Fleshdoll
Hearts of Darkness (2017)


Bár a technikás death metal sosem volt a szívem csücske (és nem is lesz!), a Fleshdoll 2015-ös albuma eléggé betalált. Alattomos anyag a Blood Red District, ha nem vigyáz az ember, könnyen rászokhat! A francia brigád nem várt sokat a folytatással, idén március elsején kihozták friss művüket, mely a Hearts of Darkness címre hallgat. A cím alapján abban reménykedtem, hogy valami sötétebb hangvételű, az előzőnél is atmoszférikusabb anyagot hoztak össze a srácok.

Az első néhány fülelés után viszont úgy tűnt, hogy a Fleshdoll továbbra is a technikás brutalitásról, nem pedig érzelmek közvetítéséről szól.
Ezért nem is akartam vállalni a recenziót, de újfent úgy alakult, hogy a többiek sem kapkodtak utána. Mondhatnánk, a történelem ismétli önmagát. És én is kb. azt fogom tenni, lévén az előzőhöz nagyon hasonló album született ezúttal is.
Csak engem a friss dalok nem tudtak annyira megfogni, mint a Blood Red District nótái anno.
Pedig a címekhez még magyar vonatkozásokat is tudok kapcsolni. Ott van példának okáért a Room 101. Ami nyilván orwell-i ihletésű, de a Bonanza Banzai is írt egy 101-es szoba című tételt. A Tanka pedig csak annak nem mond semmit, aki nem ismeri hazánk egyik legjobb rockénekesét. Bizony, Tanka Balázsra gondolok.


Természetesen Bastich-nak semmi köze Balázsunkhoz, sajnos, vagy szerencsére (nézőpont kérdése!) meg sem próbálkozik a változatos vokalizálással, uram bocsáss dallamos énekkel.
A melódiákért ezúttal is a két bárdista felelős. Chili és Billy (lehetnének valami jó vígjáték, vagy rajzfilm főszereplő párosa! :D) ontják magukból a riffeket, szólókat. Melyek közt találni azért szép dallamosakat is. Judas bőgője rögtön a kezdő, Silent Faces of Stone-ban bekattog az előtérbe féltávnál és később is akadnak kisebb-nagyobb kiállásai.
Michael pedig szétüti a cájgját, nem kis sebességgel/energiával dobol a csávó!
Szinte egymást érik a blastbeat-ek, Morbid Angel-ös gitártekerések.
Nem bántam volna több középtempót!
Vokálból pedig kevesebbet.
Nem kell folyton hörögni!
Így szinte kibírhatatlanul tömény számomra ez az amúgy annyira nem hosszú 42,5 perc.
A két instrumentális, átkötő tétel picit old a feszültségen, de nem sokat.Pedig tudnak ők, ha akarnak! A Tanka vége azzal a zongorás intermezzoval hangulatos, de az Ophidian Slough első harmadában megeresztett tempóváltás, lassabb témázgatás is finom.
Az Into the Abyss picit Gojira-ízű kezdése is tetszetős, aztán sajnos hamar átváltnak technikás death/thrash-be. Azért díjazom, hogy Bastich a "refrént” több sávon ordítja!
Szerintem képes lenne valami minimál tiszta énekre. Nem kéne túlzásba vinnie, de itt-ott pár dallamot megereszthetne. Kíváncsi lennék, hogy szólna!
Az Octantis az első, pihenőt jelentő instru átkötő. Ha jól sejtem a bőgőre van rátéve valami effekt és Judas tappingelget. Vagy nem… :D
Vérvörösségben most sincs hiány. Az előző lemez "körzete” után most egy "ösvény” pompázik ebben a színben.
Az Into the Pit kezdő "yeahhhhzése” hallatán azt hittem, hogy na, most kicsit dallamosra veszi Bastich a figurát. De nem… A Testament dalát is saját stílusában prezentálja.

Mire ideérek, már bőven le vagyok fáradva.
Hiába, a technikás, brutális death metal nem az én zeném.

Ennek ellenére túlságosan lepontozni sem akarom az aktuális Fleshdoll lemezt, de ha az előzőre 7,5-öt adtam, ez minimum egy ponttal gyengébb annál az én értékítéletem szerint.
 

 
Fleshdoll_Hearts_of_Darkness_2017
Kiadó:
Stílus:
Technikás death metal
Értékelés:
 
Pont
: 6.5 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Silent Faces of Stone (04:09)
2.Room 101 (04:06)
3.Tanka (05:09)
4.Ophidian Slough (03:54)
5.Into the Abyss (05:04)
6.Octantis (03:00)
7.Blood Red Path (04:15)
8.Into the Pit (Testament cover)
9.Beast in You (04:13)
10.At the Heart of Darkness
11.Black Formulas (04:36)
Írta:
oldboy
2017. augusztus 10., csütörtök, 17:53
Facebook:
Koncertek
METAL XMASS 2.
december 23., 19:00,
Hemo Klub
december 29.,
Dürer Kert
Christmass Blackmass VIII.
december 29.,
Ti Ti Tá
Gloryhammer, Civil War, Noctis
január 8.,
Barba Negra
The Rise of Chaos World Tour 2018
január 21.,
Barba Negra
továbbá
© 2001-2017 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.011 seconds to render