Fall
Demo 2009 (2009)
A szegedi Fall 2007 tavaszán alakult, s mint általában minden hazai csapat; így nekik is kijutott a hidegből-melegből rendesen – tagcsere. Így hát lényegében a csapatot két ember alkotja, ahogy a kezdetekben is, s az egyetlen állandó Csala Róbert – aki a gitárokért, basszusért (hiszen közben a négy húrfelelős is kilépett) és samplerekért felelt, Takács Péter – vokál és vendégzenészként kisegíti őket Szenti Árpád a dobok terén (aki ismerhetnek a szemfülesebb underground kalózok az Evil's Tears-ből, az Athame-ből és az Ahriman-ből egyaránt) – az ő stúdiójában is készült el a demó. A végeredmény több szempontban is sajnálatos, hiszen mire a végleges formát öltött a nem túl fantáziadús – s ilyen néven már létezett egy amerikai thrash-death horda – addigra darabjaira hullott a csapat. A beszédes dobos ellenére a ritmusok (s főleg a pergő) annyira gépies és steril hatást kelt, hogy teljesen elveszti élő intenzivitását az amúgy se túl szerencsésen kivitelezett anyag. A lemezen eggyel több nóta van, mint ahogy azt a borítón jelőlik… rá is kérdeztem a dologra, amelyre ezt a választ kaptam Robitól, a szinte mindenestől: „Valóban 5 track van a cd-n, de az első az az intro, csak nem lett kiírva a borítón, mert úgy volt hogy nem lesz szétvágva az intro és az első szám, ám mire a cd-k megírására került a sor, már kész volt a borító. Sajnálatos kis baki, valóban félreérthető egy kicsit. Bocsánat.
Amúgy a korong nem szól rosszul, s sok nagylemeznek sincs ilyen hangzása, tiszta és a hangszerek nagy részénél a hatás dominancia jól egyenlítődik ki – leszámítva az iszonyatosan gépies és steril dobokat és a nem túl erős samplereket, amelyek bár illenek a képbe, de lehet, ha kicsit mocskosabban és véletlenszerűbben vannak összerakva, akkor más hatást keltenek. A demó külsőségeit sem érheti panasz az imént említett bakit leszámítva, szép vizuális összjátékot biztosít a matt és fényes nyomás egyvelege – illetve a szegedi srácok demónak hirdetik meg a több mint félórás anyagot, más csapatok ilyen hangzással és külsőséggel mindezt valószínűleg valami szaftos névvel megfejelve EP-nek kiáltják ki. Na de lássuk, a sok negatívum ellenére, miből is áll össze a demó!

Az emberi beszédfoszlányokkal, nyomasztó billentyűkkel és középkori hangulatot árasztó üstdobos vérszegény Intro után a Fury című tétel mélyeszti belénk karmait, amely lényegében azokat a fertőzéseket hordozza magában, amely az egész demóra jellemző, a késő Morbid Angel és Kataklysm, régi Sinister és Immolation hempereg itt a néhol felmerülő samplerek kórházi hadával, ahogy megemlíthető még az Autopsy, Nile, Incantation illetve a Bloodbath és Carcass jelenléte is. Bár egész sok váltás van, mégis a már bevezetőben említett dobok miatt az összhatás a technikás tudás ellenére is erősen gyenge hatást kelt, elveszik a nyersség, az erő és az energia, és ezen nem sokat tud változtatni, az amúgy komplex szólók és éles riffek sem. Érdekes, hogy akadnak olyan már-már melankolikus leállások is, melyekben a húrok akusztikusra tobzódnak, s itt Takács Péter se hörög annyira gyomorból, hanem beszél és sejtelmeket sugall… A legjobb témák a Depravity-ben fejlődnek ki, ám a legérdekesebb nóta mindenképpen a hosszú és apokaliptikus Storm, amely rengeteg olyan váltást és részt tartalmaz, amelytől egy death metal death metal lehet - s nem csak simán gyilkos, hanem élesen és orvul. Mindenképpen ezen a vonalon kéne elindulni, hiszen nem csak érdekes, hanem egyben elgondolkodtató és korántsem a megszokott kerék és érvágások – amúgy is jól áll a srácoknak a lassú, őrlő és szinte már doom szerű morajlás - s így az ügyes szólóknak is terük marad és nem hajlanak az ütlegelő dobok malmai alá!

Lényegében tökéletesen érezni azt, hogy mi lehetett volna ez az anyag, ha nem így alakul a szegedi srácok élete, s mivel Robiék nem adták fel, így semmi sincs veszve! A sok negatívum ellenére is egész erős cuccnak hat, amelynek fertőzései az old school death metaltól egészen a brutálig terjed, s nem annyira a genny és lepra körében lebegnek - mindez koncepciót és körítést is kap, avagy a fedőn és korongon tetszelgő kiszikkadt föld repedései a fájdalmat és a hosszú idő óta tartó vegetációt hivatottak kifejezni. Ha van elég erő, idő és szerencse és olyan tagok jelenléte, akikkel képesek alkotni a jövőben, akkor a Fall következő demója, vagy esetleg kislemeze már sokkal jobb fényben (vagy éppen mélyebb sötétségben - perspektíva kérdése) fog tündökölni-rothadni-vérezni, amelyhez akkor már könnyedén találnak kiadót is.

Fall_Demo_2009_2009
Kiadó:
Stílus:
Túl sterilizált halál fém morzsa
Értékelés:
 
Pont
: 7 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Intro (2:36)
2.Fury (7:24)
3.Depravity (3:51)
4.Unnatural Selection (5:33)
5.Storm (11:42)
Írta:
haragSICK
2009. április 23., csütörtök, 14:43
Facebook:
Christmass Blackmass VII. - 2016. december 17., Pécs, Strausz Ti-ti-tá
Koncertbeszámoló, Krigare @ 2016. december 22., csütörtök, 08:35
Fall - MMXIV (EP) (2014)
Kritika, farrrkas @ 2016. július 1., péntek, 11:11
Athame interjú
Interjú, Infam @ 2008. október 6., hétfő, 18:54
Hungarian Tribute to - Burzum (2008)
Kritika, Infam @ 2008. június 19., csütörtök, 00:16
Ahriman - Ködkín Ösvény / Mistpain Path (2005)
Kritika, @ 2005. november 22., kedd
Koncertek
SzegeDEATH fest. 5.
május 26.,
Gin Tonic Klub
The Lord of the Underworld Tour 2018
május 30.,
Dürer Kert
Metalfest Open Air 2018
június 1., 10:00,
Amfiteátr Lochotín
Rise Aganist, Poison Alley, Satelles
június 6.,
Budapest Park
Nova Rock Festival 2018
június 14.,
Pannonia Fields
Killswitch Engage
június 16.,
Akvárium Klub
Body Count, Powerflo
június 17.,
Budapest Park
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.046 seconds to render