Preoccupations és Middlemist Red az A38-on

Május 28-án az A38 Hajó színpadára látogat a Preoccupations. A vendégük pedig a Middlemist Red lesz. Az ezzel kapcsolatos sajtóanyagot itt olvashatjátok.

Ha van zenekar, ami tökéletesen illik az A38 Hajó indusztriális csupa fém koncerttermébe, az a Preoccupations. Vagy ahogy a névváltoztatás előtt ismerték őket: Viet Cong. A kurrens gitárzenei színtér egyik legbeborultabb kvartettje két éve már adott egy súlyos klubbulit Budapesten, májusban pedig visszatérnek, hogy cím nélküli új albumukat is bemutassák a hazai közönségnek. A This Heat és a The Fall legjobb pillanatait idéző sűrű, zajos posztpunk-noiserock torpedók, szögletes gitárok, a háttérben borongós iparvárosok képeivel. Az estet a Middlemist Red vezeti fel.
_ELVALASZTO_
Az évtized elejének egyik nagyon nagyra tartott zenekara volt a Calgaryból származó Women, amelynek persze egyetlen női tagja sem volt, viszont az alapító fivérek drámai körülmények között balhéztak össze egy koncerten. A Women feloszlásának egyetlen jó dolgot köszönhetünk: a basszusgitáros-frontember Matt Flegel és a dobos Mike Wallace alapította Viet Congot. A kvartett debütálása rögtön a jó nevű Jagjaguwar kiadónál jelent meg (ahogy az „előzenekar” két lemeze is) és elsöprő kritikai sikert aratott. Úgy hangzott, mintha a The Fall próbált volna Wolf Parade számokat játszani: feszes-agresszív, fenyegető posztpunk váltakozott koponyarepesztő noiserockkal és hűvös indusztriális zakatolásokkal, miközben a számok legtöbbje kvázi slágerként azonnal megragadt az ember fülében. Azt pedig, hogy a hatás élőben még letaglózóbb, ugyanazon év augusztusában az A38-on is demonstrálták.

A banda keresettségével arányosan nőtt viszont a kompromittálló nevet kifogásolók tábora is, így a négy tag tavaly bejelentette, hogy Preoccupations néven folytatják tovább a közös zenélést. „Sok tekintetben olyan volt az albumon dolgozni, mint beleugrani a vaksötétbe.” – mesélte Matt Flegel basszusgitáros-énekes. „Van, aki elköltözött otthonról, másikunknak egy több éves kapcsolata ért véget, nevet változtattunk, de még nem döntöttünk az újról, ráadásul üres kézzel mentünk le először a stúdióba. A Preoccupations egyfajta lenyomata annak, ahogy próbálunk valami stabilba kapaszkodni, miközben minden megváltozott körülöttünk. Sokkal direktebb, azonnal ható dalokban gondolkodtunk most. A szövegek is ezt tükrözik: a Monotony a kilátástalan munkáról, az Anxiety pedig a zenekar változásával kapcsolatos aggodalmainkról szól.

Az önreflexív, a lélekbe kampóként akaszkodó dolgokat körbejáró szövegekhez pedig tökéletesen passzolnak a nyolcvanas évek posztpunk ikonjait, a Bauhaust, a Teardrop Explodest vagy az Echo & The Bunnyment megidéző feszes és zaklatott gitárok, valamint a debütálást is átszövő klausztrofób és indusztriális hangulat. De ahogy a fentebbi előképek, úgy a Preoccupations számai is minden experimentális élük ellenére azonnal fülbe másznak és jó ideig ott is maradnak. Ezek alapján pedig nem kérdés, hogy a kvartett nem csak a nevében tudott megújulni, májusi koncertjük tehát azoknak is erősen ajánlott, akik ott voltak az – azóta is gyakran emlegetett – két évvel ezelőtti A38-as koncerten.


A még mindig elképesztően fiatal, de első lemezével már óriási sikereket arató Middlemist Red 2012 végén alakult. Az együttes zenéje a hatvanas évek pszichedelikus őserejéből és a beatből táplálkozik. Első EP-jét, az As If You Could Mess This Up című bemutatkozó lemezét „az év egyik legerősebb hazai bemutatkozásaként” jellemezték a zenei blogok. 2014-ben Single Switcheroo című dalával elsöprő fölénnyel nyerte meg A számot az Index alternatív dalversenyét.

Ugyanebben az évben a Deezer 182 ország zenekarai közül a Middlemist Redet beválasztotta Young Guns című programjának legígéretesebb négy produkciója közé. A végső döntést a hallgatókra bízták, és a viadalból pedig toronymagas pontszámmal a Middlemist Red került ki győztesen. Ekkorra a zenekar már az összes jelentős hazai fesztiválon fontos fellépő volt, és a Supersonic Overdrive című debütáló nagylemezt telt házas koncerten mutatta be az A38-on.


Az A38 bemutatja:
2017. május 28.
Budapest, A38 Hajó – budai hídfő
Preoccupations, Middlemist Red koncertek
Belépő: 2.500,- Ft / 3.000,- Ft