Koncertek
Foo Fighters, God Damn
június 26., 19:00,
BudapestArena
Beyond Creation, Virvum
június 28.,
Dürer Kert - Kisterem
Alpárfeszt 2017
június 29.,
Régi Tüzép
Gojira - The Magma Tour 2017
július 5.,
Barba Negra Track
Rockmaraton 2017
július 11.,
Szalki-sziget
Masters of Rock 2017
július 13., 10:00,
Masters Of Rock
Gothoom Open Air Fest 2017
július 20., 16:00,
Revištské Podzámčie
IIII. Fekete Zaj Osztálykirándulás
július 20., 18:00,
Mátra Tábor
Total War Fest 5.
július 28., 17:00,
Rába Szabadidő Centrum
20. Fezen Fesztivál
augusztus 2.,
MÁV Pálya
DBE 2017 - No Fear of Infinity
augusztus 3., 18:30,
Grădina Termală
Wrekmeister Harmonies, Ueum
augusztus 4.,
Robot
Purcy Dance Party 2017
augusztus 7.,
Dürer Kert - Room 041
22. Brutal Assault
augusztus 9.,
Josefov - katonai laktanya
Rockstadt Extreme Fest 2017
augusztus 10.,
Rockstadt Extreme Fest
DeathCrew Fesztivál 2017
augusztus 11.,
Fedeles Lovarda
Beyond the Dark Light European Tour 2017
augusztus 14.,
Dürer Kert - Room 041
Budapest Hardcore Superbowl
augusztus 16.,
Barba Negra Track
More//Than//Fest 2017
augusztus 17.,
Nagyszalatna Focipálya
Inner Awakening Festival IX.
augusztus 18.,
Supersonic - Blue Hell
Jomsviking European Tour 2017
augusztus 23.,
Barba Negra Track
szeptember 2.,
Barba Negra Track
Rock Fesztivál Budapest 2017
szeptember 8., 14:00,
Kincsem Park
Salting Earth Euro Tour 2017
szeptember 13., 20:00,
A38 Hajó
szeptember 17.,
A38 Hajó
Tales of the Morbid Butchers Festival
szeptember 22.,
Supersonic - Blue Hell
Forest Tour 2017
szeptember 22., 18:00,
Barba Negra
Serious Black - Magic World Tour
szeptember 24.,
Dürer Kert - Kisterem
Hurricanes And Halos Tour 2017
szeptember 30.,
Dürer Kert
No Grave But The Sea Tour 2017
október 1.,
Barba Negra
ExtremeNoiseFest 2017
október 7.,
Szerencsi Rákóczi Vár
Sting - 57th & 9th Tour
október 13.,
BudapestArena
Paradise Lost, Pallbearer, Sinistro
október 15.,
Dürer Kert
Maximum Evocation Tour 2017
október 26., 20:00,
Barba Negra
továbbá
Partnerek
Hírek
Facebookra vele! 2007. március 1., csütörtök, Infam ^^
ELTE - a viking hajósok titka

Magyarok kutatják a viking hajósok titkát

 

Az ELTE biofizikusai tudományos bizonyítékokkal támasztották alá azt a régi feltételezést, mely szerint a viking hajósok az égbolt polarizációja segítségével is tájékozódhattak a tengeren, amikor a Napot felhők miatt nem látták. Az elmélet működését a gyakorlatban jelenleg laboratóriumi körülmények között vizsgálják. A projektben részt vevő egyik kutatóval, Hegedüs Ramón doktorandusszal beszélgettünk.

 

Hogyan volt lehetőséged a vikingek navigációs módszereit kutatni?

A témavezetőmnek, dr. Horváth Gábornak köszönhetően. Ő az ELTE Biológiai Fizika Tanszékének docense, és a vikingeknek az égbolt polarizációja alapján történő feltételezett tengeri tájékozódása az egyik kedvenc témája, aminek már régóta szeretett volna utánajárni. A Biooptika Laboratóriumban főleg a fénypolarizáció légköroptikai és biológiai alkalmazásaival foglalkozunk, és a viking napkövek rejtélye passzolt ehhez. A vikingek legendáiban szerepelnek ezek a kitüntetett jelentőségű kristályok, és több mint 40 éve tartja magát az a hipotézis, hogy amikor a Napot felhő takarta, de foltokban azért még látható volt a kék ég, akkor a vikingek polárszűrőként használhatták a napköveket. A feltételezés szerint a kristályok segítségével következtethettek a nem látható Nap helyére, ami tengeri navigációjuk legfőbb alapja volt.

Akkoriban még nem volt iránytű?

