Beneath The Storm
Lucid Nightmare (2016)
    A Beneath The Storm egy egytagú szlovén sludge/doom/drone projekt, amely egy Igor Shimon nevű úriembert takar. Az előadó a korábbi években elég homogén, leginkább a kíméletlen atmoszférán és a folyamatos őrlésen, nem pedig az egyes dalokon alapuló zenével kísérletezett. Az eddigi albumaival összehasonlítva a legújabb, Lucid Nightmare című korongja az eddigi legkönnyebben befogadható dalgyűjteménye Shimonnak, ami az előzményekhez képest már-már slágeresnek nevezhető - csak éppen ez még mindig nem az a fajta zene, amiért feltétel nélkül lelkesedni lehet.
 

     Emberünk megbízható iparos módjára 2013 óta minden évben szállít egy-egy ólomsúllyal vánszorgó, pincemély riffekkel megtámogatott, idegőrlő hörgéssel és horrorfilmes betétekkel teleokádott korongot a nagyérdemű számára. Zenéjének sajátossága volt ezidáig a változatlanság is, magyarul lényegében ugyanazzal a recepttel dolgozott három albumon át. Ez egyrészt az underground státusz megbízható kialakítását szavatolta, másrészt hosszú távon elég unalmassá tette a teljesítményét.
     Az idei, szám szerint negyedik albumán a derék Shimon úgy döntött, hogy nyit egy kicsit a szélesebb közönség felé, és felerősítette a zenéjében eddig is meglévő klasszikus doom metalos vonásokat a sludge/drone irányultság rovására. Ez tetten érhető a kicsivel gyorsabb tempón, a hörgést kiváltó ráspolyos énektémákban, és a húzósabbá váló riffelésben is. Szerencsére maga az alapvető hangulat, a zene magját alkotó atmoszféra változatlan maradt, ami a sound mellett nagymértékben köszönhető az elmaradhatatlan horrorfilmes betéteknek is.

     Az eredmény azonban már korántsem olyan kíméletlen és szigorú, mint a szlovén úriember korábbi muzsikái esetében. Ezúttal egy könnyebben megkedvelhető produkció született…  ami viszont már jóval kevésbé tekinthető különlegesnek, mint az előzmények. Lényegében azzal a tipikus esettel állunk szemben, hogy amit emberünk megnyert a réven, azt elvesztette a vámon. Véleményem szerint sokakat meg fog nyerni az új Beneath the Storm anyag, de néhányan csak legyintenek majd, hogy „még egy projekt, ami a tömegek kegyét keresve elvesztette az egyéniségét ”. Egyesek akár a Gojira új albuma is bevillanhat párhuzamként, hiszen ott is egy jókora pofára esést élhettek meg azok, akik a From Mars to Sirius súlyosságát és monumentalitását várták, és helyette kidolgozott énekdallamokat kaptak.
     Megosztó egy anyag lett a Lucid Nightmare , amelynek felhőtlen élvezetét a fentieken túl olyan tényezők is a negatív irányba viszik, mint a borzalmasan gagyi hatású borító (komolyan mindenre agancsokat kellett photoshopolni, a házra is?), a kicsit koszos hangzás (mondjuk a sludge gyökereket figyelembe véve ez biztos, hogy koncepció volt), a némileg elnyújtott albumhossz, és az igazán erős refrének - valamint úgy általában az igazán karakteres dalok - hiánya. Nem mondom, hogy rossz lemez született, de hogy a honi és nemzetközi metal szaksajtó nem fog egy emberként Igor Shimon lába elé rogyni a csodálattól, az biztos.     Álláspontom szerint a 7/10-es pontszám reális, mivel a közepesnél egyértelműen jobb és különlegesebb anyagról beszélhetünk, ám igazán emlékezetes dalcsokor vagy netán remekmű egyértelműen nem született, annak ellenére, hogy Shimon ezzel a koronggal bebizonyította: nem fél elhagyni a járt utat a járatlanért.

    A Beneath The Storm eddigi összes albuma - így a Lucid Nighmare is - meghallgatható az előadó bandcamp oldalán.
Beneath_The_Storm_Lucid_Nightmare_2016
Kiadó:
Stílus:
sludge/doom/drone metal
Értékelés:
 
Pont
: 7 / 10
 
Külalak
: Szörnyű
 
Hangzás
: Átlagos
Dalok:
1.Nightmare's Gate (06:49)
2.Paralyzed in Sleep (06:38)
3.Nightmares Overcome (04:52)
4.Insomnia (05:38)
5.Lucid Nightmare (05:02)
6.Dementia (05:40)
7.Atrocious Dreams (01:45)
8.Down (05:46)
9.On High in Blue Tomorrows (05:33)
10.The House of Doom (05:37)
Írta:
Werewolfrulez
2016. augusztus 17., szerda, 00:01
Facebook:
pzoltan 2016. augusztus 17., szerda, 12:00
pzoltan
Csatlakozott:
2015. november 12.
Hozzászólások: 21
Nem rossz ez. Olyan, mintha James Hetfield lassított Metallicára vokálozna. Mondjuk pont ettől közepes.
Armand 2016. augusztus 17., szerda, 09:04
Armand
Csatlakozott:
2016. május 7.
Hozzászólások: 91
Én sem a megújításról beszélek, hanem inkább egy kis merészségről és ötletességről. Kicsit unalmas, hogy beraksz valami és "már megint azt hallom". De ezt mindenki másképp érzi...
boymester 2016. augusztus 17., szerda, 08:46
boymester
Csatlakozott:
2011. január 24.
Hozzászólások: 3488
Gyakorlatilag nem sok riff van még, amit nem játszottak el...a doom metalt nem megújítani kell, mivel lényege a tradíció, hanem jól játszani. Mondjuk itt az sem megy hibátlanul...
--
Youtube csatorna
Armand 2016. augusztus 17., szerda, 08:37
Armand
Csatlakozott:
2016. május 7.
Hozzászólások: 91
Sajnos valóban csak egy a sok közül produkció lett. Ő is szokásos, mások által már korábban eljátszott riffek kifeküdt nyomvonalának csapdájába eset. Egyszeri hallgatásos lemez. Lassan ezért ábrándulok ki az oly kedvelt doom zenéből.
Koncertek
Ken Hensley, Cry Free
július 21.,
Duna-part, József Attila sétány
What Happens Next Tour 2018
július 23.,
Barba Negra Track
Firepower Tour
július 24.,
BudapestArena
Twisting European Tour 2018
július 24.,
Dürer Kert - Kisterem
FEZEN Fesztivál 2018
július 25.,
MÁV Pálya
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.121 seconds to render