Mátyás Attila – új lemez

Az F.O. System-ből, a Sex Actionből és az Agnus Dei-ből is ismert Mátyás Attila új csapatával elkészítette Mélyen című nagylemezét, amit az érdeklődők teljesen legálisan tölthetnek le a MySpace-ről.

Matyival készült rövid beszélgetést a produkciós iroda bocsátotta rendelkezésünkre. Köszönjük!

Ingyen letölthető a MÉLYEN – interjú Mátyás Attilával

Megjelent Mátyás Attila második szólólemeze, a MÉLYEN. A 10 dalt tartalmazó album szabadon letölthető az énekes/ gitáros weboldaláról, méghozzá valódi CD minőségben. Az alábbi rövid beszélgetést a budapesti lemezbemutató koncert előtt készítettük.

Az előző szólólemezed majdnem öt éve jelent meg. Miért tartott ilyen sokáig a Mélyen elkészítése?

Mátyás Attila: Csak akkor készítek lemezt, mikor érzem, hogy felgyülemlik bennem a zenei és gondolati mondanivaló. Persze kellett valami „szikra” is, ami aztán beindított. Ez volt az új zenekar, az új zenésztársak. A velük való zenélés adta a kezdő lökést másfél évvel ezelőtt.

Mit takar a Mélyen cím?

Mátyás Attila: Azokat a gondolatokat, érzéseket, amelyek ott vannak bennem, a lelkem mélyén. Azt is jelenti, hogy nem egy felszínes dologról van szó, hanem olyan zenéről, amiben alá lehet merülni, amiben ott van a lényeg …mélyen. Másrészt, az elmúlt évek során valóban voltam olyan nehéz helyzetekben is – mélyen – amelyek inspiráltak a lemez elkészítésében.

Milyennek szántad a dalokat? Dark mint az F.O. System, vagy rocker, mint a Sex Action? Esetleg „elvont”, mint az Agnus Dei?

Mátyás Attila: Nem gondolkodtam stílusokon, egyszerűen a pillanatnyi hangulatomat tükrözték a megszülető új dalok. Persze az is számított, hogy az új csapattal sokkal erőteljesebb a megszólalás, így az előző, meditatívabb lemezhez képest a „MÉLYEN” egy lendületesebb, markánsabb anyag lett. És természetesen – mivel a múltat úgysem tudom megtagadni – a dalokban azért érezni lehet régebbi munkáim nyomait is.

Nem súlyos anyagi veszteség ingyen közzétenni a lemezt CD minőségben?

Mátyás Attila: Amúgy sem túl kifizetődő manapság a lemezkiadás, s a – többnyire illegális – internetes letöltések miatt a kiadók nem igen akarnak már befektetni. Ezért aztán úgy döntöttünk, hogy akkor minél több emberhez juttassuk el a lemezt – ingyen és legálisan – a legjobb minőségben.

Elég elfoglalt vagy a sok zenekar és a stúdiód miatt: mennyi időd jut majd a szóló produkcióra?

Mátyás Attila: Most elsősorban a saját zenekarommal (Mátyás Attila Band) és az új lemezzel foglalkozom. Mivel a Sex Action és az F.O. System is elég ritkán lép fel, ezért marad időnk a fesztiválokra és a vidéki koncertekre is – arra, hogy sokan megismerjék a mostani csapatot és az új albumot.

Az első két nap alatt több, mint 1000 érdeklődő töltötte le és hallgatta meg a teljes albumot. Élőben Veszprémben, Körmenden, Szolnokon bukkan fel az év elején a Mátyás Attila Band, Budapesten pedig a The Mission vendégeként lépnek színpadra február 18-án, az A38 hajón.

A MÉLYEN album innen érhető el: www.myspace.com/matyasattila illetve INNEN.