Koncertek
Serious Black - Magic World Tour
szeptember 24.,
Dürer Kert - Kisterem
Hurricanes And Halos Tour 2017
szeptember 30.,
Dürer Kert
No Grave But The Sea Tour 2017
október 1.,
Barba Negra
Post Society Tour Europe 2017
október 4.,
Dürer Kert - Room 041
Folk Metal Marathon 2017
október 7.,
Dürer Kert - Kisterem
ExtremeNoiseFest 2017
október 7.,
Szerencsi Rákóczi Vár
Blackened Symphonies Night
október 14.,
Városi Rock Klub
Paradise Lost, Pallbearer, Sinistro
október 15.,
Dürer Kert
Bad Omens
október 18.,
Kvlt
Maximum Evocation Tour 2017
október 26., 20:00,
Barba Negra
Igorrr, Broken Note
október 26.,
Dürer Kert
Anathema - The Optionist Europe 2017
október 27.,
Dürer Kert
20 Years Of Plays Metallica By Four Cello
október 27.,
Művelődési Központ (MOM)
The Wrong Tour to Fuck With Europe 2017
október 27.,
Supersonic - Blue Hell
Airbourne, Desecrator
október 29.,
Barba Negra
Back to the Roots Part II.
október 30.,
Barba Negra
Kadavar, Mantar, Death Alley
november 1.,
A38 Hajó
Shrines of Paralysis Europe 2017 Part II.
november 12., 20:00,
Dürer Kert - Room 041
The Arctic Circle Alliance Chapter 1
november 14.,
Barba Negra
Brotherhood of the Snake Tour 2017
november 18.,
Barba Negra
november 24.,
Supersonic - Blue Hell
Morbid Angel
december 3.,
Barba Negra
Hellhammer Festival 2017: Winter Edition
december 5.,
Dürer Kert - Room 041
Sólstafir, Myrkur
december 7.,
A38 Hajó
Gloryhammer, Civil War, Noctis
január 8.,
Barba Negra
The Rise of Chaos World Tour 2018
január 21.,
Barba Negra
Cryptoriana World Tour
január 21.,
A38 Hajó
Gods Of Violence Tour
január 26., 18:00,
Barba Negra
Therion, Imperial Age, Null Positive
március 13.,
Barba Negra
Metallica - WorldWired Tour
április 5.,
BudapestArena
Omni World Tour 2018
április 10., 18:00,
Barba Negra
Rockmaraton 2018
július 10.,
Szalki-sziget
továbbá
Partnerek
Hírek
Facebookra vele! 2007. március 1., csütörtök, Infam ^^
ELTE - a viking hajósok titka

Magyarok kutatják a viking hajósok titkát

 

Az ELTE biofizikusai tudományos bizonyítékokkal támasztották alá azt a régi feltételezést, mely szerint a viking hajósok az égbolt polarizációja segítségével is tájékozódhattak a tengeren, amikor a Napot felhők miatt nem látták. Az elmélet működését a gyakorlatban jelenleg laboratóriumi körülmények között vizsgálják. A projektben részt vevő egyik kutatóval, Hegedüs Ramón doktorandusszal beszélgettünk.

 

Hogyan volt lehetőséged a vikingek navigációs módszereit kutatni?

A témavezetőmnek, dr. Horváth Gábornak köszönhetően. Ő az ELTE Biológiai Fizika Tanszékének docense, és a vikingeknek az égbolt polarizációja alapján történő feltételezett tengeri tájékozódása az egyik kedvenc témája, aminek már régóta szeretett volna utánajárni. A Biooptika Laboratóriumban főleg a fénypolarizáció légköroptikai és biológiai alkalmazásaival foglalkozunk, és a viking napkövek rejtélye passzolt ehhez. A vikingek legendáiban szerepelnek ezek a kitüntetett jelentőségű kristályok, és több mint 40 éve tartja magát az a hipotézis, hogy amikor a Napot felhő takarta, de foltokban azért még látható volt a kék ég, akkor a vikingek polárszűrőként használhatták a napköveket. A feltételezés szerint a kristályok segítségével következtethettek a nem látható Nap helyére, ami tengeri navigációjuk legfőbb alapja volt.

Akkoriban még nem volt iránytű?

A vikingeknek nem volt mágneses iránytűjük, helyette egy napórához hasonló eszközt használtak. Ez egy olyan vízszintesen tartandó fatárcsa volt, aminek közepéből egy apró rúd állt ki. Ahogy a rúd árnyéka változott a Nap mozgásával, úgy rajzoltak különböző görbéket a tárcsára, amelyek azt mutatták, hogy egy adott földrajzi szélességen egy adott nyári hónapban napkeltétől napnyugtáig milyen görbét írt le a rúdárnyék végpontja a tárcsán. Ezt egyszer kellett megcsinálni egy adott földrajzi szélességen, és utána már tudták navigációra használni a tárcsát a nyílt tengeren.

