Goblin King
Blood, Drugs, and Death 'n' Roll (EP) (2017)
Ha meghallom a death ‘n’ roll műfaji besorolást, tízből kilencszer pontosan tudom, mit várhatok a lemeztől, mielőtt egy hangot is hallanék a zenéből, azaz nulla meglepetést vagy csavart, nulla eredetiséget vagy kreativitást. Amikor egy banda magát a műfajt igyekszik játszani, nem pedig zenét alkot, ott a végeredmény a szűk korlátok és konvenciók áldozatává válik, és stílusgyakorlatnál nem lesz több, amit csinál. Ezért sem szeretem a death ‘n’ rollt, mert lényegében a legtöbb esetben másról sincs szó, mint hörgős, rekedtes vokállal előadott, death metalosabb hangzásba bújtatott Motörheadről.


A brit Goblin King első EP-je, a tavalyi ötszámos Blood, Drugs, and Death ‘n’ Roll éppen ilyen. Már a cím is teljesen világossá teszi, hogy a britek a tízmilliószor lerágott csontokat kívánják továbbszopogatni. A recept a szokásos, azaz L. G. Petrovra emlékeztető vokál, egy fellazultabb Entombedra emlékeztető riffelés, punkos attitűd és persze egy nagy adag Motörhead. Az idióta szövegek itt külön hab a tortán, az utolsó dalért ebből a szempontból valami kitüntetést is megérdemelnének. A punk, a Lemmy-hagyaték és a death metalos hangzás együtt nem feltétlenül kellene, hogy kiszámítható és ötlettelen legyen, éppen az Entombed az, amely formáció e téren is képes volt jó albumokkal előrukkolni, de még a kései Carcass is nagyon jól használta fel a death ‘n’ roll vázat, hogy arra sok egyebet felépítsen. Bár a néhai Gorefest Chapter 13 albuma már nem tetszett, még abban is több törekvés volt, mint a Goblin King EP-jén, és a hozzá hasonlók kiadványain.


A Blood, Drugs, and Death ‘n’ Roll hangzását azonban meg kell dicsérnem, valóban súlyosan szólnak, megdörren az anyag, de azért halkan megjegyzem, ennek a műfajnak köze sincs a death metalhoz, sokkal inkább egy karcosabb, durvább rock ‘n’ rollhoz. A Goblin King koncepciója az, hogy nincs koncepció, azaz a műfajt ünneplik, szórakozni és szórakoztatni akarnak. Ezt a hozzáállást a zenéhez én nehezen viselem. Persze, nem kell mindennek véresen komolynak lennie, vannak, akik egyszerűen csak bulizni szeretnének, ami ez esetben ideális, mert ennél több igényt a Goblin King amúgy sem elégít ki.

Az EP ádázul indul, kár, hogy néhány másodperc után ennek nyoma vész. A zenekar nevét viselő dal gyermekmondókás refrénje Alice Coopertől ismerős, a 667 egy középtempósabb darab, de olyan panelekből áll, amelyeket temérdek lemezen hallhattunk már, a fárasztó csordavokállal egyetemben. A lendületes Eye of the Storm talán a legjobb az öt dal közül, a dobtéma és a zene húzása miatt. Ez a leginkább Motörheades dal, persze ennek is hallottuk már minden elemét, de ugyanakkor gördülékeny, elemi és természetes. A leggyengébb láncszem az utolsó, ami egy minden ötlettől megfosztott darab, itt „összefogontozhatnak” a garatra kissé felöntött vidám arcok, és táncra perdülhetnek.Olyan figurák számára készült a Blood, Drugs, and Death ‘n’ Roll, akiknek a műfajtól a szokásoson kívül nincs más elvárásuk. Én nem tartozom ebbe a táborba, de el tudom képzelni, hogy a stílus hívei nálam jobbra értékelik majd. Azóta új EP is megjelent már, aki kíváncsi rá, a Bandcamp-oldalon abba is belefülelhet.
Goblin_King_Blood_Drugs_and_Death_n_Roll_EP_2017
Kiadó:
Stílus:
death 'n' roll
Értékelés:
 
Pont
: 5 / 10
 
Külalak
: Átlagos
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Blood, Drugs, and Death 'n' Roll (02:22)
2.Goblin King (03:00)
3.667 (04:26)
4.Eye of the Storm (03:26)
5.Death Sti-XXX (03:35)
Írta:
farrrkas
2018. augusztus 5., vasárnap, 13:58
Facebook:
Koncertek
Knights Call Tour 2018
október 21.,
Barba Negra
Death is Just the Beginning...
október 23.,
Barba Negra
Rise of the Underground Tour 2018
október 23.,
A38 Hajó
Uriah Heep
október 23.,
Akvárium Klub
20 Years of Chaos European Tour 2018
október 23.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
ReBuilt To Tour 2018
október 24.,
Barba Negra
Tony MacAlpine, Levi Fantasy
október 25.,
Dürer Kert
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.027 seconds to render