Evilgroove
Cosmosis (2017)
A Bologna-i Evilgroove már húsz éve küzd az olasz rockvilágban. A csapat kezdetben Sunburn néven futott, így készítettek 1998-ban egy demót és egy EP-t. Itt van némi sötét folt a zenekari biográfában, mert a következő fontos esemény a 2005-ös stúdiózás, már Evilgroove-ként.
A banda két válogatásra is felkerült. Az egyik egy Dimebag Tribute lemez, ahol a Suicide Note Pt. 1 című Pantera klasszikust dolgozták fel, a másik pedig egy Desert Sound Vol.1 címet viselő kompiláció volt, ahová egy kiadatlan dalukat, a When Hell Freezes Over-t tették fel.
Nem áll távol a megfejtéstől, aki ezek alapján próbálja stílusilag behatárolni a csapatot, mert bizony a Pantera/Down hatása is érződik, de rájuk lehet sütni a stoner (némi túlzással a desert rock) cimkét is. De nem elégednek meg ennyivel, mert zenéjükben tetten érhető egy adag Seattle érzés is. Nekem az Alice In Chains és a Soundgarden hatása tűnik fel.


Az albumot indító Turn Your Head-ről nekem a jobb sorsra érdemes - és szerencsére újra aktív - hazai Flop ugrott be. Kövi Lóriékat idéző megoldások miatt egyből jobban figyeltem az olasz srácok anyagát. Aztán még itt-ott felbukkannak párhuzamok, nyilván hasonló gyökereik lehetnek.


A Lucusta némiképp folytatja ezt, de az a keleties hangulatú, tekergőző nyitány, aminek lüktetése szinte végig megmarad, nagyot dob a tetszésindexen. A klipes Space Totem kissé Kyuss-t idéz, de a drive rock bélyeggel sem lövünk nagyon mellé. A bőgő meg jó markáns benne, ahogy illik. Ez szerencsére az egész anyagra igaz, Matte Frazzoni hangszere jól van keverve, ami fontos, mert jó témákat játszik.


A Voodoo Dawn azért lehet érdekes, mert ebben pedig Mood érzéseket vélek felfedezni. Még Luca “Fraz” Frazzoni énektémáiban is érezhető párhuzam Holdampf Gabival.
A What I Mean azért érdekes számomra, mert szinte révületbe kerget a viszonylag hosszan elnyújtott instrumentális rész.
A lemezt záró címadót a visszafogott húzása miatt tudom értékelni. Van benne némi pszichedelia is és ebben érzem leginkább, hogy az AIC nagy hatással volt rájuk, de ebben is fellelhető a Flop párhuzam is.
A lemez teljes egészében meghallgatható a Bandcamp-en.Ami miatt nem tudok feltétlenül lelkesedni az anyagért, az a fogósabb témák, a megjegyezhetőbb refrének hiánya, illetve az, hogy azért időnként hallhatóan sablonokban gondolkodnak. Ha ezen dolgoznának, nálam mindenképp magasabb pontszámra lennének érdemesek. Így ez csak a reménység kategória, de az biztos, hogy érdemes rájuk figyelni.
Evilgroove_Cosmosis_2017
Kiadó:
Stílus:
stoner/desert/grunge keverék
Értékelés:
 
Pont
: 7 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Turn Your Head
2.Lucusta
3.Space Totem
4.I, The Wicked
5.Kick The Can
6.Physalia
7.Voodoo Dawn
8.Soul River
9.What I Mean
10.Cosmosis
Írta:
9000Sanyi
2017. április 30., vasárnap, 07:50
Facebook:
Koncertek
METAL XMASS 2.
december 23., 19:00,
Hemo Klub
december 29.,
Dürer Kert
Christmass Blackmass VIII.
december 29.,
Ti Ti Tá
Gloryhammer, Civil War, Noctis
január 8.,
Barba Negra
The Rise of Chaos World Tour 2018
január 21.,
Barba Negra
továbbá
© 2001-2017 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.061 seconds to render