A vikingeknek nem volt mágneses iránytűjük, helyette egy napórához hasonló eszközt használtak. Ez egy olyan vízszintesen tartandó fatárcsa volt, aminek közepéből egy apró rúd állt ki. Ahogy a rúd árnyéka változott a Nap mozgásával, úgy rajzoltak különböző görbéket a tárcsára, amelyek azt mutatták, hogy egy adott földrajzi szélességen egy adott nyári hónapban napkeltétől napnyugtáig milyen görbét írt le a rúdárnyék végpontja a tárcsán. Ezt egyszer kellett megcsinálni egy adott földrajzi szélességen, és utána már tudták navigációra használni a tárcsát a nyílt tengeren.

Mai tudósok ki is próbálták ezt az eszközt, és tényleg működött: az árnyékból mindig meg lehetett határozni a földrajzi északi irányt. Bizonyítottnak tűnik, hogy a vikingek napsütésben így tájékozódtak a nyílt vizeken. Ugyanakkor a napiránytű csak napos időben működött, és a vikingekről lehet tudni, hogy hosszú tengeri utakat tettek meg, elérték Grönlandot és Észak-Amerikát. Az Északi-sarkkör környékén sokszor felhős vagy ködös az idő, gyakran hetekig nem süt ki a Nap. Ezért a napiránytű önmagában nem magyarázza a vikingek kiváló navigációját, valószínűleg volt valami más eszközük is, amivel ködben vagy felhős időben tájékozódtak.

viking napiránytűlelet és a napiránytű rekonstrukciója

Hogy jön ehhez a polarizáció?

A vikingek polarimetrikus navigációjának elméletét bizonyos állatok égboltpolarizáción alapuló tájékozódása ihlette. A fény mint elektromágneses hullám terjed, és van egy úgynevezett rezgési síkja. Akkor beszélünk teljes polarizációról, ha a fény egyetlen síkban rezeg. Ha össze-vissza rezeg mindenféle síkban, nem poláros a fény – ilyen például a napfény. A mi szemünk nem érzékeny a fénypolarizációra, csak színt és fényintenzitást érzékelünk. A rovarok, számos hal, kétéltű, hüllő és madár szeme viszont hasonlóan működik, mint az autós szemüvegekben vagy a fotózásnál is használt polárszűrők: meg tudják különböztetni a poláros és a polarizálatlan fényt.

Sok vízirovar például ezt a képességét használja fel, hogy a vízről visszaverődő vízszintesen poláros fény alapján találja meg a vizet. Az égboltnak is van polarizációs mintázata, és több állat képes arra, hogy ez alapján navigáljon. A vikingeknek segédeszköz nélkül nem volt lehetőségük erre. A teória lényege az, hogy a napköveket – valójában polárszűrőként működő kristályokat – használhatták arra, amire egyes állatok a polarizációérzékeny szemüket.

Ezt a polarizációs mintázatot borús időben is lehet látni?

Igen, megfelelő eszközökkel. Mi egy forgatható polárszűrővel ellátott halszemoptikás fényképezővel lefényképeztük a teljes égboltot a polárszűrő eltérő irányai mellett. Ezek után a fényképekből számítógéppel meghatároztuk az égboltfény polarizációfokát és -irányát, amiből végül megkaptuk a teljes ég polarizációs mintázatait. A tiszta ég polarizációirányának mintázatán egy jól felismerhető nyolcas alakzat van, aminek a szimmetriatengelye pontosan átmegy a Napon.

A felhőtlen égnek ezt a sajátságát már évtizedekkel ezelőtt felfedezték, és az is kiderült, hogy a méhektől a madarakig rengeteg állat képes ez alapján tájékozódni, mikor a Napot felhő takarja. Azt azonban mi mutattuk ki először, hogy az égbolt e jól felismerhető mintázata olyan stabil, hogy még akkor is látszik, ha felhős vagy teljesen borult az ég. Ha még csak megközelítőleg sem lehet kitalálni, hol a vastag felhő vagy köd által takart Nap, akkor is kialakul az égbolt jellegzetes polarizációirány mintázata, még füstös vagy ködös körülmények között is. Sőt, a legújabb kutatásaink azt igazolják, hogy még sűrű, lombos erdőben is létrejön a mintázat, ha a lombokat napfény éri.

az égbolt polarizációs mintázata különböző időjárási viszonyok között
Kattintson a nagyításhoz! (forrás: ELTE)

A vikingek is ismerték ezt a polarizációs mintázatot?

