Steve Lukather koncertajánló

Budapestre látogat a LiveSound-nak köszönhetően a legendás Toto együttes egykori szólógitárosa és énekese, Steve Lukather, aki július 21-én lép fel 20:00 órai kezdéssel az A38-as hajón. A Toto zenei örökségét is megidézi, de tavaly megjelent szólóalbuma, az Ever Changing Times dalait is bemutatja.

A VoteNumber1.com nevű portál szavazásán Steve 40 országból érkezett több millió szavazattal nemrég a legjobb gitáros címet nyerte el – Brian May (Queen), Jimmy Page (Led Zeppelin), Jimi Hendrix és Richie Sambora (Bon Jovi) előtt. Az ilyen szavazások során persze egybemosódnak a zenészi kvalitásoknak és az anyaegyüttesek népszerűségének kijáró voksok, de az eredmény így is mindenféleképpen imponáló.

Annál is inkább, mert Steve ezen túl is kapott azért pár Grammyt – mint dalszerző és hangszerelő -, s ugyancsak többszörös Grammy-díjas szólistaként, de a Toto tagjaként is. Összesen több mint 30 millió eladott lemez van mögötte. Gitárszólói olyan innovatív, időtálló dalok tucatjaiban hallhatók, mint a Hold The Line vagy az I Won’t Hold You Back.
_ELVALASZTO_

Lukather másik kiemelkedő képessége dinamikus énekhangja, melyet olyan dalokban hallhatunk, mint a Rosanna, az I’ll Be Over You, vagy a Gyspy Train.

Lukather az olcsó hatásvadászattól mindvégig tartózkodott pályája során. Magától értetődően beszéli a gitárhangok összes létező nyelvét, s éppen ezért a szaksajtó nem is nagyon tudta felcimkézni a munkásságát különféle korszerű műfaji megjelölésekkel. Mindig is a Toto-t tartotta elsőszámú zenekarának, de a legendás dobos, Jeff Porcaro hirtelen halála után nagyon összeomlott lelkileg, hiszen ahogy ő mondja, a testvérét veszítette el. Utána minden kétséget kizáróan ő lett a csapat meghatározó tagja a billentyűs és zeneszerző David Paich mellett, annak ellenére, hogy azt mindig is hangsúlyozta, nem tartja magát zenekarvezetőnek.

Annak ellenére, hogy azt állítja magáról, sokkal elismertebb gitáros lett volna, ha csak a Toto-ban játszik, ez csak a hozzá közel állók által ismert ”lelkizős és tépelődős” természete mondatja vele. Szólóalbumaival ugyanis csak megerősítette azt, amit a rajongók addig is tudtak, hogy Luke a világ egyik legjobb gitárosa. Szólólemezeinek sorát a Los Lobotomys (1989) című album nyitotta meg, aztán jött a Lukather(1989), a Candyman (1994), a Luke (1997), a Santamental (2003), az El Grupo Live (2005) és a most bemutatandó Ever Changing Times (2008).

Steve Lukathert számos egyéni érdeme mellett úgy is jegyzik, mint a világ egyik legjobb session-zenészét, aki szinte mindenkivel játszott már, aki csak számít. A felsorolásokban többnyire Michael Jackson, Eddie Van Halen, Carlos Santana, Jeff Beck, Elton John, Quincy Jones, Al Di Meola, Eric Clapton, Cher, Lionel Richie, Joe Cocker vagy Art Garfunkel neve szokott szerepelni azok közt a sztárok közt, akiknek az albumain Steve visszahúzódóan megszólalva is értékes játékát lehetett hallani.

Végül a várható setlist:

1. Drive a Crooked Road
2. Twist the Knife
3. Ever Changing Times
4. Live For Today
5. How Many Zeros
6. Stab in the Back
7. Hate Everything About U
8. Song for Jeff
9. Fall Into Velvet
10. Talk To Ya Later
11. Tell Me What You Want From Me
12. Party in Simon’s Pants
13. Jammin With Jesus
14. Hero With a 1000 Eyes
15. Shine On You Crazy Diamond
16. The Road Goes On