Mai tudósok ki is próbálták ezt az eszközt, és tényleg működött: az árnyékból mindig meg lehetett határozni a földrajzi északi irányt. Bizonyítottnak tűnik, hogy a vikingek napsütésben így tájékozódtak a nyílt vizeken. Ugyanakkor a napiránytű csak napos időben működött, és a vikingekről lehet tudni, hogy hosszú tengeri utakat tettek meg, elérték Grönlandot és Észak-Amerikát. Az Északi-sarkkör környékén sokszor felhős vagy ködös az idő, gyakran hetekig nem süt ki a Nap. Ezért a napiránytű önmagában nem magyarázza a vikingek kiváló navigációját, valószínűleg volt valami más eszközük is, amivel ködben vagy felhős időben tájékozódtak.

viking napiránytűlelet és a napiránytű rekonstrukciója

Hogy jön ehhez a polarizáció?

A vikingek polarimetrikus navigációjának elméletét bizonyos állatok égboltpolarizáción alapuló tájékozódása ihlette. A fény mint elektromágneses hullám terjed, és van egy úgynevezett rezgési síkja. Akkor beszélünk teljes polarizációról, ha a fény egyetlen síkban rezeg. Ha össze-vissza rezeg mindenféle síkban, nem poláros a fény – ilyen például a napfény. A mi szemünk nem érzékeny a fénypolarizációra, csak színt és fényintenzitást érzékelünk. A rovarok, számos hal, kétéltű, hüllő és madár szeme viszont hasonlóan működik, mint az autós szemüvegekben vagy a fotózásnál is használt polárszűrők: meg tudják különböztetni a poláros és a polarizálatlan fényt.

Sok vízirovar például ezt a képességét használja fel, hogy a vízről visszaverődő vízszintesen poláros fény alapján találja meg a vizet. Az égboltnak is van polarizációs mintázata, és több állat képes arra, hogy ez alapján navigáljon. A vikingeknek segédeszköz nélkül nem volt lehetőségük erre. A teória lényege az, hogy a napköveket – valójában polárszűrőként működő kristályokat – használhatták arra, amire egyes állatok a polarizációérzékeny szemüket.

Ezt a polarizációs mintázatot borús időben is lehet látni?

Igen, megfelelő eszközökkel. Mi egy forgatható polárszűrővel ellátott halszemoptikás fényképezővel lefényképeztük a teljes égboltot a polárszűrő eltérő irányai mellett. Ezek után a fényképekből számítógéppel meghatároztuk az égboltfény polarizációfokát és -irányát, amiből végül megkaptuk a teljes ég polarizációs mintázatait. A tiszta ég polarizációirányának mintázatán egy jól felismerhető nyolcas alakzat van, aminek a szimmetriatengelye pontosan átmegy a Napon.

A felhőtlen égnek ezt a sajátságát már évtizedekkel ezelőtt felfedezték, és az is kiderült, hogy a méhektől a madarakig rengeteg állat képes ez alapján tájékozódni, mikor a Napot felhő takarja. Azt azonban mi mutattuk ki először, hogy az égbolt e jól felismerhető mintázata olyan stabil, hogy még akkor is látszik, ha felhős vagy teljesen borult az ég. Ha még csak megközelítőleg sem lehet kitalálni, hol a vastag felhő vagy köd által takart Nap, akkor is kialakul az égbolt jellegzetes polarizációirány mintázata, még füstös vagy ködös körülmények között is. Sőt, a legújabb kutatásaink azt igazolják, hogy még sűrű, lombos erdőben is létrejön a mintázat, ha a lombokat napfény éri.

az égbolt polarizációs mintázata különböző időjárási viszonyok között
Kattintson a nagyításhoz! (forrás: ELTE)

A vikingek is ismerték ezt a polarizációs mintázatot?

Az említett elmélet kiagyalója szerint rájöhettek az égboltnak erre a sajátságára. Az 1960-as években Thorkild Ramskou dán régész vetette fel, hogy a méhekhez hasonlóan a vikingek is használhatták ezt az információt navigációra a napkövek segítségével. A napköveket Skandináviában nagyon elterjedt ásványokkal azonosítják, például kalcittal, turmalinnal vagy kordierittel. Ezek a kristályszerkezetüknek köszönhetően polárszűrőként működnek, vagyis ha egy ilyen megfelelően hasított kristályt a szemünk előtt forgatunk és rajta keresztül nézzük az eget, akkor periodikusan hol elsötétül, hol pedig kivilágosodik az égbolt vizsgált része, ha az onnan jövő fény poláros.

