Audionerve
Burn Your System (2017)

Az Omega Diatribe gitárosa, Hájer Gergő összehozott egy stúdió-projektet. Ez önmagában talán nem bírna akkora hírértékkel. De mivel olyan, nemzetközileg is jegyzett, külföldi ütősök vendégeskednek az anyagon, mint Kevin Talley (Suffocation, Misery Index, Chimaira), illetve Nick Oshiro (Static-X, Seether), így kapásból nagyobb figyelem övezi az Audionerve néven futó projektet.

Gergő
2013-ban döntött úgy, hogy felhasználja azon dalait, melyek nem férnek be az Omega Diatribe profiljába. Mivel nagy rajongója a ’90-es évek végi/2000-es évek eleji modern/groove metal zenéknek, szeretett volna összehozni egy albumot ebben a stílusban. Ami sikerült is neki, hisz nemrég jelent meg a tucatnyi nótát tartalmazó Burn Your System. Az eredeti tervek szerint minden tételt más vokalista énekelt volna fel, de aztán úgy alakult, hogy mind a 12 szerzeményen Gergő régi cimborájának, a venezuelai származású Vincze Andresnek (egykori Monastery/The Ministers) a hangja hallható.
Rajta kívül egy másik barát, az Ektomorfot erősítő Schrottner Tamás gitáros vendégeskedik még az egyik számban.
Kevin Talley-vel már korábban is dolgozott együtt Gergő, az Omega Diatribe égisze alatt, Nick Oshiro pedig meghirdetett egy dalpályázatot, amin Gergő lett a befutó. Ennek eredményeként Nick megcsinálta a nyertes nóta dobfelvételeit.

A Born From Stars ipari döngölése/zajai előre vetítik, hogy mire lehet számítani az elkövetkező 43 percben. Alapvetően masszív középtempós, hagyományos hathúros, de jó mélyre hangolt gitáron előadott, agresszív muzsikára.
A Massive Impulse of Hate alapján egyértelművé válik, hogy miben is különbözik az Audionerve az Omega Diatribe-tól. Zeneileg is kézzelfoghatóbb, letisztultabb az Audionerve, illetve Andres színesebben, változatosabban énekel Komáromi Gergelynél. Igaz, nemrég Lucsányi Milán váltotta őt az OD frontemberi posztján, szóval akár ott is várhatóak változások e tekintetben a jövőben… Én nem bánnám, mert nekem leginkább az egysíkú vokál miatt nem sikerült eddig igazán megbarátkoznom az Omegával.
Bár Andres is ritkán ragadtatja magát tiszta/dallamos énekre, az extrém vokál dominál az Audionerve dalaiban is, de azon belül képes variálni a stílusokat.


Többször Dez Fafara megoldásai ugranak be, de ugyanúgy benne van a torkában Anselmo, vagy épp egy morcos Sully Erna (Godsmack).
Gergő pedig ontja magából a horzsoló groove-okat, riffeket, sőt néha megereszt egy-két hangulatfokozó díszítést, szóló szerűséget. A sok középtempóra épülő (a groove-ok általában ezen a sebességen érvényesülnek legjobban!) mellett két igazán gyors darab található a lemezen. Az egyik a Kevin Talley-vel készült Politpigs, a másik meg az Andromedian Syndrome, amiben azért tempóváltások is vannak.
A refrénje bitang erős!
Ahogy alatta egyik sávon szól a grúv, a másikon pedig a díszítés, az patent!
Az Obscura nem csak a gitársípoltatás miatt idézi számomra a sokak által szidott, nálam favoritnak számító Machine Head lemezt. Bizony, a The Burning Red-ről beszélek!
Még a minimáldallamos, de roppant fogós refrén is Robb Flynn-ékre emlékeztet.
A Ghost Train spanyol szövegeléssel indít. Ez és a brutál groove kapásból a zseniális puerto rico-i crossover bagázs, a Puya dalait juttatja eszembe.
A Politpigs nemcsak a blastbeatek miatt, de gitártémák tekintetében is death metalos vizekre evez. Stílszerűen malacröfögéssel zárják a nótát.
A Pirate Tooth-ban újra felhangzik a spanyol nyelv, amit egyáltalán nem bánok!
Ráadásul duplán, mert a háttérben hadováló hölgy végig azon beszél.
Az utolsóként felcsendülő Clitox atmoszférikus kezdése kedvemre való! Igazság szerint nem bántam volna, ha marad ebben a mederben a dal. Persze bedurvul ez is, sőt a repetitív középrésztől kezdve olyan érzése van az embernek, úgy lassul fokozatosan a tempó, mintha a magnó húzná a szalagot.
Így sem rossz a végeredmény!


Mint ahogy a komplett album sem vall szégyent semmilyen tekintetben. Bár nem vagyok a stílus szakértője, néha jól esik hallgatni az efféle, groove orientált sújtásokat.
Ha modern/groove metalról van szó, akkor nálam a Wackor az abszolút kedvenc (igen, világviszonylatban is őket szeretem legjobban!), de az Audionerve bemutatkozó albuma is simán nemzetközi színvonalú!

Gergő
nek jár a gratuláció, erős anyagot hozott össze segítőivel!
Audionerve_Burn_Your_System_2017
Kiadó:
Stílus:
Groove metal
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Born From Stars (Intro) (00:52)
2.Massive Impulse of Hate (04:01)
3.To Shine (04:08)
4.Burn Your System (02:55)
5.Dig Deep (feat. Tamas Schrottner) (03:48)
6.My Own Enemy (feat. Nick Oshiro) (03:21)
7.Andromedian Syndrome (04:09)
8.Obscura (04:45)
9.Ghost Train (03:05)
10.Politpigs (feat. Kevin Talley) (02:56)
11.Pirate Tooth (04:36)
12.Clitox (04:24)
Írta:
oldboy
2017. szeptember 16., szombat, 10:00
Facebook:
Koncertek
The Poodles, Degreed, Swissmayd
szeptember 19., 20:00,
Barba Negra Track
Darkness Enthroned Festival
szeptember 21.,
Dürer Kert
Arkona, Dalriada
szeptember 28.,
Barba Negra
Apocalypse Over Europe Tour
szeptember 30.,
Barba Negra
Vindictive Miscreant Tour 2018
október 8.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
Kamelot, Leaves Eyes
október 9.,
Barba Negra
Repulsion For Humanity Tour
október 10.,
Dürer Kert
október 11.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.035 seconds to render