Carcariass
E-xtinction (2009)


    Baljósan közeledve, elkerülhetetlenül közelít felénk a minden évben visszatérő hólapátolás árnya, ami bizony az esős vasárnapokkal telehímzett őszi időszakban megsínylett izmainkat alaposan képes felrázni petyhüdt merengéséből. Gondoltam, már most szorgalmas leszek, mint a mesében a hangya és begyűjtök magamnak pár izomszagot árasztó lemezt, amit a mélyen sapka alá temetett fülhallgatómon keresztül használok doppingszernek, mintha csak forralt bor infúziót kapnék folyamatosan. Ehhez első körben az 1991 óta létező francia Carcariass 2009-ben megjelent negyedik, E-xtinction c. lemeze igazán ígéretes megoldásnak tűnt a befutó promó hajóról, de a fedélzetről legördülő hordóban címkéje ellenére (technikás, melodikus death metal) nem egészen azt kaptam, amit vártam.
    Először azonban járjuk körbe a zenekart jobbról-balról, mert érdemes. A nagy múltúnak nevezhető banda gyakorlatilag minimális személyi változásokkal vészelte át még az ezredforduló sokkját is, így meglehetősen összeszokott brigádról beszélhetünk. Mindemellett tagjainak másik, nemrég visszatérő és általam véleményezett zenekarát, a Mindwarpot sikerült alaposan megkedvelnem, mert egyszerű, hagyománytisztelő, ugyanakkor erős dalokkal szórakoztató albumát még manapság is elő-elő veszem.
    Ezek után az infók után nagy reményekkel ültem neki a Carcariass lemezének, gondolván, hogy valami felett nagyon elsiklottam, amit illene ismernem, de a lelkesedésem csak a nyitó Chaos And Decay 4 percéig tartotta magát makacsul minden egyes lefogott hangnak ellenállva, ezekből pedig akadt bőséggel. Ne gondoljatok rosszra, nem váltottak a srácok death metal helyett mulatósra, vagy fedezték fel a lounge világát, nem, egyszerűen a Carcariasst használják már jó ideje arra, hogy megmutassák a világnak, hogyan bánnak féltett hangszereikkel. Más füllel kell nekilátni ennek a jó órás falatnak, a többnyire középtempós, de azért veszett keményen megszólaló dalok többsége ugyanis instrumentális dal, összesen csak négy tételben kapunk egy kevés hörgést, de a lemez végén a biztonság kedvéért még ezeket is megkapjuk szöveg nélkül. A hólapátot tehát a sarokba dobhatjuk, előkaphatunk egy okos könyvet, vagy hátradőlhetünk és átadhatjuk magunkat a hangok feltartóztathatatlan sokaságának, amik változatosan, magabiztosan prezentálják a fém és pengető szívszorító románcának ezernyi árnyalatát. Néhol a skálákon lovagolva idézhetjük fel magunkban, hogy volt egyszer régen egy Dream Theater, máskor pedig a könnyed dallamok tudnak maguknak figyelmet követelni. A franciák örömzenélésében nem éreztem semmi nyögést, nehézséget, kényszert, mivel bármiféle nyomás nélkül írhatták ezeket a dalokat, formálhatták éveken keresztül, hogy a zenekar rajongóinak már csak az ismétlőgomb elkopásával gyűlhessen meg a baja. Nem is nagyon tudom az állandó minőségnek köszönhetően a végtelenségig nyújtani vele kapcsolatban az írást sem, mivel a dalok átlagos 4-5 perce nem más, csak érdekes ötlethalmaz, szerte ágazó, kellemes játszadozás, aminek meghallgatásakor csak egy dolog kap némi értelmet: a lemez borítója.
    Első sorban tehát a hangszeres finomságok kedvelőinek ajánlható ez a lemez, mintsem a törzsgyökeres melodikus death fanoknak, de ők is bátran próbálkozhatnak vele, ha a zenében nem csak az izomszagot keresik. Ugyan általában nagyon tudom hiányolni az ilyen lemezeken az éneket, ez a kiadvány makacs riffjeivel mégis minduntalan bólogatásra és figyelemre bírt, úgyhogy ennek fejében megkapja a neki járó pontokat is. A lemez pedig természetesen teljesen meghallgatható a zenekar bandcamp oldalán. 


Carcariass_E_xtinction_2009
Kiadó:
Stílus:
technikás/melodikus death metal
Értékelés:
 
Pont
: 8.5 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Chaos And Decay
2.In Cold Blood
3.Domination
4.Exulting Pain
5.Revenger
6.Threshold To Madness
7.Dying Today
8.E-xtinction
9.Chaos And Decay (Instrumental)
10.Domination (Instrumental)
11.Revenger (Instrumental)
12.Dying Today (Instrumental)
Írta:
boymester
2016. október 22., szombat, 18:54
Facebook:
Armand 2016. október 22., szombat, 20:03
Armand
Csatlakozott:
2016. május 7.
Hozzászólások: 81
Huuu... Köszi, szépen! Remek virtuóz progresszív thrash/death dallamok a Dream Theater, Cynic és néha a Psychotic Waltz jut róluk az eszembe. És bevallom imádom amikor nekem is lehet újat mutatni, mert eddig még hallomásból sem ismertem őket.
Hatalmas KÖSZI!
Koncertek
European Pilgrimage Tour Part III.
január 22.,
A38 Hajó
Gods Of Violence Tour
január 26., 18:00,
Barba Negra
British Punk Invasion
február 2., 17:00,
Barba Negra
Downfall of Gaia, Hamferđ
február 9.,
Kvlt
Fight the Plague 2018
február 18.,
Dürer Kert
Machine Messiah Tour 2018
február 25., 18:00,
Barba Negra
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.028 seconds to render