
Exodus, Savage Messiah
július 4.,
Dürer Kert
Gothoom Open Air 2018
július 5., 13:20,
Revištské Podzámčie
Soulfly
július 8.,
Dürer Kert - Kerthelyiség
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.069 seconds to render