TDW
The Antithetic Affiliation (2017)
 
Egy hónappal ezelőtt már beharangoztam a friss TDW nagylemezt, és most jött el az alkalom ennek ismertetésére. Az Aphrodisia EP nagyszerű kedvcsinálóként szolgált és bár számszakilag lefedte a The Antithetic Affiliation felét, lévén a dupla album 8 dalából négyet tartalmazott, mégsem ilyen egyértelmű a helyzet. Ugyanis az eddig ismeretlen tételek között van a nyitó és záró szerzemény. Előbbi 22, utóbbi 23 perces.
És még két nóta, ami valójában egy.
Hogyan?
Úgy, hogy az első CD-t záró Monolith – The Ascent, illetve a kettes korongot indító Monolith – The Descent ugyanaz a dal, csak a témák fordított sorrendben követik egymást.
Trükkös megoldás, ugye?
Vagy inkább takarékos? :D

Akár fanyaloghatnánk is emiatt, viszont az igényes kivitelezésű digipack kiadvány egy kis ajándékkal is kedveskedik a rajongóknak, mert ott figyel benne egy DVD, mely a Tom de Wit köré szerveződött Dreamwalkers Inc. 2016-os akusztikus buliját örökíti meg, melyet a Progpower Europe nevű rendezvényen adtak.

A The Antithetic Affiliation nem véletlenül lett két lemezre bontva. Az első disc címe The Idealist, ez a TDW optimista, pozitív oldalát domborítja ki.A második korongé pedig The Cynic, mely mondhatni az "Erő sötét oldalát” képviseli.Zeneileg azért nincsenek eget rengető különbségek a két CD közt, de tény, hogy a Lest We Forget-ben elég extrém, kemény témák is felütik fejüket. És nem csak vokális téren.
A kezdő, szintén grandiózus The More We Remember és a Lest We Forget is rétegzett, összetett szerzemények. Mindkettő 5 részből áll és jó sok témát, hangulatot váltogatnak benne az ügyes kezű muzsikusok.
Nem könnyű hallgatnivaló a lemez, főleg egyben nehéz megemészteni a majd’ másfél órát, de szerintem érdemes vele próbálkozni. Ha nem megy, kisebb adagokban is működőképes.
A profi hangszeres játék mellett azért akadnak gyengébb pontok is. A hangzás továbbra is elég sufnituning jellegű, főleg a dob esetében tűnik úgy, hogy dobgéppel, vagy elektromos dobbal hozták létre a ritmusokat. Pedig Kenneth Martens személyében van dobosa a zenekarnak…
További apró negatívum, hogy tényleg változtak egyes dalok az EP-hez képest. A két gyönyörű, hangulatos nótába (Lovesong, Dirge) szerintem nem kellett volna feltétlenül gitárdíszítéseket, szólót erőszakolni. Sokkal jobbak voltak az EP-s, szellősebb verziók!
A hasonló, vagyis koncepciózus produkciók rákfenéje, a túl sok szöveg itt is tetten érhető, örültem volna több, hosszabb instrumentális betétnek.

Szerencsére legalább ennyi, sőt több pozitívumot is fel tudok sorolni.
Hallatszik az igényességre való törekvés, sok közreműködőt kértek fel, ezáltal igazi vonós-és fúvós szekció kényezteti olykor hallójáratainkat.
13 vendégelőadó és egy héttagú kórus is meg van nevezve a bookletben.
A Dreamwalkers Inc. meg ugye 8 tagú…
Szóval nem kevés ember munkájának végeredménye a The Antithetic Affiliation.

Proggerek mindenképp tegyenek vele egy próbát, de másoknak is bejöhet. Viszont a türelem még az edzett fülek számára is ajánlott, mert valóban nehéz hallgatnivaló.
Egyelőre engem sem győztek meg maximálisan, bár lehet, hogy pár hét/hónap múlva kevesellni fogom ezt a 8 pontot…


 
TDW_The_Antithetic_Affiliation_2017
Kiadó:
Stílus:
Prog. rock/metal
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Átlagos
Dalok:
CD 1 - The Idealist
1.The More We Remember (22:39)
2.Anthem (06:38)
3.Lovesong (04:39)
4.Monolith – The Ascent (07:20)
 
CD 2 - The Cynic
1.Monolith – The Descent (07:20)
2.Aphrodisia (08:21)
3.Dirge (04:41)
4.Lest We Forget (23:16)
 
CD 3 (Bonus DVD)
1.An Acoustic Night at the Chapel (Live at Progpower Europe 2016)
Írta:
oldboy
2017. augusztus 16., szerda, 20:43
Facebook:
Koncertek
Lich King, Seax, Ravage
július 18.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
Ken Hensley, Cry Free
július 21.,
Duna-part, József Attila sétány
What Happens Next Tour 2018
július 23.,
Barba Negra Track
Firepower Tour
július 24.,
BudapestArena
Twisting European Tour 2018
július 24.,
Dürer Kert - Kisterem
FEZEN Fesztivál 2018
július 25.,
MÁV Pálya
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.037 seconds to render