Our Solar System
Origins

Armand
2018. július 31.
0
Pontszám
8

 
A svéd Our Solar System nevű nagyzenekari űr-kommuna 2012 óta sugározza rezonaciális, improvizatív jammelésekből összeállított, psy/space-jazz, kraut-rockját. Mondhatni, hogy a dolog nem új keletű… De a Bo Hansson és Klaus Schulze irányítása alatt működő delej formáció valamiféleképp mégis egyedien csavarja meg ezeket a jócskán a klasszikus rockból és a vibrafon pszichedéliából kigyökerező hangokat.
 
Ötödik, Origins címet viselő lemezük sem a mindennapi rezonanciák hullámhosszán épült fel. Rögtön az albumnyitó monumentális, közel 21 perci játékidőn át hömpölygő Vulkanen is egy olyan komplex űr-eposzt képez, amit ha 100 év múltán egy kutatócsoport megtalálna, nyomban értené kozmoszunk születését, felépítését is egyben. A dal iparosodott, pszichedelikus nyitása, álomszerű fuvola betétes lebegése lehetővé teszi elménk kiürítését, amit sziklányi, marcona riff-űrtörmelékek töltenek újjá, és visznek át az őt követő Baballon Risin kissé okkult rock hatású dallamszerkezetébe. A női monológokkal, énekkel, pszichedelikus dobolásokkal, ütemekkel egy misztikus paradoxonba vezetik a hallgatót, amiből kiutat az En Bit Av Det Tredje Klotet delejesen rezgő párhuzamos univerzumba talál. A természet akusztikus attitűdjével nyitó, törzsi dobos aláfestéssel érkező Naturligt Samspel kissé kiragadja fantáziánkat a világűr közegéből és inkább egy dzsungelbe kalauzol, amire még jobban megerősít az albumzáró Monte Verita nyitása, ami után egy fajta kozmikus kohóként fortyogó jamm-keveréket kapunk a lemez eddigi éteri hangjaiból.
 
Az Our Solar System egy olyan zenei kommuna, ami ha nem is megoszt, a vagy tetszik, vagy nem kategóriába tartozik. Annyi biztos, hogy a hangulatát el kell kapni rá. De, akik fogósak a hasonszőrű, szintén svéd Øresund Space Collective zenéjére, vagy a japán pszichedelikus Acid Mothers Temple and the Melting Paraiso zenéjére, nekik erősen ajánlott a lemez meghallgatása.
 
Origins by Our Solar System
Depeche Mode Depeche Mode
március 25.