Az említett elmélet kiagyalója szerint rájöhettek az égboltnak erre a sajátságára. Az 1960-as években Thorkild Ramskou dán régész vetette fel, hogy a méhekhez hasonlóan a vikingek is használhatták ezt az információt navigációra a napkövek segítségével. A napköveket Skandináviában nagyon elterjedt ásványokkal azonosítják, például kalcittal, turmalinnal vagy kordierittel. Ezek a kristályszerkezetüknek köszönhetően polárszűrőként működnek, vagyis ha egy ilyen megfelelően hasított kristályt a szemünk előtt forgatunk és rajta keresztül nézzük az eget, akkor periodikusan hol elsötétül, hol pedig kivilágosodik az égbolt vizsgált része, ha az onnan jövő fény poláros.

A hipotézis szerint legalább két kristály (napkő) kell ahhoz, hogy meg tudjuk mondani, merre van a felhő miatt nem látható Nap. Az égboltnak egy-egy eltérő pontját kell nézni a két kristályon át, és mindegyiknél meg kell találni azt az irányt, ahol a legkevesebb fényt eresztik át. A két kristály hossztengelye így beáll valamilyen irányokba. Ezekkel az irányokkal párhuzamosan a kristályokon átmenő főköröket kell elképzelni az égbolton – ahol a két főkör metszi egymást, ott található a Nap. Nem egyszerű módszer, és a teória azért is áll gyenge lábakon, mert a régészek eddig még nem találtak napköveket, csak a legendák említik ezeket. Mi annyival járultunk hozzá az elmélet alátámasztásához, hogy egy svéd szervezésű északi-sarki expedíción a témavezetőm által mért égboltpolarizációs mintázatok számítógépes kiértékelésével bizonyítottuk: a polarimetrikus viking-navigáció légköroptikai feltételei szinte minden időjárási körülmény között adottak.

Ezek szerint még nincs megfejtve a titok?

Nincs, és ezúton szeretnék helyesbíteni minden ellentétes bulvársajtó-értesülést. Az angol tudományos akadémia egyik lapjában, a Proceedings of the Royal Society of London A-ban írtunk egy tudományos közleményt a felfedezésünkről, ami idén áprilisban fog megjelenni, de egy tudományos kivonat már februárban kikerült az internetre. Ezt értették félre a szakmában járatlan külföldi újságírók, és szenzációhajhász stílusban kezdték el terjeszteni, hogy "magyarok fejtették meg a viking hajósok titkát". Aztán ez a hazai sajtóban is így terjedt el. A mi eredményeink nem a napkőre vonatkoznak, és nem tőlünk származik a hipotézis sem. Mi azt bizonyítottuk be, hogy ködben és felhős időben is adva vannak a polarimetrikus viking-navigáció légköroptikai feltételei.

napkövek is lehetnének: kalcit (balra fent), kordierit (balra lent) és turmalin (jobbra)

Mit kell még igazolni?

A fizikai feltételek adottak, de nem szabad elfeledkezni az emberi tényezőről. A polarizációnak az erőssége is számít, nem csak az iránya, és minél gyengébb a polarizáció, annál kisebb fényváltozást látni a kristályokon (napköveken) keresztül. Nem tudjuk még, hogy mi az a polarizációfok, mi az a küszöbérték, ami fölött az emberi szem még képes érzékelni a kristályon át nézett poláros fény intenzitásváltozásait. Most egyrészt ezt fogjuk megvizsgálni egy pszichofizikai kísérletben, másrészt pedig azt, hogy az ember laboratóriumi körülmények között képes-e elvégezni azt, amit a feltételezés szerint a viking hajósok tettek. Vagyis arra vagyunk kíváncsiak, hogy a kísérleti alanyok egy szimulált égbolton (egy műanyag félgömbön) képesek-e a napkövekhez hasonló kristályokkal megtalálni egy szimulált Napot. A képzeletbeli főkörök égboltra vetítése ugyanis pontatlan és bonyolult módszernek tűnik, és gyakorlatban még senki nem próbálta ki.

Mennyire piacképes ez a kétségtelenül érdekes kutatás?

Nem nagyon. Magyarországon kutatói szférában eleve nehéz állást találnia egy pályakezdőnek, de itthon nincs is olyan intézet, ahol azokkal a témákkal foglalkoznak, amikkel mi az ELTE Biooptika Laboratóriumában. A polarizáció biológiai vonatkozásait célzó alapkutatásoknak eléggé korlátozottak az alkalmazási lehetőségei, eleve nagyon kevesen foglalkoznak vele a világon. Néhány százan lehetünk csak. Ennek ellenére ez egy érdekes téma, az pedig a tudományos életben általában igaz, hogy sokszor nem lehet előre látni, melyek azok az alapkutatásban elért eredmények, amelyekből végül alkalmazás is lesz.

forrás: index.hu

További
Cikkek
review
2017. június 24., 09:19, oldboy ^^
A saját hang még nagyon hiányzik! Tyron - Rebels Shall Conquer (2016)
review
2017. június 23., 08:50, farrrkas ^^
 24 éve színpadon az erdélyi csapat, nagylemezek terén a Demons mégis csupán a harmadik a sorban.Gothic - Demons (2017)
review
2017. június 21., 09:18, Nagaarum ^^
Magát nehezen adó, csak a beavatottaknak kinyíló hazai fekete fémvirág...Vrag - Remete (2017)
review
2017. június 19., 21:51, farrrkas ^^
Beteg death metal/grindcore + Looney Tunes, Cow and Chicken, Family Guy és 2 Unlimited... Mindez Temesvárról. 

