Beneath The Storm
Lucid Nightmare (2016)
    A Beneath The Storm egy egytagú szlovén sludge/doom/drone projekt, amely egy Igor Shimon nevű úriembert takar. Az előadó a korábbi években elég homogén, leginkább a kíméletlen atmoszférán és a folyamatos őrlésen, nem pedig az egyes dalokon alapuló zenével kísérletezett. Az eddigi albumaival összehasonlítva a legújabb, Lucid Nightmare című korongja az eddigi legkönnyebben befogadható dalgyűjteménye Shimonnak, ami az előzményekhez képest már-már slágeresnek nevezhető - csak éppen ez még mindig nem az a fajta zene, amiért feltétel nélkül lelkesedni lehet.
 

     Emberünk megbízható iparos módjára 2013 óta minden évben szállít egy-egy ólomsúllyal vánszorgó, pincemély riffekkel megtámogatott, idegőrlő hörgéssel és horrorfilmes betétekkel teleokádott korongot a nagyérdemű számára. Zenéjének sajátossága volt ezidáig a változatlanság is, magyarul lényegében ugyanazzal a recepttel dolgozott három albumon át. Ez egyrészt az underground státusz megbízható kialakítását szavatolta, másrészt hosszú távon elég unalmassá tette a teljesítményét.
     Az idei, szám szerint negyedik albumán a derék Shimon úgy döntött, hogy nyit egy kicsit a szélesebb közönség felé, és felerősítette a zenéjében eddig is meglévő klasszikus doom metalos vonásokat a sludge/drone irányultság rovására. Ez tetten érhető a kicsivel gyorsabb tempón, a hörgést kiváltó ráspolyos énektémákban, és a húzósabbá váló riffelésben is. Szerencsére maga az alapvető hangulat, a zene magját alkotó atmoszféra változatlan maradt, ami a sound mellett nagymértékben köszönhető az elmaradhatatlan horrorfilmes betéteknek is.

     Az eredmény azonban már korántsem olyan kíméletlen és szigorú, mint a szlovén úriember korábbi muzsikái esetében. Ezúttal egy könnyebben megkedvelhető produkció született…  ami viszont már jóval kevésbé tekinthető különlegesnek, mint az előzmények. Lényegében azzal a tipikus esettel állunk szemben, hogy amit emberünk megnyert a réven, azt elvesztette a vámon. Véleményem szerint sokakat meg fog nyerni az új Beneath the Storm anyag, de néhányan csak legyintenek majd, hogy „még egy projekt, ami a tömegek kegyét keresve elvesztette az egyéniségét ”. Egyesek akár a Gojira új albuma is bevillanhat párhuzamként, hiszen ott is egy jókora pofára esést élhettek meg azok, akik a From Mars to Sirius súlyosságát és monumentalitását várták, és helyette kidolgozott énekdallamokat kaptak.
     Megosztó egy anyag lett a Lucid Nightmare , amelynek felhőtlen élvezetét a fentieken túl olyan tényezők is a negatív irányba viszik, mint a borzalmasan gagyi hatású borító (komolyan mindenre agancsokat kellett photoshopolni, a házra is?), a kicsit koszos hangzás (mondjuk a sludge gyökereket figyelembe véve ez biztos, hogy koncepció volt), a némileg elnyújtott albumhossz, és az igazán erős refrének - valamint úgy általában az igazán karakteres dalok - hiánya. Nem mondom, hogy rossz lemez született, de hogy a honi és nemzetközi metal szaksajtó nem fog egy emberként Igor Shimon lába elé rogyni a csodálattól, az biztos.     Álláspontom szerint a 7/10-es pontszám reális, mivel a közepesnél egyértelműen jobb és különlegesebb anyagról beszélhetünk, ám igazán emlékezetes dalcsokor vagy netán remekmű egyértelműen nem született, annak ellenére, hogy Shimon ezzel a koronggal bebizonyította: nem fél elhagyni a járt utat a járatlanért.

    A Beneath The Storm eddigi összes albuma - így a Lucid Nighmare is - meghallgatható az előadó bandcamp oldalán.
Beneath_The_Storm_Lucid_Nightmare_2016
Kiadó:
Stílus:
sludge/doom/drone metal
Értékelés:
 
Pont
: 7 / 10
 
Külalak
: Szörnyű
 
Hangzás
: Átlagos
Dalok:
1.Nightmare's Gate (06:49)
2.Paralyzed in Sleep (06:38)
3.Nightmares Overcome (04:52)
4.Insomnia (05:38)
5.Lucid Nightmare (05:02)
6.Dementia (05:40)
7.Atrocious Dreams (01:45)
8.Down (05:46)
9.On High in Blue Tomorrows (05:33)
10.The House of Doom (05:37)
Írta:
Werewolfrulez
2016. augusztus 17., szerda, 00:01
Facebook:
pzoltan 2016. augusztus 17., szerda, 12:00
pzoltan
Csatlakozott:
2015. november 12.
Hozzászólások: 21
Nem rossz ez. Olyan, mintha James Hetfield lassított Metallicára vokálozna. Mondjuk pont ettől közepes.
Armand 2016. augusztus 17., szerda, 09:04
Armand
Csatlakozott:
2016. május 7.
Hozzászólások: 79
Én sem a megújításról beszélek, hanem inkább egy kis merészségről és ötletességről. Kicsit unalmas, hogy beraksz valami és "már megint azt hallom". De ezt mindenki másképp érzi...
boymester 2016. augusztus 17., szerda, 08:46
boymester
Csatlakozott:
2011. január 24.
Hozzászólások: 3251
Gyakorlatilag nem sok riff van még, amit nem játszottak el...a doom metalt nem megújítani kell, mivel lényege a tradíció, hanem jól játszani. Mondjuk itt az sem megy hibátlanul...
--
Youtube csatorna
Armand 2016. augusztus 17., szerda, 08:37
Armand
Csatlakozott:
2016. május 7.
Hozzászólások: 79
Sajnos valóban csak egy a sok közül produkció lett. Ő is szokásos, mások által már korábban eljátszott riffek kifeküdt nyomvonalának csapdájába eset. Egyszeri hallgatásos lemez. Lassan ezért ábrándulok ki az oly kedvelt doom zenéből.
Koncertek
METAL XMASS 2.
december 23., 19:00,
Hemo Klub
december 29.,
Dürer Kert
Christmass Blackmass VIII.
december 29.,
Ti Ti Tá
Gloryhammer, Civil War, Noctis
január 8.,
Barba Negra
The Rise of Chaos World Tour 2018
január 21.,
Barba Negra
továbbá
© 2001-2017 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.045 seconds to render