Witherscape – dal előzetes Dan Swanö és Ragnar Widerberg második lemezéről


A Dan Swanö (ének, dobok, billentyűk) és Ragnar Widerberg (gitár, basszusgitár) alkotta ˝multi-instrumentalista˝ progressive-death svéd duó, a Witherscape július 22-én adja ki második nagylemezét The Northern Sanctuary címmel.

A Witherscape 2013-as The Inheritance debüt albumának alapkoncepciója egy észak-svédországi elhagyatott faluban zajlódik az 1800-as években. A fő karakter Stockholmban él fényűző körülmények között. Családja utolsó tagjának halálakor, ügyvédje informálja őt, hogy örökölt egy hatalmas birtokot északon. A férfi tehát elhatározza, hogy útnak indul, és felderíti a birtok rejtélyét. Azonban ahogy odaér, kezdetét veszik a rémisztő dolgok.
Ezt követi a 2014-ben megjelent The New Tomorrow Ep a történet némi kiegészítő adalékával, ami most a The Northern Sanctuary albumon folytatódik tovább.
 

Swanö az új lemezkapcsán elmondta: „A történet a The New Tomorrow EP lezárásától indul. Nagyjából 50 évet ugrottunk előre az időben. A főszereplő, Mannen i vitt (A fehérruhás ember) mostanra végre megvette azt a házat, ahonnan az egész horror-sztori indult. Felújította, és néhány szobáját bérbe adta nagyvárosokból érkező, békére és nyugalomra vágyó embereknek. Az „entitás” azonban továbbra is kísérti a házat; Mannen i vitt pedig teljesen a rabjává vált, aminek következtében szörnyű dolgokat művel a páciensekkel. Mivel a házat a pokol egyik kapujára építették, itt zajlik egy rituálé, aminek során megnyílnak a démoni dimenziók ahonnan korábban az „entitás” is előmászott. Főhősünknek pedig ennek segítségével kell megszabadulni a testét megszállt gonosztól.”
 

A The Northern Sanctuary zenei szempontból ezúttal is a banda eredeti stílus-irányzatát követi, vagy is a ’70-es, ’80-as évek progresszív hard rock és AOR gyökerei vegyülnek modernkori atmoszférákkal, néhol súlyos extrém metal muzsikával. Természetesen a felejthetetlen dallamok és a fogós refrének sem maradnak el az albumról. Ezt mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Wake Of Infinity, a The Northern Sanctuary album első dal előzetese.

Az új album borítóját egyébként nem más, mint a magyar ˝metal-grafikus˝ művész, Havancsák Gyula tervezte, aki számos jól ismert metal csapat, mint pl.: Ensiferum, Tyr, Annihilator, Sabaton, Elvenking, Stratovarius, stb. zseniális borítóját készítette.