Axel Rudi Pell – teli gyémánttal

A.R.P./Axel Rudi Pell – Diamonds unlocked
Steamhammer | Record Express
Megjelenés: 2007. október 10.

Immáron huszonöt esztendeje Axel Rudi Pellt Németország legsokoldalúbb gitárosaként tartják számon. Több, mint tizenkét stúdióalbummal, brilliáns produkciókkal a háta mögött, magáénak tudhatja a rajogók szeretetét, és a sajtó elismerését.
Számtalan saját kompozíciója mellett az általa készített feldolgozások különleges helyett foglalnak el zenei palettáján. A Wattenscheidi, muzsikus nemcsak az általa bálványozott rock klasszikusokat (Deep Purple, Rainbow) dolgozott fel, hanem olyan muzsikusok dalait, mint Alphaville, Free, Jimi Hendrix, Uriah Heep.
Nemsokára üdvözölhetjük a Mester Diamonds Unlocked című albumát (egészen pontosan október elsején) Ezen az első olyan lemeze, amelyen kizárólak feldolgozásokat lelhetünk majd, Axel Rudi Pell tíz számot dolgozott fel, köztük lesz pár igazi klasszikus darab meglepő átformálása.
“Mindígis kiemeltem, hogy nincs kimondottan metalos, vagy hard rock irányú elkötelezettségem. Nem szeretem a beskatulyázásokat. Ha valamiért megtetszik egy szám, akkor nem érdekel, hogy milyen zenei stílusba sorolható. Mikor meghallottam a lemez nótáinak eredetijeit, arra késztettek, hogy dolgozzam fel őket. -Köztük van a Phil Collins megahit az ‘In The Air Tonight’-ot- , ezt a számot mintha az ARP Band számára írták volna- “természetesen a dalok egy részét átformáltuk zenei elrendezés szempontjából, hogy száz százalékig beleférjen a stílusunkba.A ’In The Air Tonight’ kapott még egy kis dobrészt, és extra ütősöket, és a vége felé egy adag gyorsítást. És nem hiszem hogy nem sejthető, hogy a gitárszóló is hosszabb, mint az eredetiben.”
Egyaránt meglepő és különlegesen fogós a U2 örök klasszikusa a „Beautiful Day”, és a „Stone” című Chris Rea szám is. Ez utóbbit Pell elég átfogóan dolgozta fel. Eredetileg ez a dal nem is Rea műve, hanem a Law ( anno ez egy projekt volt, a Free/Bad Company/Queen énekes és az ex Who dobos Kenny Jones dolgozott együtt benne) száma. Paul Rodgers and ex-The Who drummer Kenny Jones, from their 1991 debut album a nevű zenekar 19991-es debütlemezéről való.

A ‘Won’t Get Fooled Again’ ARP féle feldolgozása is ízléses és feszes tempójú, a „Heartbreaker” pedig

‘Heartbreaker’ formájában Pell egy klasszikust mutat be, amely a munkásságára is hatást gyakorolt.. “ A Free miatt tanultam meg gitározni. A gitárosuk, Paul Kossoff rendkívülien énekelt, ez a melankolikus, bluesos hang kiemelte Őt a több ezer gitáros közül.

A „Diamonds Unlocked” Axel Rudi Pell kipróbált muzsikusaival került rögzítésre: Axel Rudi Pellen kívül, Johnny Gioeli énekes, Ferdy Doernberg billengyűs, Volker Krawczak bőgős, és Mike Terrana dobos működtek közre. Pell volt a producer a keverés pedig most is Charlie Bauerfeind urat dicséri.

Számsorrend: 
The diamond overture 
Warrior 
Beautiful day 
Stone 
Love gun 
Fools game 
Heartbreaker 
Rock the nation 
In the air tonight 
Like a child again 
Won’t get fooled again