MetalFest 2011 – thrash és hard rock

Három újabb fellépő került bejelentése: Kreator, Vicious Rumors, Vanderbuyst. Lássuk miként ajánlják őket a fesztivál szervezői:

A tengerentúli legnagyobb thrash bandákat Big 4-nak is becézik, de az európai színtérnek is voltak úttörői, melyek közül leginkább a Kreator, a Sodom és a Destruction alkotta Teuton Thrash Trió emelkedett ki. A Ruhr-vidék rideg ipari környezetében 1982-ben – még Tormentor néven – megalakult Kreator vitathatatlanul az európai thrash mezőny legnagyobb bandájává vált, köszönhetően olyan alapműveknek, mint az 1986-os Pleasure To Kill, az 1987-es Terrible Certainty, vagy az 1989-es Extreme Aggression. A Mille Petrozza énekes/gitáros vezette csapat a ’90-es évek zenei kísérletezései után a 2001-es Violent Revolution albummal tért vissza a klasszikus thrash világhoz, és a 2005-ös Enemy Of God, valamint a legutóbbi album, a 2009 januárjában megjelent Hordes Of Chaos már ismét Európa egyik vezető metal csapatává tette a Kreatort. Magyarországon legutóbb 2009. februárjában léptek fel, a debreceni Lovardában, így aztán igazán időszerű volt egy újabb koncert. A júniusi MetalFestnél megfelelőbb helyszín nem is akadhatna ehhez!

A San Francisco-i öböl környéke nem csak a Bay Area thrasherek otthona, ott született meg az amerikai power metal egyik alapbandája is, a Vicious Rumors. Geoff Thorpe gitáros még 1979-ben alapította meg a zenekart, amelynek első albuma, az 1986-os Soldiers Of The Night egyben a gitárvirtuóz Vinnie Moore debütálását is jelentette. A Vicious Rumors a ’90-es évek elején mesteri albumokat készített, ám karrierjüket kettétörte Carl Albert énekes 1995-ös halála. Az autóbalesetben elhunyt remek hangú vokalistát nehezen tudták pótolni, de a James Riverával készült 2006-os Warball album méltó folytatása lett az addigi életműnek. Ezzel a lemezzel végre Magyarországon is bemutatkozhattak, de a március 28-án Razorback Killers címmel megjelenő új albumon már egy új énekes mutatkozik be, Brian Allen, és vele láthatjuk vendégül a legendás zenekart a MetalFesten is!

A régisulis hard rock és metal hívei számára jelent majd igazi csemegét a 2008-ban Hollandiában megalakult Vanderbuyst trió fellépése. A Jochen Jonkman basszer/énekes vezette csapat egy 2008-as demó/EP alapján szerződött a Van Recordshoz, ahol tavaly ősszel jött ki a 7 számos debütáló anyaguk, rajta egy UFO feldolgozással. A power trió zenéje a ’70-es és ’80-as évek hard rockjának és a korai brit heavy metal vonalnak egy sajátos keveréke, és a UFO mellett olyan csapatok hatottak rájuk, mint a klasszikus Rainbow, a Thin Lizzy, a Van Halen, a régi Deep Purple vagy épp a ZZ Top. Ha egy olyan zenekarra vágysz, amely hitelesen képes megidézni a ’80-as évek eleji metal világot, ne is kutass tovább!

Depeche Mode Depeche Mode
március 25.