Mit mondjak még? 
Blutrină - Looney Fuckin' Grind (2016)
review
2017. június 19., 05:59, ZolixiusRex ^^
Grindcore, a kultúrmisszió részekéntJack / Meth Leppard - (Split) (2017)
review
2017. június 16., 15:45, farrrkas ^^
A csapat fejlődésének harmadik fejezete. Remek dalokat írni nem jelenti azt, hogy ki kell szolgálni a rajongókat.Avatarium - Hurricanes and Halos (2017)
gig
2017. június 16., 09:49, farrrkas ^^
 A metal zene minden pompájában és ereje teljében köszöntötte a szerencséseket. Mastodon végre élőben Budapesten!
interview
2017. június 12., 06:59, 9000Sanyi ^^
..."létezik egy olyan "belső szabályom", hogy minden lapszámban szerepeljen valamilyen Helloween-nel kapcsolatos tartalom"...Aki a Burning Sun mögött áll
article
2017. június 9., 15:21, emp ^^
"Nem tudom, élnek-e emberek a Holdon, de ha élnek, akkor a Földet használják elmegyógyintézetnek."
A hazátlan ember
article
2017. június 6., 16:59, emp ^^
Első lépések
A bíborszínű felhők bolygója
review
2017. június 6., 16:45, boymester ^^
Izzik a parázs a talpuk alatt rendesen...Hades Rising - Hades Rising (2017)
review
2017. június 5., 18:13, Weide ^^
 Lidércfény a holtág felettFuoco Fatuo - Backwater (2017)
review
2017. június 2., 21:33, boymester ^^
Mérges a görög, ha jól bepörög, ráadásul inkább károg, mint hörög...Acherontas - Amarta अमर्त (Formulas of Reptilian Unification Part II) (2017)
review
2017. június 1., 16:51, boymester ^^
Tessék ítélkezni és meghallgatni a lemezt!The Bloody Earth - Inevitable (2017)
review
2017. május 30., 17:42, Nagaarum ^^
Oroszosan megbízható funeral doom...Funeral Tears - Beyond the Horizon (2017)
review
2017. május 30., 13:24, 9000Sanyi ^^
Megbízható, fiatalos, de hiányzik a meglepetésWatch Out Stampede - SVTVNIC (2017)
gig
2017. május 28., 12:45, Mindenholottlevo ^^
Önálló bulin néztük meg a svédeket.
Amikor már nem ők a császárok
review
2017. május 28., 10:32, oldboy ^^
Egy újabb mintavétel a mélyből. Burning Sun Fanzine - Seeds of Metal - Vol. II. (2017)
review
2017. május 27., 16:30, Nagaarum ^^
Tervezett káosz hatalmas feloldásokkal. Mestermű, alapmű, ami 2017-ben íródott...Dodecahedron - Kwintessens (2017)
review
2017. május 27., 11:35, oldboy ^^
A német nyelvet bírod? Da Boanad - Mystericum (2017)
review
2017. május 23., 18:46, boymester ^^
Ebben a törzsben csak kiváló dohányt szívhat a fehér ember.The Ruins of Beverast - Exuvia (2017)
interview
2017. május 21., 08:20, Nagaarum ^^
"Szeretek kisérletezgetni, kipróbálni ezt-azt, persze csak bizonyos kereteken belül"
Interjú: A Kolp hangszerese Knot lett kifaggatva
review
2017. május 18., 20:20, boymester ^^
Na végre! Doom orgia a javából!Below - Upon A Pale Horse (2017)
interview
2017. május 15., 22:52, 9000Sanyi ^^
Jubileumok kapcsán múltról, jelenről és jövőről
Smicivel beszélgettünk
review
2017. május 15., 19:36, boymester ^^
Emlékezetes zenei egyveleg az ÚjvilágbólImago Mortis - Vida: The Play Of Change (2002)
review
2017. május 14., 10:47, boymester ^^
Tudatos építkezés, erős bemutatkozásThe Crawling - Anatomy Of Loss (2017)
review
2017. május 13., 17:28, oldboy ^^
Tényleg az utolsó? Deep Purple - InFinite (2017)
1. ... 169. 170. 171. 172.
© 2001-2017 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.052 seconds to render