Nova Prospect – hamarosan friss EP



Az idén 10 éves Nova Prospect a még 2015-ben megjelent “Szemben az óriás” című nagylemeze után decemben 1-jén egy friss dalokat tartalmazó EP-vel jelentkezik. A zenekar néha popos beütésű, helyenként progresszív elemeket is tartalmazó, modern rockzenéjével mára stabil státuszt vívott ki magának a női frontemberrel kiálló underground zenekarok között.


A “Fényhozó” című jubileumi kislemez címadó dala már áprilisban napvilágot látott egy szöveges videó kíséretében. Az EP koncepciója, hogy a Nova Prospect zenei spektrumának két végletét mutassa be, ennek megfelelően a “Fényhozó” a zenekar egyik legkeményebb, legmélyrehangoltabb dala, míg a legutóbb publikált “Vigyázó” a szellősebb hangszerelésű, melankolikus és epikus ellenpólus, mely utóbbival a 2018-as “A Dal” versenyre is neveztek.


A digitális formátumban megjelenő EP-n a Fényhozón és Vigyázón kívül egy további vadonatúj dal, a Vigyázó remixe és a zenekar legelőször megjelent, Főnix c. dalának újrafelvett, 2017-es verziója kap majd helyet.

_ELVALASZTO_
Kiss József (gitár) a Vigyázó című dalról, valamint a 2018-as “A Dal” nevezésről:

“A Vigyázó című dalhoz is készült egy szöveges videó, melynek érdekes képi világának kiindulópontja a szöveg, amit Bálint (Schautek Bálint szövegíró/billentyű hangszerek) a kislányának születéséről írt, illetve arról, hogy azzal együtt, mennyire félti az ember a gyermekét a világtól, az óhatatlanul megtörténő negatív dolgok azért vannak, hogy tanuljon belőle, és hogy végeredményben jobb legyen. Innen jött az ötlet, hogy ne egy szimpla szöveges videó legyen, hanem a háttér legyen mondjuk egy gyerekszoba. Egy szolnoki kliprendező sráccal, Firkával dolgoztunk, aki Proving Ground Pictures néven dolgozik. Ő találta ki, hogy legyen egy egysnittes háttér, és mivel Gabi (Besnyő Gabriella-ének) civilben óvónéni, jött az ötlet, hogy legyen az egy óvodai csoportszoba. Firka eljött hozzánk Kecskemétre, becuccoltunk az óvodába, szétrobbantottuk az egyik csoportszobát, és egy snittben fel lett véve, ahogy végigmennek a helyiségen, Gabi is feltűnik a háttérben.

Ezzel a dallal, illetve annak 3 percesre editált verziójával neveztünk a Dal 2018 versenyre is. Komoly kihívás volt, hogy a 3 perc 33 másodperces verzióból mit vágjunk ki, hogy megfeleljünk a műsor háromperces terjedelmi korlátainak. Ez egy lassabb dal, ami már a tempójánál fogva eleve hosszabb, ha klasszikus dalszerkezetben dolgozunk. Végül aztán sikerült úgy összevágni, hogy nem maradt ki belőle semmi olyan, amitől megborult volna a dal egysége.”


Idén a Nova Prospect nyerte a Wacken Metal Battle hazai selejtezőjét, így ők képviselhették Magyarországot a németországi Wacken fesztiválon, ahol a 28 zenekaros nemzetközi mezőnyben 10. helyezést értek el, mintegy 5000 fős külföldi közönség és 28 fős nemzetközi zsűri előtt mutathatták meg magukat, magyar (!) nyelven.

A zenekar 2016 őszén a Depresszió zenekar őszi turnéjának vendégeként járta körbe az ország klubjait, ebben az évben pedig a Leander Kills 8 állomásos lemezbemutató turnéjának vendégei.

Idén még folytatódik a Leander Kills turné, a vidéki állomásokon november 24-én Szarvason, december 8-án Kazincbarcikán és december 16-án Szentesen lehet velük találkozni, de még idén újra eljutnak Szekszárdra is, ahol a tizedik „Heten mint a gonoszok” fesztiválon fesztivál keretein belül lépnek fel. Az igazi nagy durranás viszont a dupla Leander Kills lemezbemutató lesz a Barba Negrában november 30-án és december 1-jén, ahol mind a két nap játszanak, az első napon az ukrán, szintén női frontemberes Jinjerrel kiegészülve.
Akela, Jó’vana Akela, Jó’vana
április 05.