Druknroll
Boiling Point (2014)


A Druknroll (jó hülye név!) egy orosz banda, a Точка кипения, azaz Boiling Point pedig a 3. nagylemezük. Megkímélek mindenkit a cirill betűktől, úgyhogy a dalok angol címeit fogom papírra vetni. Igen, ebből az következik, hogy anyanyelvükön nyomulnak a srácok. A 10 nótás, 50 perces album 90%-a szólal meg ruszkiul, a záró szerzemény viszont ánglius. Először úgy gondoltam, hogy hátrányként fogom megélni a megszokottól eltérő nyelven elővezetett dalolászást, de szerencsére nem így lett. Sőt, kifejezetten tetszik az orosz nyelv ebben a zenei közegben, ráadásul némi unikális ízt is kölcsönöz a produkciónak.

Milyen ez a zenei közeg?
A Metal Archives melodikus heavy metal/hard rock skatulyába helyezi őket, ami nem feltétlenül fedi a valóságot. Azért részigazságot tartalmaz.
Mert valóban nagyon fontos szerep jut a dallamoknak, de ének szempontjából, a domináns extrém (vagy pontosabban agresszív) vokál miatt a MDM is megemlíthető. A muzsika kapcsán nekem olyan zenekarok ugranak be, mint Soilwork, Scar Symmetry. Tehát egy lendületes, leginkább modern metalnak titulálható hibridet játszik a Druknroll. Kimondottan ügyesen!
A Rage szimfonikus introval nyit, aztán egy tempós metal dallá fejlődik. Amiben, a fogós énekdallamoknak, refrénnek köszönhetően benne van a slágerpotenciál. A zenészek már itt bizonyítják, hogy tehetségesek. Amit a lírai, végére bekeményedő My Star, David Gilmourt idéző gitárszólója csak megerősít. A Samurai cím pedig szinte visszautal az előző lemezük borítójára, amin egy titokzatos leányzó kardoskodik. Ebben a tételben az eddigiekhez képest nagyobb szerepet kap az elektronika, de megnyugtatásként mondom: nem megy át Szomorú Szamurájba! :D
Az In the Power of Depth is első hallás után rögzülő refrénnel van felvértezve, de a leállós középrész sem kutya!
A Szevasztopol ostromáról való megemlékezés is maradandóra sikerült, és talán nem lövök nagyon mellé, ha azt mondom, hogy bizonyos szempontból aktuálpolitikai töltése is lehet…A White Death-ben szintén izgalmas dolgokat hallhatunk, a szóló és a basszuskiállás is profi. Hál istennek jól kivehető a bőgő, és az Andrey nevű kezelője sem ma kezdte a szakmát. Ha úgy tartja kedve rápakol egy kis effektet, torzítót az alapjáraton is testesen megszólaló négyhúrosra. A kimagasló dalszerzői vénát még nem érzem a Druknroll tagjaiban, de kétségtelenül jó, amit művelnek. A záró, angol nyelvű Saturation pedig kíváncsivá tett az iránt, hogy mi lenne, ha átállnának a ruszki srácok a rock/metal zene anyanyelvére. Mert bár valóban könnyen fogyaszthatóak ezek a dalok oroszul is, a Saturation ének szempontjából mindent visz! És hangulatában is roppant erős!
A szimfós zárás meg keretbe foglalja a Forráspontot.

Aki szereti a modern hangvételű metalkodást, az a Boiling Pont hallatán tutira nem úgy fog reagálni, mint a borítón látható krapek!


Druknroll_Boiling_Point_2014
Kiadó:
Stílus:
Modern fémötvözet
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Átlagos
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Rage (05:03)
2.My Star (04:38)
3.Samurai (04:38)
4.In the Power of Depth (04:48)
5.Defence of Sevastopol (06:04)
6.White Death (05:32)
7.Tenth Ninght (04:35)
8.Playing with Fire (05:09)
9.Sea God (05:18)
10.Saturation (04:44)
Írta:
oldboy
2014. július 15., kedd, 22:57
Facebook:
Koncertek
Knights Call Tour 2018
október 21.,
Barba Negra
Death is Just the Beginning...
október 23.,
Barba Negra
Rise of the Underground Tour 2018
október 23.,
A38 Hajó
Uriah Heep
október 23.,
Akvárium Klub
20 Years of Chaos European Tour 2018
október 23.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
ReBuilt To Tour 2018
október 24.,
Barba Negra
Tony MacAlpine, Levi Fantasy
október 25.,
Dürer Kert
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.019 seconds to render