Immortal – Battles In The North – a norvég tél

1995-ben ezen a napon jelent meg a norvég black metal legenda, az Immortal harmadik albuma Battles In The North címmel, az Osmose Productions jóvoltából. Demonaz az album megjelenésekor igy nyilatkozott: „Egy nagyon intenzív és fagyos hangulatú anyagot készítettek, amely pályafutásuk addigi legerősebb produkciója lett.

A 10 dalos szélvészgyors album tovább növelte a zenekar népszerűségét, ami black metal műfaj egyik legmeghatározóbb anyaga lett. Zeneileg továbbra is megmaradtak az egyszerű, agresszív és gyors témáknál, viszont új elemek bevonásával gazdagították műfajt. Szövegeiket a rájuk aggatott sátánizmus helyett a norvég tél és az északi természet tájai inspirálták. A lemez első szériájának számlistája rosszul lett kinyomtatva, ezért az Osmose ezeket a példányokat visszavonta. Mára egy ilyen kiadás lemez a gyűjtők körében felbecsülhetetlen kincsnek számít.

Az album népszerűsítése céljából videoklipet forgattak a Blashyrkh (Mighty Ravendark) és a Grim and Frostbitten Kingdoms dalaikra, amelyek felkerültek a Masters of Nebulah Frost címmel 1995-ben kiadott VHS kazettára is. A felvételeken már Hellhammer dobos szerepelt, aki ideiglenesen csatlakozott a zenekarhoz, akivel az év októberében egy európai turnéra indultak. A turné befejezése után Hellhammer más projektjeire hivatkozva elhagyta a zenekart. Abbath és Demonaz az új személy megtalálásának érdekében egy újsághirdetést adtak fel, amelyre végül 1996 májusában jelentkezett Horgh (Reidar Horghagen). Demonaz kijelentette, hogy az együttes Horgh megtalálásával jobban működik, mint valaha, és 100 százalékosan elégedettek a teljesítményével.  

Akela, Jó’vana Akela, Jó’vana
április 05.