Bereft of Light
Hoinar (2017)

 

A megannyi zenekarban érdekelt Daniel Neagoe úgy döntött, hogy itt az ideje létrehozni egy újabb olyan formációt, amiben egyedül ő felel mindenért. Tehát gyorsan egyeztetett önmagával, és már meg is született ez év elején a Bereft of Light. A bemutatkozó lemezre sem kellett sokat várni, hisz június 26-án napvilágot látott az 5 tételes, 41 perces Hoinar. Melynek gyönyörű borítója előre vetíti az albumon található muzsika műfaját. Úgy bizony, atmoszferikus black metalban utazik a román úriember.

Nem titok, ritkán hallgatok fekete fémet, egyik válfaja sem tartozik a kedvenceim közé, bár egyes prog. black előadók munkásságát nagyra tartom.
A Hoinar esetében a színpompás természeti képet ábrázoló borító rögtön elnyerte a tetszésemet. És ez a természet közeliség a zenéből is kihallható. Igaz, maga a stílus is olyan, hogy a benne alkotók, nemzetiségtől függetlenül gyakran merítenek ihletet a természetből.
A táj, az évszakok szépsége, de az elemek vadsága, pusztító ereje is érzékletesen közvetíthető az atmoszferikus black metalon keresztül.
Igen, erre a kettősségre épít alapvetően a Hoinar is.

Az akusztikus gitáros, szintiszőnyeges, fület gyönyörködtető dallamok, elszállások váltakoznak a sodró lendületű, kétlábgépes black metallal. A hangulati töltetet tovább erősítik a rendre fölbukkanó természeti hangok. Leginkább a mennydörgés, esőzés.
Tipikus "szépség és a szörnyeteg” megközelítésű dalok sorjáznak a korongon.
A monotonitás, egy-egy téma hosszas ismétlése szintén jellemző a lemezre, de a stílus szakértői szerint a black metal egyik fő ismérve egyébként is a monotonitás. Tény, hogy egy olyan eszköz, ami segít berántani a hallgatót egy bizonyos hangulatba.
Daniel vokalizálása nem teljesen egysíkú, a "standard” károgást, hol hisztérikus felhangok, hol minőségi dallamos/tiszta ének színesítik.
Azért az extrém, illetve klasszikus vokál aránya erőteljesen az első irányába billen. Úgy 90%-ban károgás hallható a lemezen. De mivel viszonylag sok az instrumentális betét, a lassan csordogáló, akusztikus gitár dominálta etap, így azok is tehetnek egy próbát az albummal, akik ódzkodnak a túl sok "hörgésmorgáskárogástól”.

A hangzásra is jellemző a kettősség. Az akusztikus részek szépen, tisztán szólnak, a kemény témák pedig kicsit zizegősen, recsegősen. A dob valószínűleg gépi, a lábdob kattogása legalábbis erre enged következtetni. Persze lehet, hogy nem így van, hisz hűsünk több zenekarban is dobosként tevékenykedik, úgy tűnik ez a fő hangszere.
A Freamăt-ban hallható tiszta énekes részek pedig nyilvánvalóvá teszik, hogy kiváló hangja van.Megkockáztatom, minőségibb a klasszikus értelemben vett éneke, mint az extrém megnyilvánulásai.
Orgánuma, dallamvilága Bakos Attiláéra emlékeztet.

Nem mozgok otthonosan ebben a zenei közegben, de néha, ha épp olyan hangulatban vagyok, kifejezetten jól esik hallgatni ezt a lemezt.
Több szempontból is rokonságot érzek a Bereft of Light és a korai The Morningside között.

Bár egyedinek, eredetinek nem nevezném a Hoinar-t, de minőségi stíluslemeznek tűnik.


Bereft_of_Light_Hoinar_2017
Kiadó:
Stílus:
Atmoszferikus black metal
Értékelés:
 
Pont
: 7.5 / 10
 
Külalak
: Gyönyörű
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Uitare (03:43)
2.Legământ (12:53)
3.Pustiu (06:14)
4.Freamăt (10:11)
5.Târziu (08:08)
Írta:
oldboy
2017. november 25., szombat, 09:30
Facebook:
Koncertek
METAL XMASS 2.
december 23., 19:00,
Hemo Klub
december 29.,
Dürer Kert
Christmass Blackmass VIII.
december 29.,
Ti Ti Tá
Gloryhammer, Civil War, Noctis
január 8.,
Barba Negra
Seasons of the Black Tour Part I. Europe
január 14., 18:00,
Collosseum Club
továbbá
© 2001-2017 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.014 seconds to render