KabinLáz
Végül helyreáll (2016)
A püspökladányi KabinLáz első EP-jéről tavaly írtam, ott megvolt a bemutatás is, szóval a kötelező körökre nem kell időt pazarolnom. Lássuk inkább mi történt a négytagú bandával azóta!
Nos, elég sokat koncerteztek, erről a Facebook oldalukon rendszeresen értesültem, meg gyanítom írták a lemezanyagot is. Aztán 2016 februárja és júniusa között átruccantak a szomszédos Karcagra, ahol Mulicz Zoli (ex-Vale Of Tears, ex-Stardrive) vezényletével fel is vették az első teljes lemeznyi dalukat, aminek keverését és masterizálását is Zolira bízták, aki a záró tételben még szerepet is vállalt.
 

A tíz tételes Végül helyreáll folytatja az EP-n már bemutatott - talán nem túlzás kijelenteni, hogy - markáns KabinLáz jegyeket mutató muzsikát. A lemezen, amellett, hogy zeneileg is felismerhető stílussal és hangzással bír, szövegileg sem egydimenziós dalok sorjáznak. Van egyfajta melankolikus, befelé forduló, kicsit (társadalom)kritikus hangvétele Papp Norbi szövegeinek, de végeredményben van pozitív kicsengése is.

A jóféle basszuskiállással induló Amiben hiszek számomra az album slágere. Ennek oka talán, hogy ezt tartom az egyik legerősebb szövegű nótának a lemezen, aminek még az üzenetével is maximálisan azonosulni tudok. Ráadásul ezen kívül zeneileg és énekileg is közel hibátlannak tartom.
A címadó tétek egy jó vonszolós, bólogatós téma, ami érdekes gitárdíszítések és erős refrén miatt lett kedvenc. De jellemző a lemez egészére, hogy a szövegek erős képekkel érnek el hatást (nálam legalábbis): “Gyenge még az angyal szárnya/Nem tudja hogy használja”.
A dob-basszus kiállással kezdődő Narkolepszia zeneileg itt-ott The Bedlam, szövegileg meg Nomad emlékeket idéz jólesően.
A Sehogy se’ jó egy punkos, beleszarós szerzemény, ami kicsit talán ki is lóg a lemezről.
A Szédülés számomra halványan Kyuss emlékeket idéz, ősrockos szólóval megspékelve, grunge-os énekkel.
Az albumot lezáró akusztikus tétel pedig kellemesen vezeti le a szűk háromnegyed órás anyagot, s - nekem legalábbis - minden alkalommal kedvet csinál az ismételt hallgatáshoz is. A Lélekben eldúdolt altató c. dalban Papp Norbi énekes ragad akusztikus gitárt, s Mulicz Zolival kiegészülve egy egész pofás nótát hozott össze.


Összegezve ez egy nagyon jó bemutatkozó lemez lett, aminek kidolgozottságához sem fér kétség. Egy-két apróság akad talán amivel nem vagyok maradéktalanul elégedett. Vannak olyan témák, amik innen-onnan ismerősnek tűnnek (inkább csak hangulatukban), de ezeket nem nevezném hiányosságnak.
Amiben én még a további fejlődés lehetőségét látom az az ének. Ugyan a lemez és a dalok hossza, illetve a számsorrend is elég optimális, mégis itt-ott picit egyhangúvá válnak számomra Norbi egyébként jól felismerhető dallamai. Nekem mondjuk javarészt tetszik - főleg, hogy Jakab Imre gitáros is besegít némi durva énekkel három dalban -, de azt is el tudom képzelni, hogy lesznek olyanok, akiknek nem fekszik teljes mértékben az orgánuma. Javaslom az énektémák bátrabb használatát, akár a kísérletezést, vendégek meghívását is.

Van tehát hova fejlődni, de ha koncerten is hozzák ezt a minőséget, akkor szép jövőt jósolok a csapatnak. Hallgassátok meg!

KabinLaz_Vegul_helyreall_2016
Kiadó:
Stílus:
stoner/grunge rock
Értékelés:
 
Pont
: 7.5 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Hol voltál? (03:38)
2.Amiben hiszek... (04:07)
3.Sapiens (04:00)
4.Végül helyreáll (04:17)
5.Narkolepszia (03:48)
6.Majdnem (03:56)
7.Egyszer (04:04)
8.Szédülés (04:21)
9.Sehogy se' jó (03:49)
10.Lélekben Eldúdolt Altató (03:39)
Írta:
9000Sanyi
2016. szeptember 19., hétfő, 12:15
Facebook:
KabinLáz - Most kezdődik (2018)
Kritika, 9000Sanyi @ 2018. május 18., péntek, 10:16
KabinLáz - Ébredés EP (2015)
Kritika, 9000Sanyi @ 2015. augusztus 27., csütörtök, 10:48
Koncertek
Death is Just the Beginning...
október 23.,
Barba Negra
Rise of the Underground Tour 2018
október 23.,
A38 Hajó
Uriah Heep
október 23.,
Akvárium Klub
20 Years of Chaos European Tour 2018
október 23.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
ReBuilt To Tour 2018
október 24.,
Barba Negra
Tony MacAlpine, Levi Fantasy
október 25.,
Dürer Kert
A Nordic Symphony '18
október 28.,
Barba Negra
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.031 seconds to render