Mátyás Attila
Újra kezded (2011)
Suhanckorom (egyik) meghatározó zenéje volt a Mátyás Attila nevével fémjelzett F.O. System. Egyetlen lemezük alapmű, s máig szívesen hallgatom. A Sex Action, majd Action-beli munkásságát még nagyjából követtem, majd az Agnus Dei valahogy elkerült. Egészen a 2007-es Mélyen lemezig nem nagyon kísértem figyelemmel.

Az a lemez akkor eléggé megfogott, s furcsállottam is, hogy csak online lehetett beszerezni, értsd: Matyi weboldaláról bárki letölthette, akár veszteségmentes formában is. Most viszont ez a lehetőség - talán csak egyelőre - megszűnt, mivel az új lemez mellé megkapjuk ezt is végre kézzel fogható formában. Erről - most legalábbis - sokat nem írnék, bár ez is megérne egy külön írást. Legyen elég annyi, hogy az egy egységes, a korábbi anyagainak lenyomatát is őrző anyag, amit jó érzés végre kézzel foghatóan is a gyűjteményben tudni.

A friss lemez is viszi tovább, azt amit Matyi és társai (Bense Sándor - basszusgitár és Koltay Tamás - dob) a Mélyen albummal megalapoztak. Igaz a dobok mögött most Gerő Balázs ül. A 2007-es anyagon a billentyűkért Háry Péter, most pedig Varga Zoltán felelt.Van itt önéletrajzi ihletésű nóta az Úgy, mint régen képében (szerintem legalábbis), ami némileg még a Sex Action-ös dolgaira is visszautal. Van elektronikusabb wave-es cucc, van, ami a merengősebb dolgokat hozza. De úgy gondolom valamennyi eddigi korszakát fel lehet ismerni az F.O. System-től kezdve a The Cult-jellegű dalokon át a Mélyen lemeznél elcsípett fonál folytatásáig. Matyi nem tud és nyilván nem is akar kibújni a bőréből.

 
A lemez - számomra - legnagyobb slágere az Üres szavak. Ezt nagyon eltalálták, s a női vokál (Vasvári Viki) is sokat dob rajta.
Azután tudok még kedvencet választani, hisz a Vége a mesének és a kvázi címadó Mindig újra kezded is kerek, jól megírt témák, s akkor a szövegekről még nem is beszéltem. Mert Matyiéknak van mondanivalója, s nem a megmondós, szájbarágós módon teszik.
A lemez grafikai megjelenítése amúgy egyfajta minimál jellegű, de a tartalomhoz, annak hangulatához illik, a hangzás meg tuti, de hát a saját stúdióban nyilván nem kellett nagy kompromisszumokat kötni az idő miatt. Ha rám hallgattok, adtok egy esélyt a Mátyás Attila Band-nek, hisz két egységes, hangulatos, remek dalokat tartalmazó két lemezzel lehettek gazdagabbak. Erre az anyagra nyugodt szívvel, gondolkodás nélkül adom a pontszámot, ami nyolc és fél.
Matyas_Attila_Ujra_kezded_2011
Kiadó:
Forgalmazó:
Stílus:
rock
Értékelés:
 
Pont
: 8.5 / 10
 
Külalak
: Átlagos
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Az első
2.Egy kis hazugság
3.Csak ennyi volt
4.Mindig újra kezded
5.Úgy, mint régen
6.Egy lélegzetet még
7.Üres szavak
8.Volt már minden
9.Vége a mesének
10.Csillagok között
Írta:
9000Sanyi
2011. augusztus 30., kedd, 00:13
Facebook:
zeba 2011. augusztus 31., szerda, 18:07
zeba
Csatlakozott:
2010. május 9.
Hozzászólások: 1704
F.O.System kétségtelenül alapmű. Azóta nem is nagyon fogott meg Matyi munkássága, kivéve az Agnus Dei-t. Ha lehetőséged lesz (és szerintem lesz (a) ), akkor mindenképpen hallgasd meg!
Igaz, az Agnus Dei-t idézi pár helyen az előző, Mélyen lemez, de ez nálam valamiért mégis jobban betalált. Energikusabb, még szebben szól (pedig a Mélyen hangzására sem lehetett panasz...).
Szóval nálam az F.O.System és az Agnus Dei után ez a legjobban sikerült lemeze. (yes)
--

Koncertek
Death is Just the Beginning...
október 23.,
Barba Negra
Rise of the Underground Tour 2018
október 23.,
A38 Hajó
Uriah Heep
október 23.,
Akvárium Klub
20 Years of Chaos European Tour 2018
október 23.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
ReBuilt To Tour 2018
október 24.,
Barba Negra
Tony MacAlpine, Levi Fantasy
október 25.,
Dürer Kert
A Nordic Symphony '18
október 28.,
Barba Negra
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.106 seconds to render