A hipotézis szerint legalább két kristály (napkő) kell ahhoz, hogy meg tudjuk mondani, merre van a felhő miatt nem látható Nap. Az égboltnak egy-egy eltérő pontját kell nézni a két kristályon át, és mindegyiknél meg kell találni azt az irányt, ahol a legkevesebb fényt eresztik át. A két kristály hossztengelye így beáll valamilyen irányokba. Ezekkel az irányokkal párhuzamosan a kristályokon átmenő főköröket kell elképzelni az égbolton – ahol a két főkör metszi egymást, ott található a Nap. Nem egyszerű módszer, és a teória azért is áll gyenge lábakon, mert a régészek eddig még nem találtak napköveket, csak a legendák említik ezeket. Mi annyival járultunk hozzá az elmélet alátámasztásához, hogy egy svéd szervezésű északi-sarki expedíción a témavezetőm által mért égboltpolarizációs mintázatok számítógépes kiértékelésével bizonyítottuk: a polarimetrikus viking-navigáció légköroptikai feltételei szinte minden időjárási körülmény között adottak.

Ezek szerint még nincs megfejtve a titok?

Nincs, és ezúton szeretnék helyesbíteni minden ellentétes bulvársajtó-értesülést. Az angol tudományos akadémia egyik lapjában, a Proceedings of the Royal Society of London A-ban írtunk egy tudományos közleményt a felfedezésünkről, ami idén áprilisban fog megjelenni, de egy tudományos kivonat már februárban kikerült az internetre. Ezt értették félre a szakmában járatlan külföldi újságírók, és szenzációhajhász stílusban kezdték el terjeszteni, hogy "magyarok fejtették meg a viking hajósok titkát". Aztán ez a hazai sajtóban is így terjedt el. A mi eredményeink nem a napkőre vonatkoznak, és nem tőlünk származik a hipotézis sem. Mi azt bizonyítottuk be, hogy ködben és felhős időben is adva vannak a polarimetrikus viking-navigáció légköroptikai feltételei.

napkövek is lehetnének: kalcit (balra fent), kordierit (balra lent) és turmalin (jobbra)

Mit kell még igazolni?

A fizikai feltételek adottak, de nem szabad elfeledkezni az emberi tényezőről. A polarizációnak az erőssége is számít, nem csak az iránya, és minél gyengébb a polarizáció, annál kisebb fényváltozást látni a kristályokon (napköveken) keresztül. Nem tudjuk még, hogy mi az a polarizációfok, mi az a küszöbérték, ami fölött az emberi szem még képes érzékelni a kristályon át nézett poláros fény intenzitásváltozásait. Most egyrészt ezt fogjuk megvizsgálni egy pszichofizikai kísérletben, másrészt pedig azt, hogy az ember laboratóriumi körülmények között képes-e elvégezni azt, amit a feltételezés szerint a viking hajósok tettek. Vagyis arra vagyunk kíváncsiak, hogy a kísérleti alanyok egy szimulált égbolton (egy műanyag félgömbön) képesek-e a napkövekhez hasonló kristályokkal megtalálni egy szimulált Napot. A képzeletbeli főkörök égboltra vetítése ugyanis pontatlan és bonyolult módszernek tűnik, és gyakorlatban még senki nem próbálta ki.

Mennyire piacképes ez a kétségtelenül érdekes kutatás?

Nem nagyon. Magyarországon kutatói szférában eleve nehéz állást találnia egy pályakezdőnek, de itthon nincs is olyan intézet, ahol azokkal a témákkal foglalkoznak, amikkel mi az ELTE Biooptika Laboratóriumában. A polarizáció biológiai vonatkozásait célzó alapkutatásoknak eléggé korlátozottak az alkalmazási lehetőségei, eleve nagyon kevesen foglalkoznak vele a világon. Néhány százan lehetünk csak. Ennek ellenére ez egy érdekes téma, az pedig a tudományos életben általában igaz, hogy sokszor nem lehet előre látni, melyek azok az alapkutatásban elért eredmények, amelyekből végül alkalmazás is lesz.

