The Vile Conception (2008)

A ’99-ben black / death feldolgozásokat játszó bandaként indult Hour Of Penance jelenleg már a harmadik albumánál tart (a Disturbance debütálásuk 2003-as, melyet a Pageantry For Martyrs két évvel később követett a sorban), s minden korábbinál erősebb dalokat sikerült összehozniuk a vízválasztó műre, ám az eddig hibaként a számlájukra rótt tényezők (ld. később) még most is megvannak, igaz egyre kevésbé hangsúlyosan.

A The Vile Conception bő 37 perce brutális death metalt kínál az amerikai csapatok töménytelen mennyiségű riffből és váltásból építkező komplex, technikás vonalán, ami a hatásaikat tekintve – Nile, Hate Eternal, Gorgasm – nem annyira, inkább a származásuk miatt lehet meglepő; ez a szinte kiaknázhatatlan zenei közeg ugyanis nem épp Olaszországban dívik. Ám olyannyira az sem meglepő ma már, hogy a minőséget tekintve is simán odahelyezhetők a jobb tengerentúli kollégák közé Francesco-ék. A római mészárosok dalait kíméletlen riffelés, gyilkos váltások, precíz csépelés és néhány jó helyen elszórt harmónia jellemzi; fő csapásirányként pedig az újabb kori (tehát a Hulladarálóval kiálló) Cannibal Corpse neve említhető meg velük kapcsolatban a Hate Eternal és a Deeds Of Flesh mellett. Francesco Paoli énekes orgánuma mind a mély tónusú, de érthető hörgéseknél, mind a ritkábban előforduló magasabb sikolyoknál Corpsegrindert idézi, azonban a vokális teendőkből némiképp szokatlan módon a dobos Mauro Mercurio is kiveszi a részét, s a néhol szinte egymásnak felelgető hörgések a zenéjükben jelentkező szigor újabb masszív támpillérjét képezik a sűrű és technikás rifforgia mellett. Az énekhez hasonlóan helyenként a zene is a kelleténél erősebb hasonlóságokat mutat az említett bandákkal (ezt lehetett korábban is felróni a számlájukra), szerencsére ezt kompenzálja a dalaikba préselt irgalmatlan erő.

A bestiális energiával nyitó könyörtelen, tempóváltásokban bővelkedő Misconception, a hasonló nívón daráló, s keménysége mellett is megjegyezhető tördelésekre épülő Liturgy of Deceivers kiváló dalok, letaglózó erővel és gyorsasággal nyitják az albumot. A Hideously Conceived Mauro szinte mániákus játéka miatt emelkedik ki; pörgetései és gyors szögelése mellett a srác lábmunkájára is érdemes odafigyelni, Giulio Moschini gitáros pedig egy szólóval koronázza meg a sebes mészárlást. A sűrű riffelés, a bombasztikus pergőtűz, s a változatosság a Drowned in the Abyss of Ignorance-nek is sajátja; melyben talán a legerősebb a rokonság Corpsegrinder énekstílusával, s a dal végén egy teátrális billentyűkre épülő outrót is hallhatunk, mely azért inkább illik egy Dimmu Borgir repertoárjába, mint ide, ahol kicsit feleslegesnek is érzem. Ilyen, pillanatnyi fellélegzésre lehetőséget nyújtó levezetés a From Hate to Suffering végén is hallható, mielőtt a Conjuration Sworn ismét zárótűz alá venné eddig sem balzsammal kényeztetett hallójáratainkat, de nem ezek a pihentető részek nyújtják a korong legjobb pillanatait.

Az ugyan elkönyvelhető a negatívumok oldalán, hogy a The Vile Conception nem bővelkedik eredetiségben, de messze nem is egy tucat death metal korong, erőteljes dalok jellemzik erőteljes (modern) hangzással és jól körülírható hatásokkal, ám ami mindenképp a javára írandó, hogy a tagok a hangsúlyt a dalírásra fektetik, nem a puszta technikai fitogtatásra, mint oly sokan manapság. A legutóbbi Unmerciful vagy Deadborn korong egy paraszthajszállal ugyan erősebb, de az idei termésben – Origin, Hate Eternal, Decrepit Birth, Krisiun vagy akár a kissé halovány új Neuraxis, stb. – abszolút megállja a helyét az album, a Unique Leader kiadó neve amúgy is garancia a minőségre.
 

Hour_Of_Penance_The_Vile_Conception_2008
Kiadó:
Stílus:
Death metal
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Átlagos
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Misconception (04:23)
2.Liturgy of Deceivers (02:44)
3.Hideously Conceived (03:25)
4.Drowned in the Abyss of Ignorance (03:46)
5.Absence of Truth (03:09)
6.Slavery in a Deaf Decay (02:43)
7.The Holy Betrayal (03:15)
8.From Hate to Suffering (05:12)
9.Conjuration Sworn (04:08)
10.Hierarchy of the Fools (03:54)
Írta:
butch
2008. augusztus 25., hétfő, 15:58
Facebook:
zao 2008. augusztus 26., kedd, 11:15
zao
Csatlakozott:
2008. június 18.
Hozzászólások: 31
\m/,
alcapone 2008. augusztus 25., hétfő, 17:21
alcapone
Csatlakozott:
2008. augusztus 3.
Hozzászólások: 1167
Jó fajta zene ez!
Koncertek
Darkness Enthroned Festival
szeptember 21.,
Dürer Kert
Arkona, Dalriada
szeptember 28.,
Barba Negra
Apocalypse Over Europe Tour
szeptember 30.,
Barba Negra
Vindictive Miscreant Tour 2018
október 8.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
Kamelot, Leaves Eyes
október 9.,
Barba Negra
Repulsion For Humanity Tour
október 10.,
Dürer Kert
október 11.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.067 seconds to render