Obscene Extreme 2013 hírek

Repül az idő és már hó sincs, mindenkiben erősödik a fesztiválhangulat, így különösen időszerű, hogy ismét hírt adjunk a trutnovi Obscene Extreme fesztiválról. Az esemény időpontja július 3-7, így mindössze 52 nap van hátra, ajánlott most már a megújult honlapon keresztül az elővételes jegyeket is beszerezni, hiszen már csak pár hétig lesznek kaphatóak a kedvezményes, kb. 52 euros áron (a helyszínen kb. 60 lesz).



Az elsősorban extrém zenékkel foglalkozó, a rajongók őrültségeit maximálisan toleráló fesztivál körül eléggé felpörögtek az események: idén már nem csak Európában képviseli magát, hanem Mexikóban, Indonéziában és Ausztráliában is, ezeken a helyszíneken az elmúlt hétvégéken zajlott le a rendezvény.

Nem igazán értjük a mögöttes logikát, de üdvözöljük a kezdeményezést: idén a 0. napi bolondozós Freak Festival után a sörsátorban Doom Fest néven a fesztivál tipikus zenei stílusvonalától teljesen elrugaszkodva két funeral doom zenekart lehet majd megtekinteni. Mégpedig nem is akárkiket, a brit Esoteric és az amerikai Evoken rontja majd el a hangulatot és ösztönzi érfelvágásra a nézőket.
Akinek ez nem jön össze, meg az ezt követő három nap intenzív színpadmászása és aljasodása sem, az maradhat még vasárnapra is, aftershowval marasztalja az Obscene azokat a fesztiválozókat, akiknek másnap nincs munkájuk. Ide külön beugró lesz (kb. 2000 Ft), ezt szétosztják a fellépők között, ők jelenleg a japán Sete Star Sept és az ausztrál Captain Cleanoff.

Bár valószínűleg nem volt 100.000 euro feletti megtakarítása egyik tagnak sem, a ciprusi En Psychro az országban lezajlott gazdasági káosz miatt a teljes turnéját lemondta, a sajnálatos esemény az Obscene-t is érinti. Klikk után további 35 megerősített fellépő zenekarról olvashattok.
_ELVALASZTO_

Kezdjük a húzónevekkel: az Anaal Nathrakh brit black/grind formációt azon kívül, hogy jók, azért is érdemes lesz megnézni, mert a jelenlegi koncertzenészei között a Napalm Death-es Shane Embury és Danny Herrera is játszik, valamint a Lock-Up/Dimmu Borgir-ból ismert Nick Barker. Sztárparádé.
Visszatérnek a spanyol grindcore patológusok, vagyis a Haemorrhage, velük együtt a 20. születésnapját ünneplő a cseh Fleshless, és a svájci Mumakil, ez utóbbi a Flies will Starve, a belga Aborted pedig a Global Flatline című új lemezüket mutatja majd be a nagyérdeműnek.
Trutnovban is fellép a Birdflesh, a svéd grindcore banda idén Indonéziában és Ausztráliában is erősítette a fesztivált. Lesz két „matuzsálem” is, a brutal deathet játszó walesi Desecration és a szélvészgyors grindcoret játszó német Entrails Massacre ugyanis anno 1999-ben, az első Obscene Extremen is játszott.
A régisulis death metalt kedvelőknek a texasi Severance-ra ill. a német Chapel of Disease-re hívnánk fel a figyelmét, de a svéd Paganizer, a spanyol Wormed, az osztrák Parental Advisory (tőlük tutira féltenéd a gyereked), a krisztusfóbiásoknak a spanyol Christ Denied, vagy a nem túl eredeti nevű, szintén spanyol Graveyard is érdekes lehet. Még mindig death metal, de a brutális jelzővel megkülönböztetett: a brit Oblivionized egyelőre egy demós banda, de valószínű nagyot fognak zúzni, szintén demós a Perfecitizen, a cseh csapat saját skatulyája szerint ők post mental neo-grind-ot játszanak.
A grindcore rajongóinak is vannak igazi csemegék, pl. a nemrég hazánkban is koncertező francia Warfuck duó (gitár/ének plusz dob felállásban), de a progresszív, női énekes kanadai Fuck the Facts szintén járt már nálunk. Fellép még a nagylemezzel már jóideje nem jelentkező ausztrál Captain Cleanoff, ők egyébként az Obscene kiadónál is vannak. A lengyel Antigama sem egy tipikus formáció, ők magukat úgy jellemzik, hogy a grindcore válasza a Meshuggah-ra, friss lemezük a Meteor.
Spanyoloktól jön a röfögös zombigrindcoret játszó Gruesome Stuff Relish, Barcelonából az Infected Flesh, a svédektől pedig a Nasum dobosa által alapított Coldworker. Németországból egy 89-ben alakult grindcore veterán csapat, a Depression, a svédektől az Infanticide, a franciáktól a Department of Correction teszi tiszteletét. A portugál Simbiose zenéje pedig hidat képez majd a grindcore és a d-beat között.
Ezen a punkosabb vonalon is erős a felhozatal. A powerviolencet játszó brit Horsebastard almabor szagú énekesét láthattuk már itt a Reth és az Introrectalgestation formációkban. A svéd Usurper és Massgrav crust/punk/d-beatet játszik majd, de hasonló stílusban mutatkozik be az orosz Distress és a lengyel Fear of Extinction is.
Két hc banda maradt a végére, ők az amcsi Negative Approach és a svéd Makabert Fynd.

Köszönet azoknak, akik idáig elolvastak, jó szórakozást a fesztiválon! 🙂

Hexvessel Hexvessel
április 24.
Akela, Innistrad Akela, Innistrad
április 25.