forrás: index.hu

További
Cikkek
review
2017. szeptember 21., 20:40, boymester ^^
Kortalan dalok kortalan hallgatóknakMausoleum Gate - Into A Dark Divinity (2017)
review
2017. szeptember 16., 10:00, oldboy ^^
Gergő szerint a groove metal. Audionerve - Burn Your System (2017)
review
2017. szeptember 13., 13:06, boymester ^^
Tűz helyett csendben, hosszan izzó parázs.Argus - From Fields Of Fire (2017)
review
2017. szeptember 12., 16:17, boymester ^^
Robotsperma és atomrobbanás, itt tart a chilei doom fogat.Procession - Doom Decimation (2017)
review
2017. szeptember 9., 10:09, oldboy ^^
Szinte a semmiből érkezett az új nagylemez. P. Mobil - Csoda történt! (2017)
review
2017. szeptember 1., 13:13, 9000Sanyi ^^
Figyelemre érdemes auszi csapatDevil Electric - Devil Electric (2017)
review
2017. szeptember 1., 10:16, Nagaarum ^^
A tökéletes metal hangzás... aminél jobbat még nem fedeztek fel...Skullthrone - Demo III (2017)
interview
2017. augusztus 31., 14:16, pzoltan ^^
"Nagyjából úgy neveztük ezt el, hogy „neoklasszikus power/death metal”. Bár én kezdetben kicsit death metalosabb hangzást képzeltem el, de idővel rájöttem arra, hogy ez így jó, ahogy van."

Bloodrainbow - Az neoklasszikus power death metal felemelkedése
review
2017. augusztus 29., 14:43, 9000Sanyi ^^
Negyedszázados klasszikus újra kiadvaMoby Dick - Kegyetlen évek (2016)
review
2017. augusztus 27., 01:32, Werewolfrulez ^^
A technikás deathcore ufók ezúttal egy megfontolt haditervvel tértek vissza a Földre.
Rings of Saturn - Ultu Ulla (2017)
review
2017. augusztus 25., 17:33, farrrkas ^^
Autód van?Easy Trigger - Ways of Perseverance (2016)
interview
2017. augusztus 25., 16:20, Lew ^^
Barna Radu frontemberrel beszélgettünkThe Thirteenth Sun interjú
gig
2017. augusztus 25., 14:38, oldboy ^^
"... az egri Pink Floyd..." ismét bizonyított! Back to Floyd koncert
gig
2017. augusztus 23., 20:36, emp ^^
4. nap (a vadméz gyönyörei)
Brutal Assault 2017
review
2017. augusztus 23., 12:52, boymester ^^
Szúrópróbaszerű mintavétel a death hullámból.Entity - Phobia Of The Formless (2017)
review
2017. augusztus 22., 15:52, boymester ^^
Töltényhüvely, szögesdrót és maga az örmény pokol.Persecutory - Towards The Ultimate Extinction (2017)
gig
2017. augusztus 21., 18:18, emp ^^
3. nap (azért a vihar az úr)
Brutal Assault 2017
review
2017. augusztus 21., 17:28, boymester ^^
 Ime, hát megleltem hazámat,
a földet, ahol nevemet
hibátlanul irják fölébem,
ha eltemet, ki eltemet.

/József Attila/Argus Megere - VEII (2017)
gig
2017. augusztus 20., 10:09, emp ^^
2. nap (ikonok napja)
Brutal Assault 2017
review
2017. augusztus 19., 22:22, boymester ^^
A heavy metal bölcsőjétől a síron túligPagan Altar - The Room Of Shadows (2017)
gig
2017. augusztus 19., 22:02, farrrkas ^^
Egy fesztivál, amellyel ezentúl mindenképpen számolni kell.Rockstadt Extreme Fest 2017
gig
2017. augusztus 19., 18:47, emp ^^
1. nap (meglepetések napja)
Brutal Assault 2017
review
2017. augusztus 18., 15:09, Nagaarum ^^
Gumiszoba és atmoszféra... Profi baromkodás, és ultramély elvontság...
Notchnoi Prospect - Polyurythane (2017)
review
2017. augusztus 18., 11:33, boymester ^^
 No akkor tapossunk a vikingek tyúkszeméreVintersorg - Till fjälls, del II (2017)
review
2017. augusztus 16., 20:43, oldboy ^^
És íme a főfogás! TDW - The Antithetic Affiliation (2017)
review
2017. augusztus 16., 13:25, boymester ^^
 Fenyegető, de egyenlőre elszigetelt jelenség
Death Control - Awaiting Us All (2017)
review
2017. augusztus 15., 22:38, oldboy ^^
Az egyéni hang megvan, a színvonal még kissé hullámzó. 1000Dead - 1000Dead (2017)
1. ... 172. 173. 174. 175.
© 2001-2017 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.122 seconds to render