Ghost Toast
Out of this World (2017)

A debreceni Ghost Toast első lemeze, a 2011-es Toast in the Shell rögtön szimpatikussá tette számomra a csapatot. Szeretem a szóvicceket, a filmeket és a progresszív rockot is. A srácok pedig instrumentális prog. rockban utaznak, sok filmes utalással dolgoznak és olyan címet, illetve borítót választottak debüt korongjuknak, amin jót mosolyogtam.
Két év múlva érkezett a folytatás, There is no En… címmel, igen "d” nélkül, a harmadik albumra viszont 4 évet kellett várni.
Igaz, az Out of this World már a finn Inverse Records gondozásában látott napvilágot. És a felvételek egy profi stúdióban készültek, nevezetesen a Töfi vezette Denevérben. Aminek hála, fület gyönyörködtetően szólnak a dalok.
A közel egy órás lemez szerzeményeit ezúttal is filmek és könyvek ihlették. Frank Herbert klasszikusától (Dűne) kezdve a Legenda vagyok-ig. A forrásokat fölsorolták a bandcamp-es lejátszási lista alatt.

Jó (vagy egyesek szerint rossz) szokásukhoz híven ezúttal is éltek szöveg és ének bejátszásokkal, tehát nem 100%-osan instru az anyag.
Én nem bánom, hogy alkalmaznak efféle megoldásokat, bár olvastam olyan ítész véleményét, akit ezek a narrációk kizökkentenek a zene élvezetéből. Igaz, ő a világzenéért sem rajong…
Annyira én sem, viszont egyáltalán nem tartom ördögtől valónak.
Az Out of this World koncepciójába pedig szerintem kifejezetten illenek a számunkra egzotikus, alapvetően keleties zenei betétek.
Főleg, hogy nem ezek dominálnak, hanem a progos, post rockos okosságok, elszállások. Nem csak a csellóhasználat, de hozzáállás szempontjából is rokonságot érzek a Ghost Toast és a Képzelt Város között. Atmoszférateremtésben mindkét zenekar kiemelkedik a hazai mezőnyből. Bár a Ghost Toast rafináltabb, technikásabb muzsikában utazik, de egyáltalán nem nevezhető magamutogatónak a hangszeresek hozzáállása. Ezzel együtt egyértelműen hallani, hogy nagyon képzett, ügyes kezű zenészek. De végig alázattal játszanak, a technikai villantások helyett az érzelmek, hangulatok átadására törekszenek.
Az a jó ebben a muzsikában, hogy rákoncentrálva, figyelmesen hallgatva is élvezetes, de háttérzeneként is maximálisan működőképes. Ergo filmzeneként is megállná a helyét.
Nem véletlenül merítettek ihletet filmekből, könyvekből a komponálás során. Én mindig is kedveltem az ilyen "összművészeti” attitűdöt. Jómagam is zene, film, könyvrajongó vagyok és gyanítom így vannak ezzel Rózsavölgyi Bencéék is.
Meg még rajtunk kívül jó sokan… :)
A The Dragon’s Tail dallamai eszembe juttatják a Trónok Harca fő témáját, igaz nem az a sárkányos sztori jelentette az inspirációt.
Kiváló érzékkel élnek az elektronika adta lehetőséggel a srácok, ilyen mértékben használva igazi fűszer tud lenni a szintetizátor, az ilyen-olyan hangminták.


Egy biztos, rétegzenét játszik a Ghost Toast.
Az emberek nagy része ugyanis nem tud mit kezdeni az instrumentális muzsikákkal.
Hiába, a könnyűzene alapvetően énekcentrikus.
Mindig is az volt, és gyanítom a jövőben is az fog maradni.

Ettől függetlenül azok számára is merem ajánlani az Out of this World meghallgatását, akik kevésbé kedvelik az instru zenéket.
Színes, változatos, hangulatos tételek sorjáznak a Ghost Toast harmadik lemezén, nem csodálom, hogy egy külföldi istálló is lát bennük fantáziát!Ghost_Toast_Out_of_this_World_2017
Kiadó:
Stílus:
Prog./post rock
Értékelés:
 
Pont
: 8.5 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Ka Mai (05:33)
2.Gordius (06:42)
3.Alia (07:20)
4.The Dragon's Tail (07:51)
5.Minotaur (05:23)
6.Kaia (08:13)
7.Last Man (07:38)
8.Ishvara (06:40)
9.Pawn of Fate (03:11)
Írta:
oldboy
2017. november 11., szombat, 12:43
Facebook:
Koncertek
The Rise of Chaos World Tour 2018
január 21.,
Barba Negra
Cryptoriana World Tour
január 21.,
A38 Hajó
European Pilgrimage Tour Part III.
január 22.,
A38 Hajó
Gods Of Violence Tour
január 26., 18:00,
Barba Negra
British Punk Invasion
február 2., 17:00,
Barba Negra
Downfall of Gaia, Hamferđ
február 9.,
Kvlt
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.012 seconds to render