Katharos XIII
Negativity (2017)

 

A Bereft of Light után itt a honfitárs Katharos XIII, akik szintén a román Loud Rage Music istállóját erősítik. Talán nem meglepő, hogy ők is black metalt játszanak, csak némileg más felfogásban. Facebook oldaluk szerint a nem épp vidám jelentéstartalmú suicidal black metal stílusban alkotnak. Jó hír, hogy második nagylemezük, a Negativity többszöri meghallgatását követően is életben vagyok! :) Bár tény, hogy sötét, borongós hangulatú ez a majd’ 60 perces korong, de hallottam már ennél sokkal nyomasztóbb zenéket is.

A nyitó tétel delejező középtempóval operál, és először dallamos minimálének csendül fel. Aztán később fokozzák a sebességet és megérkezik a károgás is. Egyes riffek és az alattuk hallható szintetizátor a Nevergreen dolgaira hajaznak. Féltávnál érkezik egy váltás. Torzítatlan pengetések, finomabb dobolás, atmoszférateremtő szintis aláfestés. Tehát egy lebegős etap. A vokalista szinte Csiharosan agonizál. A hangzás is kezd egyre sűrűbbé válni, ahogy újabb hangszínek lépnek be a játékba, míg vissza nem talál a nóta a váltást megelőző mederbe. A címadó akkora sludge ízű, vagy épp Neurosis-t idéző riffel és gitársípoltatással indít, hogy ihaj! Majd gyors black metal tika-tika jön, némi "balalajkázással”, hogy később újra felbukkanjon az a masszív kezdő gitártéma. 2:30 táján érkezik a lazulós rész, ami post rockos. Tehát a Bereft of Light-hoz hasonlóan a Katharos XIII is előszeretettel alkalmazza a kettősséget muzsikájában. Emiatt eléggé kiszámítható az album. Ennek ellenére nekem mégis tetszenek ezek a hol az Isis-re, hol a Tool-ra, hol a Katatonia-ra emlékeztető elszállások.
Pozitívumként értékelem továbbá azt, hogy itt a dob is igazi, élő sound-ot kapott, ráadásul Egregor dinamikusan üt, képes a vad, erőteljes, és a lágy, leheletfinom játékra is.

Az első gitárszóló a No One Left to Lead the Way-ban hallható. Kicsit ad hoc jellegű, de fűszernek megteszi.
A The Chains Are So Beautiful kezdése rokonságot mutat a Perihelion értelmezésével. Az énekes próbál minél sokszínűbben vokalizálni, a suttogástól kezdve a narráción át az extrémkedésig terjed a skála. A dal utolsó harmadára visszatér a kezdő post rockos megszólalás, a visszhangos gitáreffekt és a "balalajkás” majdnem szóló nagyszerű levezetés!A World's Coffin-ban hallható talán a lemez legfogósabb vokáltémája. A roppant egyszerű, de ragadós, refrénként is felfogható „I am in world’s coffin” az album egyik legemlékezetesebb sora.
A benne hallható gitárszólót már jóval nehezebb felidézni…
A 12 percet meghaladó I Die Everytime I Walk This Path is nagyon hangulatosan indul. Az üveghangok, az enyhén effektezett minimálének, az elektromos gitáros díszítések, a diszkréten alapozó ritmusszekció mind-mind nagyon rendben vannak!
Erős atmoszférával bíró darab, egyben a kedvenc szerzeményem.
Még a refrén bájosan amatőr dallamos éneke is hozzátesz valamit a dalhoz!

A záró track, az Inside egy post-blackes vágta, megkapó harmóniákkal és egy rövid, de patent torzított basszusos kiállással. Természetesen ebbe a nótába is beiktattak egy jó 2 perces elszállást.


Míg a Bereft of Light zenéje egyfajta természetközeli hangulatot áraszt, addig a Katharos XIII inkább urbánus, rideg, nagyvárosi atmoszférával bír.
Az viszont szerintem közös a formációkban, hogy mindkettő a zeneibb oldaláról közelíti meg a fekete fémet.

Nyilván egyikük sem fog soha kitörni az underground undergroundjából, de lemezeikkel az extrém stílusok hívei számára okozhatnak kellemes (vagy épp kellemetlen, he-he!) perceket.Katharos_XIII_Negativity_2017
Kiadó:
Stílus:
Depresszív black metal
Értékelés:
 
Pont
: 7.5 / 10
 
Külalak
: Átlagos
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.XIII (09:50)
2.Negativity (06:13)
3.No One Left to Lead the Way (06:24)
4.The Chains Are So Beautiful (08:21)
5.World's Coffin (05:58)
6.I Die Everytime I Walk This Path (12:03)
7.Inside (07:16)
Írta:
oldboy
2017. december 9., szombat, 09:51
Facebook:
Koncertek
Knights Call Tour 2018
október 21.,
Barba Negra
Death is Just the Beginning...
október 23.,
Barba Negra
Rise of the Underground Tour 2018
október 23.,
A38 Hajó
Uriah Heep
október 23.,
Akvárium Klub
20 Years of Chaos European Tour 2018
október 23.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
ReBuilt To Tour 2018
október 24.,
Barba Negra
Tony MacAlpine, Levi Fantasy
október 25.,
Dürer Kert
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.039 seconds to render