Da Boanad
Mystericum (2017)
 
Töredelmesen bevallom, a német nyelv hangzása igen távol áll tőlem. Ezért kicsit ódzkodom, amikor olyan rock/metal csapatokkal hoz össze a sors, akik németül osztják az igét. Egyedül a Rammstein-től tudom maximálisan elfogadni az anyanyelvi megnyilvánulást, sőt, az ő zenéjükhöz kifejezetten passzol is a németből áradó katonás, rideg "dallamvilág”.
Nos, ezúttal nem a sors, hanem konkrétan Papi Zoli kollégám hozott össze a Da Boanad nevű hard rock bandával, akik németek, azon belül bajorok és muzsikájukban e ténynek hangot is adnak. Nem csak úgy, hogy a Mystericum című friss lemezük (megjelenés: június 2.) utolsó dalának címében ott figyel a sör szó.
Hanem némelyik nótába beiktatnak egy kis mulatós (sramli és reggae keverékének tűnő) részt. Ha eddig még volt némi kedvetek eme ismertető olvasásához, gondolom ezzel megadtam a kegyelemdöfést, és csak a mindenre nyitott arcok sasolják tovább soraimat… :D

Szinte Rammstein ízű riffel nyit a Wuidara, a samplerhasználat is rokonságot mutat, a vokalista stílusa meg pláne. Csak épp közel sem annyira egyedi az orgánuma, mint Lindemann Mesteré. Különbség még, hogy Da Boanad-éknál a szólógitár is rendesen meg van dolgoztatva, továbbá női háttérvokállal is erősítik egyes szerzeményeiket.
Rossznak nem mondanám ezt a háromnegyed órás lemezt, de baromi nehéz elvonatkoztatni a német nyelvtől. A Da Aff-ban meg is kapjuk az első mulatós betétet. Meg is mosolygom minden hallgatásnál! :P
Egyből lesz az embernek tőle egy ilyen „Lökd ide a sört!” hangulata.
A Misericordia viszont hangulatilag olyan erős, valóban misztikus, hogy még a vokál sem tudja elrontani. Számomra egyértelműen az album csúcspontja.
A málházós, doomba hajló riff, a space-es gitáreffektek és a szépen kidolgozott szóló fantasztikus! Az énekes kicsit hisztérikusabban adja elő itt magát, ami csak tovább fokozza az atmoszférát!
Ha ilyen sötét tónusú, súlyos lenne a többi szerzemény, tudnám díjazni!
De sajnos nem teljesen ez a helyzet.


Az elektronikával enyhén megbolondított, mozgásra késztető, szórakoztatónak szánt számok dominálnak, vagy legalábbis kiegyenlítik a mérleg nyelvét. A minőségükkel nincs gond, a gitárszólók végig színvonalasak, a riffelés többször még a White Zombie-t is megidézi, a női háttérvokálok pedig manapság üde színfoltnak számítanak.
A balladisztikus Scheinheilig talán még Heilig Gábor tetszését is elnyerné. A verzék a német nyelvtől kapnak egy drámai élt. A gitárszóló meg… Hatalmas!
Bizony mondom, a szomorkodás jobban áll a bajoroknak, mint az örömködés! :D
Az Indianer aufm Kriagspfod elején talán Winnettou és apacs testvérei szertartását játsszák be… Majd egy korrekt, Hammond-ot is felvonultató középtempós hard rock nóta fejlődik ki az egészből. Mondanom sem kell, a gitárszóló ismét hasít, de az azt követő blues rockos témázgatás sem rossz!
A Dampfmaschin kezdése egyenesen zseniális! Az is kafa, ahogy a bőgő végig az előtérben van. A refrén pedig slágeres. Már amennyire egy németül előadott refrén az lehet…
A Bluatgeid is az eltaláltabb szerzemények közül való, az atmoszférikus középrész, az akusztikus gitár felbukkanása jót tesz neki.
A záró kettős a banda bulizós oldalát domborítja ki, ergo felületesebbek.

Túl 4-5 hallgatáson egyre jobban kezd ráállni a fülem a németre és tudom értékelni a minőségi hangszeres munkát, a hangulatteremtési képességet.
Így a tíz nótából öt kimondottan tetszik, a többi pedig bőven hallgatható.
A Da Aff, illetve a Manner, Weiber, Bluat und Bier mulatós intermezzói miatt viszont kénytelen vagyok pontot vonni, bár hozzá teszem csak saját gyökereikhez, identitásukhoz nyúltak ezek prezentálásakor. De mégis ez, és a német nyelv érzésem szerint ront az élvezeti értéken. Legalábbis az enyémen biztosan. :D

Egy erős 6-ost tudok megajánlani a Da Boanad számára, ami annak tükrében nem is rossz, hogy első hallgatás után 3, max. 4 pontra taksáltam az anyagot.

Ezt a klipet akár az Irigy Hónaljmirigy is készíthette volna, szóval jó hír, hogy a srácok egyáltalán nem veszik magukat komolyan:u.i.: Bookletet, illetve hátlapot ugyan nem küldött a kiadó, de egy zenekaros söralátétet igen... :D 

Da_Boanad_Mystericum_2017
Kiadó:
Stílus:
Bajoros hard rock
Értékelés:
 
Pont
: 6 / 10
 
Külalak
: Szörnyű
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Wuidara (03:39)
2.Da Aff (03:10)
3.Misericordia (04:43)
4.Des host davo (04:00)
5.Scheinheilig (05:34)
6.Indianer aufm Kriagspfod (05:21)
7.Dampfmaschin (04:40)
8.Bluatgeid (05:11)
9.Finster werds (04:13)
10.Manner, Weiber, Bluat und Bier (04:36)
Írta:
oldboy
2017. május 27., szombat, 11:35
Facebook:
Koncertek
Satyricon, Suicidal Angels
március 20., 18:00,
Dürer Kert
Insomnium - Winter's Gate European Tour Part 2
március 20.,
Dürer Kert - Room 041
Blood Stained Earth Tour
március 25.,
Barba Negra
Kingmaker European Tour 2018
március 29., 20:00,
A38 Hajó
Dark Easter Metal Meeting 2018
március 31., 14:00,
Backstage München
Atoma European Tour 2018
április 2.,
Barba Negra
Furia, Uada, Au-Dessus
április 3.,
Dürer Kert - Room 041
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.042 seconds to render