Türböwitch
Napalm to Posers + Live in Debrecen

(Neverheard Distro • 2018)
Nagaarum
2018. július 23.
0
Pontszám
9

Möstanában sökat járök ölyan helyekre, ahöl ezek a kutyaütő pünk / thrash cüccök pörögnek. Azt azért nem mondanám, hogy másodvirágzását éli nálam a koncertre járás, de majdnem. Ááá… nem. Meg a többes szám sem igaz, mert csak egy helyre járok, ami 10 percre sincs a lakhelyemtől – gyalög. Most zajlott le egyébként az Utcazene Fesztivál Veszprémben, ahol a Türböwitch simán felléphetett volna a szigonyos srácok által szervezett Pankterasz III-on.

Szerintem ünásig emlegetett dolog, hogy a 21-ik században valóban érdekes zenéket már csak a műfajok átlapolásával lehet csinálni. A 2016-ban Budapesten alakult Türböwitch ezt a véleményt erősíti, hiszen a death / thrash és black metal ugyanúgy ott van a művészetükben, mint a punk vagy a HC. És ha ez még nem lenne elég, Töm Arayát időző sikolyokkal, és heavy metalos felívelésekkel lep meg minket néha Zslöd.

Ja, igen, a témához visszatérve…
A csapat tehát 2016-ban alakult, vagyis egészen friss formáció, de a tagok közül kettő – az énekes Zslöd és a basszer True Sörvivor több csapatban is érdekelt. Talán a jó píárnak köszönhetően, de őszintén megmondom, hogy az én tudatalattimban a Türböwitch valami régi kultikus csapatként volt letárolva, fingom sincs miért. Talán túl sokat emlegették kutyaütő cimboráim, és így dátumozódott vissza. Vagy az „ö” és „ü” betűk által előidézett nyelvi nemi erőszak okozhatta ezt, hiszen ez sem újkeletű dolog már. Mindegy, már megint elmászik az agyam a lényegről.

Ez a csapat pont azt adja, amit befáradt apatikus rockerek szivacsként szívnak magukba. Mindenféle maszlagtól, trendektől és cicomától mentes szájbarúgós punk metalt kultikus hangzással, bazi nagy lendülettel. A Budapest 666 egy laza felvezetés, aki itt abba hagyja a lejátszást, bízvást állítom, hogy nem tudja, mitől fostja meg magát. Anélkül, hogy dalokra bontanám ezt a fél óra szeletelést, inkább megpróbálok a hangulati elemekről pár szót megejteni. Ami minden dalban egységes, az a 300 lóerős énekhang. És nem csak brütális, hanem a változatossága is szívet melengető. Dominál a death metalos hörgés, de szőrösebben, nem annyira gyomorból jövően, amit már tényleg unok. Pár helyen blackes károgásként hat, de amikor már végképp meg vagyunk lőve, hogy hová is soroljuk, jön egy heavy sikoly. Vagy a Rottenkiller 62 vokálja, ami mindent visz. Mintha egy betépett vaddisznő böfögte volna fel. Szép munka! Ez mind együtt így kimondottan szórakoztató.
Az énektémák alá pakolt váltott tikatika és d-beat is jól mossa össze a tróger stílusokat. A pengetősök is szépen teljesítenek, bár hangtanilag azért nem egy kiművelt anyagról beszélünk. A döb meg néha egy kicsit pontatlan, de bäszni rája… 

Ha hihetünk a csapat facebookos infólapjának, akkor a Napalm To Posers-t 2016. augusztusában 24 óra alatt írták és rögzítették Kommandante Klit (gitár, ének)  lakásán. Oké, igazából nem egy bonyolult mű, de azért akkor is szép teljesítmény.
A kiadvány másik darabja egy koncertfelvétel, amit a Headcrusher stábja vett fel Debrecenben. 

A külcsín nincs eltúlozva, tulajdonképpen ronda, de ez van… Mármint a Napalm To Posersé, a koncertkazi borítója már „szebbre” lett dizájnolva. Ez utóbbiért a dögvészes Pestert lehet feljelenteni. A dupla kazettás kiadvány kapott egy külső papírtokot is, na, az ötletes. Tessenek a képre bambulni.

Szóval azt kell mondjam, hogy a Türböwitch jött, látott, és leokádott minket… de hát nem ezt érdemeljük? Steampunk és emó srácok valamint Blink és tribute fänok mellőzzék… RÖTTY…

Ja, bent van a Hangpróbán, lehet lehúzni!

Napalm To Posers by Türböwitch

Depeche Mode Depeche Mode
március 25.