Haze of Summer
Znoi (2017)
A Haze of Summer története 2016-ban indult az oroszországi Podolskban. Nikita Druzhinin először egyszemélyes projektként indította be, de viszonylag hamar megtalálta társát Alexander Klaptsov (Grace Disgrace, Bestial Invasion) személyében és megkezdődött az érdemi munka. A terv szerint a fő csapásirány a black metal lett volna, ám a végeredmény ennél jóval szélesebb spektrumot ölel fel.
A lemez rögzítése során olyan arcok sorakoztak fel a duó mellé, mint Andrey Ishchenko (Arkona), Belf (Izmoroz), Ilya Rizaev (Logic Event), Rodion Lubensky, Gosha Yankovsky és Alexander Vorobiev (mindketten Voice of Omeriki).


Hat szám majdnem harmincnégy percben, ráadásul valamiféle - meg nem erősített - koncepció nyomán. Miből is gondolom? Igazából az album címe (Znoi/Зной - hőség) és a dalcímek (a hónapok) utalnak valami ilyesmire.
Igazából nem is tudom eldönteni, hogy zeneileg mennyire valósul ez meg…
Az viszont biztos, hogy a fagyos black metal meg a hőség és a tavaszi/nyári hónapok (számomra legalábbis) nehezen jönnek össze papíron. Bár Oroszországban ki tudja, hogy mennek a dolgok...


Az biztos, hogy már a nyitó March megfelelő hangulatba hoz, és rögtön meg is mutatja, hogy jóval többről van itt szó, mint fekete fémről. Sőt, talán az van benne a legkevésbé. Érzek benne heavy metalt, egy kis szimfonikus és folk metalt kicsit post metalos hangulatokkal megbolondítva.
A másodikként érkező, a lemez leghosszabb tétele címet is elnyerő April - amiben az Arkona-s Lazar is vendégeskedik - az anyag azon tétele, amiben talán leginkább és a legfrappánsabban keverednek a metalos (doom, death, black) és a post rockos elemek. Kicsit mondjuk el is tudom veszíteni a fonalat a hossza miatt, viszont az utolsó másfél percre egy sci-fi filmeket idéző közjáték után felpörög annyira, hogy átlendüljünk a májusba (May), ami meg ilyen hagyományosabb, szimfonikusabb megközelítésű, direktebb instrumentális darab. Még a tatabányai Cross Borns Kalandozás Középföldén lemeze is beugrott róla.

A June-ra klip is készült, ami a szöveggel és az amúgy is nagyon kerekre sikerült dal hangulatával is nagyon összhangban van. A July-nak a harmonika miatt van egyfajta oroszos hangulata. (Felidézi kicsit az általános iskolai oroszórákat…). Igazság szerint ezt tartom a lemez legkiemelkedőbb darabjának, hangulat és dalszerzés szempontjából is, illetve ebben van találni a legtöbb fogódzót, ha a hagyományosabb metal felől közelítünk.
A szöveges videóval megtámogatott August kezdése engem a Dying Wish korai dolgaiban hallható billentyűs témákra emlékeztet. De ebben simán hallom a göteborgi dallamos death témákat, a galoppozós heavy metalt a pagan dolgokkal vegyítve.


Érdekes fél órányi hallgatnivalót nyújt a Haze of Summer bemutatkozó, kizárólag digitálisan elérhető anyaga. Bár jól kidolgozott a hat dal, az egész anyagnak megvan a tipikus orosz hangulata is, mégis van egy kis hiányérzetem. Nehéz megfogalmazni, de kicsit talán azt érzem, hogy még dolgozhattak volna még rajta, hogy kerekebb legyen, itt-ott a kevesebb néha több elvét szem előtt tartva egy ütősebb lemez is lehetett volna, bár akkor viszont lehet, hogy épp a hangulat veszett volna el… tudja.
Bemutatkozásnak azonban több, mint biztató. Hallgassátok meg!


Haze_of_Summer_Znoi_2017
Kiadó:
Stílus:
Post-Black Metal
Értékelés:
 
Pont
: 7.5 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.March
2.April
3.May
4.June
5.July (Anno 2205)
6.August
Írta:
9000Sanyi
2017. október 25., szerda, 11:36
Facebook:
Balthazaar 2017. november 1., szerda, 08:46
Balthazaar
Csatlakozott:
2017. július 9.
Hozzászólások: 305
Válasz 9000Sanyi üzenetére:

Ők találtak meg minket. :-)


Ne már... :-D
--
Stay mötal! - Adopt a goat like Baphomet! :-p
9000Sanyi 2017. november 1., szerda, 07:03
9000Sanyi
Csatlakozott:
2005. március 17.
Hozzászólások: 1739
Válasz Balthazaar üzenetére:

Huh... Ha találsz még ilyeneket, jöhet. :-) (yes)


Ők találtak meg minket. :-)
--
9000Sanyi
Balthazaar 2017. november 1., szerda, 06:32
Balthazaar
Csatlakozott:
2017. július 9.
Hozzászólások: 305
Huh... Ha találsz még ilyeneket, jöhet. :-) (yes)
--
Stay mötal! - Adopt a goat like Baphomet! :-p
Koncertek
Knights Call Tour 2018
október 21.,
Barba Negra
Death is Just the Beginning...
október 23.,
Barba Negra
Rise of the Underground Tour 2018
október 23.,
A38 Hajó
Uriah Heep
október 23.,
Akvárium Klub
20 Years of Chaos European Tour 2018
október 23.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
ReBuilt To Tour 2018
október 24.,
Barba Negra
Tony MacAlpine, Levi Fantasy
október 25.,
Dürer Kert
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.073 seconds to render