Zvijer
Vječnost truleži (2017)

Ez a bosznia-hercegovinai black metal kvartet még 2013-ban alakult, és első lemezüket volt szerencsém megkapni a hazai terjesztőtől a Neverheard Distrotól. Korábban egy demójuk és egy single-jük volt, mindkettő digitálisban. Az alapító tagok közül Vožd Jovan Pogani gitáros (korábban dobos) és Knjaz Aleks énekes van még jelen. A felállás sokszor változott az idők során, a kazettán például csak három tag szerepelt a Metal Archives oldaluk szerint.

Sokat kritizáltzam már zenekarokat, amiért egy hangzatos intro után jön a sablondara. Itt annyiban más a dolog, hogy a sablondara előtt nincsen különösen hatalmas lélekbeható atmoszfératenger, ami a furább produkciókra éhes hallgatót megvezetné.

Változatos tempókkal játszanak a bosnyákok, ami szimpatikus, bár ez egy jó darabig nem derül ki... A vokáltémák sem egydimanziósak, a sorok bontása már inkább igényelne némi átgondolást. Kicsit diktátor jellegű a szavalás. Sor elején kezdem, a végére befejezem, nincsenek átcsúsztatások, így egy kicsit gépies. Meg egy kicsit túl van tolva az "üöeee", "uoaaaa"... Egy-kettő egy kicsit furán is hat... Fura és üdítő, ez lehet egymás szinonímája, bár a black metalban a fura elemek még furábbak, mint máshol. 
A zeneiségre visszatérve a Rural Wastelandsnál kezdtem meghallani azokat a körkörös megoldásokat, amiből már egy kicsit kezdett számomra sok is lenni. Lassú dalnyitás után blast, és ennek a tetejébe a gitártémák is ugyanazokra a megszokásokra alapoznak. A sodrás azonban egyelőre fenntartotta az érdeklődésemet, elemi erővel szánt ez a nóta is.


A Divljina disszonáns gitárbontásai kicsit megleptek, ahogy az ezután következő ...from Black Womb of Earth tempója is. Ez a sebesség már a "nagyok" tudását igényli. Emellett viszont énekben is változást hoz ez a tétel. Kimondottan izgalmasnak érzem. Majd ezek után a Proždiranje života közepén a hangnemváltás meg már - már kísérletinek mondható.
A 37-ik perc környékén tehát összességében kellemes elégedettség uralkodott el rajtam. Nem osztják itt könnyen a mannát. De a végére megjön, és ez a lényeg.

Amit mindenképpen dicsérnem kell, az a hangzás. Szépen kisimult minden, ugyanakkor karcos is, nincs túlkeverve, mégis tisztán és érthetően szól az anyag. A másik, amire nagyon odafigyelt a kiadó, az a külső megjelenés. A kazetta a hagyományos paneles - hajtogatós papírbooklet mellé kapott még egy külső kartonborítást is.
Összefogjajva annyit tudnék még hozzátenni a kritikához, hogy ha a cél az volt, hogy egy tradícionális zeneiséggel felépített, közérthető black metal zene szülessen, akkor az anyag telitalálat. Sodró tremolós gitárok, gyors dobolás, és ocsmánykodás a mikrofonba. Viszont ilyent már hallottunk sokszor, és bár a kazetta B oldala sokkal izgalmasabb, mint a másik, akkor is egy kicsit lentebbre állítanám a hőmérőt fagyos ujjaimmal.Zvijer_Vje_nost_trule_i_2017
Kiadó:
Forgalmazó:
Stílus:
black metal
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Gyönyörű
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.U gnjilo postojanje čovjeka (Intro) (01:09)
2.Heretical Balkanian Sabbathism (04:53)
3.U crnom grobu… Svijet! (05:55)
4.Rural Wastelands (07:39)
5.Divljina (06:47)
6....from Black Womb of Earth (05:06)
7.Proždiranje života (05:52)
8.Gallows Awaits (Outro) (01:10)
Írta:
Nagaarum
2017. november 20., hétfő, 10:20
Facebook:
Hamvak - I (2017)
Kritika, Nagaarum @ 2017. október 5., csütörtök, 12:30
Skullthrone - Demo III (2017)
Kritika, Nagaarum @ 2017. szeptember 1., péntek, 10:16
Vrag - Remete (2017)
Kritika, Nagaarum @ 2017. június 21., szerda, 09:18
Witchcraft / Age Of Agony - Age Of Agony vs. Witchcraft (2016)
Kritika, Nagaarum @ 2017. március 24., péntek, 18:31
Koncertek
METAL XMASS 2.
december 23., 19:00,
Hemo Klub
december 29.,
Dürer Kert
Christmass Blackmass VIII.
december 29.,
Ti Ti Tá
Gloryhammer, Civil War, Noctis
január 8.,
Barba Negra
Seasons of the Black Tour Part I. Europe
január 14., 18:00,
Collosseum Club
továbbá
© 2001-2017 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.011 seconds to render