King Diamond – nyílt szívműtét

King Diamond, azaz Kim Bendix Petersen, a legendás heavy metal zenekar énekese három artériát érintő nyílt szívműtéten esett át az elmúlt hetekben, melyről felesége, Livia számolt be a hivatalos rajongói fan klubon. King november 29-én lett rosszul, az EKG és egyéb tesztek alapján az orvosok szív katéterezést javasoltak. Ez egy olyan eljárás, ahol egy nagyon vékony csövet vezetnek a lábtól a szívig és festékanyagot juttatnak a véráramba. A cső végén egy miniatűr kamera képeket készít, feltérképezve ezzel az artériákat lehetséges elzáródásokat kutatva. Három ilyet találtak, egy teljesen eldugult artériát, egy 90- és egy 65%-ban elzáródottat.
Innen az egyetlen lehetséges folytatás a nyílt szívműtét volt. King szegycsontját kettévágták és eltávolították, hogy hozzáférjenek a szívhez. A pótláshoz szükséges ereket a test egyéb részeiből „szerezték”, mely King esetében a bal lábát és a mellkasának falát jelentette. A műtét során a szív feladatát, azaz egy véráram keringetését és ezzel a test oxigénellátását egy gép látta el. Miután a szívét leállították, King tüdeje összehúzodott, mivel a vér oxigénellátását a gép végezte. A sebész ezek után az előbb említett ereket az új helyükre varrta, majd a bordákat és a szegycsontot is visszahelyezik eredeti helyükre, a mellkas ismét zárt. Ezek után a szíves elektromos impulzussal, a tüdőket pedig abba vezetett lélegeztető géppel hozzák ismét működésbe.
A műtét kb. 7 órán keresztül tartott. Minden rendben zajlott, King-et ezután az intenzívre szállították. Két nappal a műtét után már képes volt visszafogott testmozgásra, étkezésre. A kórház történetében ő volt az első, aki a műtét után az intenzívről a normál betegszobába az utat saját lábán tette meg. Jelenleg King már otthon pihen, és előre láthatólag pár hónap múlva már fájdalmai sem lesznek.
Bár egy darabig most a zenekar is pihen, megállásról, feloszlásról szó sincs.

King Diamond – nyílt szívműtét (3 komment)

  • Avatar drpaxton szerint:

    [quote=emp:zbr5e6ed]
    eltávolították a szegycsontot? wow! Nem csak bordaterpeszt szoktak alkalmazni szívműtétnél? Egyébként nagyon gyors és sikeres gyógyulást a mesternek, még szükségünk van rá! 😀
    [/quote:zbr5e6ed]

    Csak egy kis hibajavítás. A szegycsontot nem távolítják el, csak kettévágják, így hosszában nyitják meg a mellkast /bordaterpeszt bordák közötti behatolásnál használnak, de ez is hasonló elven működik/.
    Szívkatéterezésnél nincs kamera a vékony cső végén. Rtg átvilágítással nézik, hogy átjut-e a kontrasztanyag az adott éren, amit a csövön keresztül nyomnak be az érbe. Egyébként „háromér betegségnek” nevezik az ő állapotát.
    A lábából „fölösleges” vénát vesznek ki ilyenkor, amivel áthidalják /bypass/ az elzáródott érszakaszt, és még a mellkas belső felszínén futó egyik artériát „kötik rá” a szívre, hogy az elzáródott koszorúér helyett abból kapjon a szívizom vért.
    Nem tudom, hány éves King Diamond, de azért lenyűgöző, hogy egy ilyen nagyon komoly műtét után két nappal kiment az intenzívről!
    Respect! /az orvosainak is:)/
    Ja és bocsi, nem okoskodni akartam!:)

  • necrofaust necrofaust szerint:

    Gyors gyúgyulást és mielőbbi lehetőséget a szinpadi visszatérésre a Mesternek!

    Don’t Break The Oath!

  • maniac maniac szerint:

    gF wazze, King mester szovegei sem ennyire hatborzongatoak, mint ez a leiras a mutetrol 🙂

Akela, Jó’vana Akela, Jó’vana
április 05.