KabinLáz
Ébredés EP (2015)
A püspökladányi KabinLáz zenekar 2013-ban alakult. A biográfiájuk szerint a csapat tagjai kezdetben egy „pózolásoktól mentes” modern rock/ R’n’R banda létrehozását tűzték ki célul, s lendületes dalokat akartak írni fogós dallamokkal és kissé elszállós, komor szövegekkel, merthogy - szerintük - ilyenből mindig is kevés volt a környékükön.


A koncertek, tehetségkutatók során, meg a bemutatkozó Álomféreg című 2014-es demó után elkészültével kezdtek letisztulni a dolgok, s kialakulni az a karakter és mondanivaló, ami ma is jellemzi a bandát. Ehhez nagyban hozzájárult Sárközi Ádám basszusgitáros érkezése, akivel a stoner/grunge felé mozdultak el, de szerintük a modern rocktól a doomig sokféle elem keveredik a dalokban. Nagyjából-egészében igazat is adok nekik az Ébredés című friss EP alapján. Jelentős a fejlődés a demóhoz képest.

A banda második anyaga tehát három dalt tartalmaz, ami meghallgatható és akár le is tölthető a zenekar Soundcloud oldaláról.Nézzük hát mit hozott össze a Hajdú Tibor (dob), Jakab Imre (gitár), Papp Norbert (ének) és Sárközi Ádám (basszusgitár) felállású zenekar!

Az alig negyedórás EP jól mutatja azt is, hogy mit szeretne a csapat, de azt is, hogy hol tartanak ennek megvalósításában.
A három dalt gyűröm egy ideje, s a sok-sok hallgatás után a zakatolós zárótételt, az Új célt nevezném meg kedvencként. Bár nincsenek nagy minőségbeli különbségek, mégis ezt tartom a legkiemelkedőbbnek mind zenei, mind szövegi szempontból.
A refrén telitalálat, ráadásul a vokálokkal is jól meg van támogatva. Általában bele szoktak esni a bandák abba a csapdába, hogy sokat akarnak megmutatni, de a KabinLáz legénysége még ebben az öt perc fölötti dalban is végig fenn tudja tartani a figyelmet, ez azért jelent valamit.

Ötletes a nyitó nóta (Ősz) felvezetése, s olyan korrekt dal kerekedik ki belőle, ami megalapozza a hangulatot. Kicsit doomos, kicsit stoneres. Talán nem túlzás, ha a Mood-ot és a Holdampf-érás Wall of Sleep-et kezdem emlegetni…Meg kicsit az Apey & the Pea is beugrik, igaz ők bátrabban és súlyosabban fogalmaznak zeneileg, meg angolul nyomják, de ettől eltekintve érzek némi párhuzamot. Illetve példaként javaslom a KabinLázas srácoknak.

A címadó dalban érzek leginkább grunge hatást, főképp az énekdallamok terén. Nekem szimpatikus is, tehát nem bánnám, ha akár erősebben is megjelenne a dalaikban a későbbiekben.


Nem tekinthetek el persze a gyerekbetegségektől, de nem találok olyan súlyosat, amit a koncertezés, próba, dalírás folyamata során nem lehetne kinőni.
Papp Norbi kicsit bánhatna bátrabban a hangjával, bár alapvetően jó, amit előad, de jelenleg még nem ért el arra a szintre, aminek lehetőségét benne érzem. Tessék kicsit kitolni a határokat!
De ugyanezt a hangszeresek figyelmébe is ajánlom. Kicsit bátrabban srácok, akár a tempókat, akár a riffeket/dallamokat tekintve!

Az EP-t biztató kezdésnek nevezném, ami bár nem emelkedik ki jelentősen a felhozatalból, mégis van egyfajta olyan - mondjuk úgy, hangulati - többlet, ami miatt a banda nálam a reménység kategóriába került, s mindenképp követni fogom a pályájukat. Amilyen fejlődést tapasztaltam a demó és az EP között, az mindenképp reményre ad okot, hogy akár még nagy dolgokra is számíthatunk tőlük.
KabinLaz_Ebredes_EP_2015
Kiadó:
Stílus:
stoner/grunge
Értékelés:
 
Pont
: 7 / 10
 
Külalak
: Átlagos
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Ősz
2.Ébredés
3.Új cél
Írta:
9000Sanyi
2015. augusztus 27., csütörtök, 10:48
Facebook:
Koncertek
Death is Just the Beginning...
október 23.,
Barba Negra
Rise of the Underground Tour 2018
október 23.,
A38 Hajó
Uriah Heep
október 23.,
Akvárium Klub
20 Years of Chaos European Tour 2018
október 23.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
ReBuilt To Tour 2018
október 24.,
Barba Negra
Tony MacAlpine, Levi Fantasy
október 25.,
Dürer Kert
A Nordic Symphony '18
október 28.,
Barba Negra
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.036 seconds to render