P. Mobil
Csoda történt!

(GrundRecords • 2017)
oldboy
2017. szeptember 9.
0
Pontszám
7
 

A P. Mobil bizony nem tétlenkedik!
Schuster Lóránt és mára összeszokott, megszilárdult felállással nyomuló csapata évente több kiadvánnyal jelentkezik. Az énekeseik nevével fémjelzett 3 CD-s box setek után talán kevesen gondolták volna, hogy 2017-ben új nagylemezzel lepik meg a közönséget. Főleg, hogy legutóbbi soralbumuk, a Farkasok völgye – Kárpát-medence nem is oly rég jelent meg. És lőn, szűk három esztendővel később itt a folytatás, a Csoda történt! című korong képében. Bár tény, hogy a Farkasok völgye 17 dalt tartalmazott, míg a friss eresztés csupán hetet. Bő 32 perces játékidejével manapság inkább EP hosszúságúnak mondható. Igaz, a hard rock fénykorában a 35-40 perces opuszok számítottak standardnak.
Én a zenében is a minőséget helyezem a mennyiség fölé, ezért nem bánkódom, ha egy lemez rövid, de minőségi, szórakoztató.
A Csoda történt! pedig alapvetően erős anyag lett!

Digipack formátumú a CD, a szövegkönyv fedelén látható karikatúrán minden alkalommal jót mosolygok. A cicivillantó, kezükben tangát tartó hölgyrajongók 100%-osan jelenítik meg a rock’n’ roll életérzést! 😀
Dalszövegek közül csak az utolsó nótáé (a Dobszay Károly által jegyzett, Ne féljetek, nem megyünk haza!) található a bookletben, a Lóri által írt másik hat tételé nem.
Ez mondjuk nem tragédia, hisz Baranyi Laci minden szava tisztán érthető, nem kell bogarászni a szövegeket.
Amik P. Mobilosak.
Milyenek is lennének?
Lóriból sem lesz már szalonna! 😀

Szóval ezúttal is vegyes a kép, vannak jól eltalált szófordulatok, meg necces mondatok…
A kezdő Bonobó facebook-os, szelfibotos motívumai speciel lerágott csont kategóriásak, ellenben az egysoros refrént, miszerint „Azok a lányok tetszenek, akik szóba állnak velem” humorosnak tartom. Mostanában nagyon rákattantam az Agymenők című sorozatra, na abban szinte az összes férfi fő-és mellékszereplő mottója lehetne ez a kijelentés! 😀
A nóta zeneileg erőteljes, középtempós, Hammond-dal megtámogatott hard rock. Hangzás tekintetében sem vall szégyent a produkció, arányosan szól a lemez, szerencsére a basszusgitárnak is van tere.
A címadó egy szép, hangulatos szerzemény, az akusztikus gitár, zongora összjátéka példa értékű. A nép-nemzeti szövegvilág sem túl szájbarágós. A refrén emelkedett, Laci háttérvokáljai is erősek. Megjegyzem nem csak ebben a dalban!
Tarnai Dani bőgőfutamai szintén aranyat érnek!
Csakúgy, mint Szabó Péter zongoraszólója.
Gondolom nem csak nekem tűnt fel, de az első két dalban nincs gitárszóló.
Sőt, a Hógolyóban sincs.
Melynek szövege kicsit még aktuál(sport)politikai kitekintéssel is szolgál. Mármint nemrég volt hangos a sajtó attól a 40-50 évvel ezelőtti esettől.
Egyébként a Hógolyó is a keményebb, itt-ott szinte metalosan döngölő darabok közé tartozik.


A Mivel szeretnél az album leghosszabb tétele, blues-rockolás, a la P. Mobil. És milyen jól áll nekik! Na, itt azért megereszt egy ihletett szólót Sárvári Vili!
Az akusztikus gitáros, emelkedett refrén fogós, csak én már baromira unom ezeket a „zöld fű, kék ég” jellegű szövegeket.
A Láncos körhinta rögtön az elején (16. másodperc) kölcsönvesz egy Pink Floyd riffet, meg szintidallamot Watersék leghíresebb lemezéről, melyet a dal folyamán többször megismételnek. Persze kiknek lenne ehhez több joguk, mint a Magyar Fal megalkotóinak?
A refrénben a sorokat ismétlő hang pedig olyan, mint Paksi Endréé…
A Helló, hogy vagy? egy picit megpendíti a koncerteken is rendre felbukkanó homofób attitűdöt, de szerintem a rajongótábor szinte már el is várja ezt tőlük.
A Ne féljetek… folk rockosan kezdődik, majd átvált tipikus P. Mobil rockra.
És ezzel véget is ér a veterán banda friss nagylemeze.

Kétlem, hogy a rajongóknak csalódást okozna a Csoda történt!, sőt talán még új híveket is szerezhet a csapatnak.
Bár nem minden tekintetben tudok azonosulni Lóriékkal, de a csapat kitartása és személy szerint Schuster munkabírása példa értékű!




Depeche Mode Depeche Mode
március 25.