Tenebrae
My Next Dawn (2016)


A Metal Archives több Tenebrae nevű bandát is számon tart. Jelen cikk főszereplői nincsenek köztük. Talán azért, mert pályafutásuk elején még lightosabb stílussal kacérkodtak az olaszok. Pszichedelikus, darkos rockjuk aztán az évek múlásával kezdett bekeményedni. A tavaly megjelent My Next Dawn saját bevallásuk szerint már atmoszférikus heavy doom-nak titulálható.
De a rendre fölbukkanó extrém vokál miatt doom/death-nek is nevezhetjük a szűk 50 perces albumon hallható muzsikát.

Az intronak is tekinthető Dreamt Apocalypse felhúzható "zenélő doboz” effekttel indít, aztán jönnek a tipikus doom/death témák. Kezdésnek megteszi. A Black Drape már éneket is tartalmaz. Tisztával nyit Pablo (na, nem a Picasso!), majd hörög is csöppecskét. Egyiket sem csinálja rosszul, igaz kiemelkedően sem. Az atmoszférateremtésért az előtérbe tolt szintetizátor felel. Nem egysíkú hangszíneket használ a billentyűs, de a templomi orgona szerű sound, illetve a jazz/Hammond orgonára hajazó megszólalás visszatérő vendég. A Careless például templomival kezdődik, de itt is hamar belecsapnak a húrokba, ezúttal kapásból hörgéssel alapoz a pacsirta. Az abszolút doomos főriff tetszetős, de a gyorsulások és a pszichós, vagy inkább H.I.M.-es szintieffekt is illik a dalba.
Ebben a tételben is akad egy leállás közép tájt, ráadásul itt még női áriázás is felüti a fejét. Én a helyükben nem erőltetném ezt a jövőben!
Az utolsó harmadban megeresztett gitárszóló rendben van, bár nem mutat túl a kereteken.

A Grey klasszikus gitáros intrója szerintem jobban érvényesülne szintiszőnyeg nélkül…
Aztán viszont 1-2 apróbb meglepi következik. Machine Head-féle gitársípoltatás és fajin tört ritmusok a verze alatt.Ergo próbálkoznak a srácok némiképp kitörni a stílus teremtette keretek közül. Összességében elmondható, hogy ügyesen vannak meghangszerelve a szerzemények. Fogós dallamok, emlékezetes megoldások is találhatók a korongon.
Tehát nem öncélú, művészkedő lemez a My Next Dawn, hanem szórakoztató.
A külsőségekbe se tudok belekötni, a szövegkönyv igényes, a kézzel készített, minimalista rajzok üdítően hatnak a mai photoshoppolt/grafikai programokkal készített művek között.
Maguk a dalok változatosak, mind tempó, mind hangulat tekintetében. Egyedül a minőség állandó. Ami a "jó” jelzővel illethető leginkább. Még nem kiemelkedő, de látok bennük fantáziát és pár lemezzel később akár kiváló zenekarként hivatkozhatunk rájuk.
Az énekesük olykor esetleges dallamokat hoz, néha hamiskás, de hallatszik, hogy igyekszik! És összességében nem vall szégyent. A Behind-ban speciel a "nagyokat” idéző ragadós témát énekel. Sőt, a Lilian éteri kezdése is mekkora már! Bár rég hallgattam Ideas-t, de jobban belegondolva a hazai csapat első két lemezét idézi számomra ez a CD. Meg a honfitárs Hortus Animae szelleme is ott kísért a nótákban. 

A címadó dallal egy kvázi slágert is sikerült leszállítaniuk.
Az As The Waves (always recede) pedig egy emelkedett hangvételű, méltó zárás.

Nem annyira súlyos, nyomorúságos, maga alá temető zenét játszik a Tenebrae, mint mondjuk a My Dying Bride. Talán nem is annyira minőségit. A My Next Dawn könnyen emészthető, mégsem felületes muzsikát rejt, amely a stílus hívei és a laikusok számára is okozhat kellemes perceket.


Tenebrae_My_Next_Dawn_2016
Kiadó:
Stílus:
Atmoszférikus doom/death metal
Értékelés:
 
Pont
: 7 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Dreamt Apocalypse (02:04)
2.Black Drape (05:16)
3.Careless (06:45)
4.Grey (05:45)
5.The Fallen Ones (03:35)
6.The Greatest Failure (04:12)
7.Behind (05:53)
8.Lilian (changing shades) (04:02)
9.My Next Dawn (04:56)
10.As The Waves (always recede) (06:11)
Írta:
oldboy
2017. augusztus 9., szerda, 18:19
Facebook:
Koncertek
Death by Stereo, Godgiven, Igor, Touch, Szükségállapot
február 19.,
Dürer Kert - Room 041
Machine Messiah Tour 2018
február 25., 18:00,
Barba Negra
Amenra, Boris
február 26.,
A38 Hajó
Winter Assault Tour 2018
március 1., 20:00,
Dürer Kert
Mutilated And Assimilated Tour 2018
március 6., 20:00,
Dürer Kert
Rhapsody 20th Anniversary Farewell Tour
március 8.,
Barba Negra
Slow Death European Tour 2018
március 9.,
Dürer Kert
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.012 seconds to render