KabinLáz
Most kezdődik

(Szerzői • 2018)
Győr Sándor
2018. május 18.
0
Pontszám
7.5
A püspökladányi csapat 2013 eleje óta aktív. Ez idő alatt a friss lemezt leszámítva egy demót (Álomféreg – 2014), egy EP-t (Ébredés – 2015) és egy albumot (Végül helyreáll – 2016) készítettek. Mondhatjuk tehát, hogy tudatosan, lépésről lépésre haladt a Hajdú Tibor – dobok, Jakab Imre – gitár, Papp Norbert – ének és Sárközi Ádám – basszus felállású zenekar. Érezhető is már a tapaszalat, illetve az is, hogy a nagyjából félórás új anyagot egy, a koncerteken már jól összeszokott banda készítette.
Az is egyértelműen pozitív, hogy már szinte az első taktusokból felismerhető a banda, meg sem kell várni, hogy Papp Norbert énekes megszólaljon, pedig neki aztán eléggé egyedi és azonnal felismerhető stílusa van.


Az albumot a Béke bennem című dal és a hozzá készült, a stúdiós munkákat bemutató klip vezette fel. Ami – mondhatjuk – egyenes folytatása annak, amit eddig hallhattunk tőlük. Nekem kifejezetten tetszik a dal felépítése és a ragadós refrén. Mondhatjuk, eltalálták ezzel az ízlésemet.


Még talán ennél is emlékezetesebb azonban a Néhány lépés. Ezt érezhette a banda is, hosz klip is készült az alig három perces, velős dalhoz, amiben a stoner ízű verzék mellé Soundgarden-es szóló társul.


A 30. Szint azért is érdekes, mert Maci színesíti vokáljával, ahogy azt a Dying Wish-ben megszokhattuk. Egyébként jól sikerült dal, kicsit gyorsabb a megszokottól. A hörgés miatt kifejezetten súlyos dal lett. A lemez egyik csúcspontja számomra, jó zakatolós riffekkel.

A Tovább… visszavesz a sebességből, visszafogottsága és Norbi énekdallamai miatt érezhető benne valami kirobbanni készülő feszültség, ami kifejezetten szerethetővé teszi.
A Senkinek semmiért talán a leggrunge-osabb szerzemény az albumon. Jakab Imi gitártémái Seattle-i dolgokat idéz.
Az Engedjük el modern rockos tétel, amiben némi Black-Out hatást is felfedezni vélek, a végét talán kicsit elhúzzák.
A lemezt a címadó tétellel zárják, ami egy zajosabb, de hagyományosnak mondható KabinLáz téma, amit a remek és nem utolsósorban elgondolkodtató refrén miatt érdemes megemlíteni.

Állnak még a paneltömbök
És egyformák az emberek
Vidékre szöktek az erkölcsök
Szorít az idő, de kész leszek!


A dalokat a szövegek miatt egyébként érdemes kicsit figyelmesebben hallgatni. A lemezre jellemző a komor hangulat, amit a befelé forduló, elgondolkodtató szövegek még erősítenek is.

Most kezdődik by KabinLáz

Nem jelenthetem ki, hogy “hibátlan” anyagot tettek le a ladányi srácok, fel lehetne róni, hogy néhány helyen nehezen érthetőek a szövegek, itt-ott ismerős zenei megoldásokat csíphetünk el, vagy épp lehetne változatosabb dalokat írniuk, netán azt, hogy a rövidebb dalok talán hatásosabbak lehetnének, de az is lehet, hogy ezek csak nekem jutnak eszembe, bár igyekeztem objektívan állni a lemezhez.

A végső konklúzió az, hogy korrekt lemez a Most kezdődik és van potenciál a bandában, érdemes őket figyelemmel kísérni.