Sawbotage! (2015)
A szekszárdi Don Gatto eddig jobbára elment mellettem. Tudtam, hogy az egykori FRL-ből (Fürgerókalábak) Acálos Balázs penget benne, láttam híreket, még azt is, hogy a Pro-Pain-es Gary Meskil szerepelt egy dalukban, de kb. ennyi.
A Budavári - ének, Weisz - bőgő/vokál, Acélos - gitár/vokál, Kákonyi - dob felállású banda friss EP-je viszont nálam landolt, így most megpróbálom bemutatni a négy plusz egy nótát tartalmazó április végén megjelent anyagot.
Kezdésképp néhány szó a csapatról. A Don Gatto még 2009-ben alakult, azzal a nem titkolt céllal, hogy egyszerűen hardcore-t játszanak olyan bandák nyomdokain, mint a Madball, az Agnostic Front vagy a Pro-Pain. Talán a Sick Of It All nevének említése sem hülyeség...

A Sawbotage! címet viselő EP tehát egy tipikus old-school jellegű hardcore anyag, annak minden pozitívumával. Itt-ott kicsit metalosabb felfogásban talán. Láncfűrész hardcore, ahogy saját stílusukat definiálják. Rövid, velős nóták sorakoznak bő tíz percben, kicsit talán lazább felfogásban, mint az előző Second c. EP-n. De mindenképp kevésbé szigorúan.
Kiabálós verzék, csordavokálos kórusok ragadnak magukkal. És ez igaz a kislemez valamennyi szerzeményére. Nincs itt egy gyengébb tétel sem. Nem variálták túl a szűk negyedórás anyagot, nyilván nem is volt ez cél. Úgy tűnik, örömzenélés volt ez. A koncerteken felszedett rutin meg kétségtelenül hallatszik, azon se csodálkoznék, ha élőben vették volna fel a dalokat.


Bár egységesen erős a két és három perc között mozgó négy dal, mégis kiemelnék kettőt.
A klipes Same Shit talán a legszigorúbb, témáját tekintve is, míg a No Turning Back zeneileg inkább a másik véglet, a lazább. Szövegileg viszont mindkettő a HC-ra oly jellemző társadalomkritikus hangnemet képviseli.Igazán jól sikerült a dallamos a turnézásról szóló 5522 is, a For The Friendship For The Fun meg igazi közösségi nótának tűnik, ragadós refrénnel. Ezt szívesen énekelném fülig érő szájjal koncerten. Ebben zongorán Takács Jozzy közreműködik a Leander Rising-ból.

A lemez végére rejtett track-ként felkerült a szekszárdi Kosárlabda Sport Club részére írt induló is. Igazi buzdító himnusz!


A felvétel Smicinél készült, szól is, rendesen. A keverést meg Svájcban V.O. Pulver készítette, aki az utolsó három Pro-Pain albumon is melózott.
A lemezt rejtő papírtokot nem variálták túl, de tetszetős. És még a szövegek is ráfértek!
Don_Gatto_Sawbotage_2015
Kiadó:
Stílus:
Láncfűrész hardcore
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Same Shit (02:28)
2.5522 (02:33)
3.No Turning Back (02:18)
4.For The Friendship For The Fun (2:58)
Írta:
9000Sanyi
2015. június 3., szerda, 13:15
Facebook:
Don Gatto - Demo 2010 (2010)
Kritika, haragSICK @ 2010. április 9., péntek, 11:39
Koncertek
METAL XMASS 2.
december 23., 19:00,
Hemo Klub
december 29.,
Dürer Kert
Christmass Blackmass VIII.
december 29.,
Ti Ti Tá
Gloryhammer, Civil War, Noctis
január 8.,
Barba Negra
Seasons of the Black Tour Part I. Europe
január 14., 18:00,
Collosseum Club
továbbá
© 2001-2017 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.011 seconds to render