Xenon
Akkor és most (2017)
Először is be kell valljam, kicsit nehezen vállaltam be ezt az ismertetőt.
Na, nem azért, mintha bármi gondom lenne a hagyományos heavy metallal.
Valljuk be őszintén, egy megkerülhetetlen stílusról van szó. Sőt mind a hazai, mind pedig a nemzetközi felhozatalból is van néhány kedvencem, de még azoktól sem vesz be mindent feltétel nélkül a gyomrom. Tehát csak azért, mert egy-egy album a kedvenc stílusomban készült, még nem lesz automatikusan kedvenc, akár az értékei ellenére sem, ha teszem azt hiányzik belőle valami plussz, ami miatt megragadja a figyelmem, ha hiányoznak a dalok, vagy nincs benne valami hangulati többlet.
Nos, a Xenon lemeze nem ilyen, nem is lett kedvenc, sőt! Viszont van valami, ami miatt mégis érdemes a figyelemre. De erről majd kicsit később, most jöjjön a kötelező kör, mert alig hiszem, hogy sokan vágnátok rá a helyes választ, ha arról érdeklődnék, hogy mikor, hol alakult, kik a tagjai, stb?


A Xenon zenekar 1985-ben alakult Érden és 1990-ig működött is. Több saját szervezésű koncertjük is volt, de mivel Érden ők voltak az egyetlen metal banda, ezért a városba látogató zenekarok előtt szinte mindig a Xenon melegítette be a közönséget.
Hogy mi okból, nem tudom, de 25 év szünet után az eredeti tagok - Bretus Attila (Egon) - ének, Varga Gábor - gitár, Gách Imre - gitár, Bulissa Rezső (Doky) - basszusgitár, Varga Zoltán - dob - elhatározták, hogy a régi számaik megérdemlik, hogy megmaradjanak az utókornak, így stúdióba vonultak és a grundRecords segítségével ki is adták Akkor és most címmel.
A kiadói promólapon olvasható az alábbi infó:
“Közel 30 év telt el, és a barátok, ismerősök, régi zenészek nagyon örültek annak, hogy újra felcsendültek a Xenon számok. Sokak szerint a 80-as évek Heavy Metal hangzása hiányzik a hazai zenei palettáról. Talán ez a magyarázat ara, hogy sok felkérést kaptak az utóbbi időben.
Felléphettek a Karthago, a Fáraó előtt és nem utolsó sorban, az ős-P.Box-szal játszhattak egy színpadon a lemezbemutató koncertjükön Törökbálinton.”


Szóval itt van ez a veterán csapat, akik nem adták fel és csak azért is kiadták a dalaikat. Na ez az, ami miatt érdemes a figyelemre a veterán érdi ötös, valamint itt kell figyelembe venni azt is, hogy ezt a lemezt a helyén kell kezelni és inkább egy kissé megkésett kordokumentumként kell tekinteni rá. Nem gondolom, hogy össze kellene mérni a mai anyagokkal és főként nem szabad olyanokba belekötni, mint a szövegek, vagy épp a zenei világ. Azt kell inkább látni, hogy anno ezt szerették, ezt játszották és talán néhány embert ma is meg tudnak szólítani ezzel a veretes, gyerekbetegségektől sem mentes hard rock/metal zenével.

A lényeg, hogy bő fél órában sikerült összefoglalni a banda munkásságát, ami a hangzást leszámítva avíttas ugyan kissé, s meghallgatva az is kiderül talán, hogy miért nem lett sikeresebb a banda anno, s miért nem emlegetik a nevüket együtt a korszak más fémzenét játszó csapataival .

Azért nem értéktelen anyaggal találja magát az aki a meghallgatásra adja a fejét. A zenei részre és ezzel párhuzamosan a hangszeres játékkal a korrekt jelzőt tudnám jó szívvel megajánlani, a szövegek és az ének terén viszont már inkább csak egy közepest ajánlanék meg. Ennek oka főként az, hogy a közhelyesek és Egon hangja sem kiemelkedő, legalábbis véleményem szerint nem ér fel a hangszeresek teljesítményéhez, ráadásul itt-ott az énektémákat és a ritmizálást is esetlegesnek érzem.


Néhány dalról bővebben is megemlékeznék. A lemezt indító A lélek harangja engem a Cross Borns Gyűrűk ura lemezét juttatja eszembe, és fura, de ugyanez az érzésem a záró tétel esetében is.
A Psycho némileg punkos/alternatív (a Rituális Rémtettek neve ugrik be), a Szentháromság esetében - talán a szöveg miatt is - a nemzeti rock skatulyát érzem találónak.
A Pokol c. dal egyes gitártémáiban az István a király rockopera köszön vissza.

A borító nekem ugyan nem tetszik, de ez úgy gondolom eléggé ízlésfüggő, a hangzás viszont oké.
A pontozásnál szubjektív leszek.
Xenon_Akkor_es_most_2017
Kiadó:
Stílus:
heavy metal
Értékelés:
 
Pont
: 6.5 / 10
 
Külalak
: Átlagos
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.A lélek harangja
2.Psycho
3.Szentháromság
4.A pokol szüleménye
5.Éhes, mint a farkas
6.Pokol
7.Útvesztőben
Írta:
9000Sanyi
2018. március 7., szerda, 13:13
Facebook:
Koncertek
The Poodles, Degreed, Swissmayd
szeptember 19., 20:00,
Barba Negra Track
Darkness Enthroned Festival
szeptember 21.,
Dürer Kert
Arkona, Dalriada
szeptember 28.,
Barba Negra
Apocalypse Over Europe Tour
szeptember 30.,
Barba Negra
Vindictive Miscreant Tour 2018
október 8.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
Kamelot, Leaves Eyes
október 9.,
Barba Negra
Repulsion For Humanity Tour
október 10.,
Dürer Kert
október 11.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.034 seconds to render