Da Boanad
Mystericum (2017)
 
Töredelmesen bevallom, a német nyelv hangzása igen távol áll tőlem. Ezért kicsit ódzkodom, amikor olyan rock/metal csapatokkal hoz össze a sors, akik németül osztják az igét. Egyedül a Rammstein-től tudom maximálisan elfogadni az anyanyelvi megnyilvánulást, sőt, az ő zenéjükhöz kifejezetten passzol is a németből áradó katonás, rideg "dallamvilág”.
Nos, ezúttal nem a sors, hanem konkrétan Papi Zoli kollégám hozott össze a Da Boanad nevű hard rock bandával, akik németek, azon belül bajorok és muzsikájukban e ténynek hangot is adnak. Nem csak úgy, hogy a Mystericum című friss lemezük (megjelenés: június 2.) utolsó dalának címében ott figyel a sör szó.
Hanem némelyik nótába beiktatnak egy kis mulatós (sramli és reggae keverékének tűnő) részt. Ha eddig még volt némi kedvetek eme ismertető olvasásához, gondolom ezzel megadtam a kegyelemdöfést, és csak a mindenre nyitott arcok sasolják tovább soraimat… :D

Szinte Rammstein ízű riffel nyit a Wuidara, a samplerhasználat is rokonságot mutat, a vokalista stílusa meg pláne. Csak épp közel sem annyira egyedi az orgánuma, mint Lindemann Mesteré. Különbség még, hogy Da Boanad-éknál a szólógitár is rendesen meg van dolgoztatva, továbbá női háttérvokállal is erősítik egyes szerzeményeiket.
Rossznak nem mondanám ezt a háromnegyed órás lemezt, de baromi nehéz elvonatkoztatni a német nyelvtől. A Da Aff-ban meg is kapjuk az első mulatós betétet. Meg is mosolygom minden hallgatásnál! :P
Egyből lesz az embernek tőle egy ilyen „Lökd ide a sört!” hangulata.
A Misericordia viszont hangulatilag olyan erős, valóban misztikus, hogy még a vokál sem tudja elrontani. Számomra egyértelműen az album csúcspontja.
A málházós, doomba hajló riff, a space-es gitáreffektek és a szépen kidolgozott szóló fantasztikus! Az énekes kicsit hisztérikusabban adja elő itt magát, ami csak tovább fokozza az atmoszférát!
Ha ilyen sötét tónusú, súlyos lenne a többi szerzemény, tudnám díjazni!
De sajnos nem teljesen ez a helyzet.


Az elektronikával enyhén megbolondított, mozgásra késztető, szórakoztatónak szánt számok dominálnak, vagy legalábbis kiegyenlítik a mérleg nyelvét. A minőségükkel nincs gond, a gitárszólók végig színvonalasak, a riffelés többször még a White Zombie-t is megidézi, a női háttérvokálok pedig manapság üde színfoltnak számítanak.
A balladisztikus Scheinheilig talán még Heilig Gábor tetszését is elnyerné. A verzék a német nyelvtől kapnak egy drámai élt. A gitárszóló meg… Hatalmas!
Bizony mondom, a szomorkodás jobban áll a bajoroknak, mint az örömködés! :D
Az Indianer aufm Kriagspfod elején talán Winnettou és apacs testvérei szertartását játsszák be… Majd egy korrekt, Hammond-ot is felvonultató középtempós hard rock nóta fejlődik ki az egészből. Mondanom sem kell, a gitárszóló ismét hasít, de az azt követő blues rockos témázgatás sem rossz!
A Dampfmaschin kezdése egyenesen zseniális! Az is kafa, ahogy a bőgő végig az előtérben van. A refrén pedig slágeres. Már amennyire egy németül előadott refrén az lehet…
A Bluatgeid is az eltaláltabb szerzemények közül való, az atmoszférikus középrész, az akusztikus gitár felbukkanása jót tesz neki.
A záró kettős a banda bulizós oldalát domborítja ki, ergo felületesebbek.

Túl 4-5 hallgatáson egyre jobban kezd ráállni a fülem a németre és tudom értékelni a minőségi hangszeres munkát, a hangulatteremtési képességet.
Így a tíz nótából öt kimondottan tetszik, a többi pedig bőven hallgatható.
A Da Aff, illetve a Manner, Weiber, Bluat und Bier mulatós intermezzói miatt viszont kénytelen vagyok pontot vonni, bár hozzá teszem csak saját gyökereikhez, identitásukhoz nyúltak ezek prezentálásakor. De mégis ez, és a német nyelv érzésem szerint ront az élvezeti értéken. Legalábbis az enyémen biztosan. :D

Egy erős 6-ost tudok megajánlani a Da Boanad számára, ami annak tükrében nem is rossz, hogy első hallgatás után 3, max. 4 pontra taksáltam az anyagot.

Ezt a klipet akár az Irigy Hónaljmirigy is készíthette volna, szóval jó hír, hogy a srácok egyáltalán nem veszik magukat komolyan:u.i.: Bookletet, illetve hátlapot ugyan nem küldött a kiadó, de egy zenekaros söralátétet igen... :D 

Da_Boanad_Mystericum_2017
Kiadó:
Stílus:
Bajoros hard rock
Értékelés:
 
Pont
: 6 / 10
 
Külalak
: Szörnyű
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Wuidara (03:39)
2.Da Aff (03:10)
3.Misericordia (04:43)
4.Des host davo (04:00)
5.Scheinheilig (05:34)
6.Indianer aufm Kriagspfod (05:21)
7.Dampfmaschin (04:40)
8.Bluatgeid (05:11)
9.Finster werds (04:13)
10.Manner, Weiber, Bluat und Bier (04:36)
Írta:
oldboy
2017. május 27., szombat, 11:35
Facebook:
Koncertek
SzegeDEATH fest. 5.
május 26.,
Gin Tonic Klub
The Lord of the Underworld Tour 2018
május 30.,
Dürer Kert
Metalfest Open Air 2018
június 1., 10:00,
Amfiteátr Lochotín
Rise Aganist, Poison Alley, Satelles
június 6.,
Budapest Park
Nova Rock Festival 2018
június 14.,
Pannonia Fields
Killswitch Engage
június 16.,
Akvárium Klub
Body Count, Powerflo
június 17.,
Budapest Park
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.035 seconds to render