Guided By Evil Light (2016)
Hazai viszonylatban nem igazán dúskálhatunk túlzottan a tradicionális epic heavy/doom bandák lemezeiben. Ezért is volt örvendetes hír számomra, hogy a Dél-dunántúli SpiritBell három évnyi hallgatás után újra hallat magáról.
 

A német Witches Brew kiadó jóvoltából, november 15-én megjelenő Guided By Evil Light című új lemezük a zenekar első igazi lemezének is tekinthető. Amit talán mégsem neveznék annyira újnak, hisz az albumon szereplő újra játszott, korábban már kiadott demós dalaik, valamint az ez év elején előzetesként bemutatott Full Moon Madness daluk, illetve a lemez Cirith Ungol feldolgozása már jól ismeretek az avatottabbak számára. Ezért inkább ezt a lemezüket, mindenféle rossz szándék nélkül, egy visszatérőalbumnak nevezném. Amelynek dalai a tőlük megszokott módon továbbra is a Candlemass, The Obsessed klasszikus doom vonalából, illetve a Metal Church, a Vicious Rumors, és a King Diamond féle heavy metal éra gyökereiből táplálkoznak, és eredményeznek egy 10 számos, vérbőn lüktető heavy/doom lemez.


Ennek nyomban ékes bizonyítékául szolgál az albumindító, The Namless Solider. Melynek nehéz acélveretes döngölései, valamint énekesük, Pixi fejhangon elvisított refrén részei esszenciálisan adják vissza tradicionális heavy/doom metal feszes riffelésű értékeit.  Az ezt követő Desert Ghost enyhén horror metalba és a már-már funeral doomba hajló lassúságát a komor szövegmondásos téma mellett némi keleties beütéssel ötvözi, ami ezáltal csak még kifejezőbb súlyt ad a dalnak. Nagyjából ugyanezt a monoton málhát viszi tovább a The Flying Duthcman belassult feszessége is, amelyben ismét  előtűnnek PixiKing Diamond-ra hajazó hidegrázós, visítós refrénjei.

A Breath Of The Raven Raven introszerű varjú károgásával egybefűzött akusztikus bevezető monológja alól fokozatosan kúsznak elő őserejű doom fiffek. A gitár-dob egy precízen beállított gőzgép zakatolásával dolgozik együtt, remekül hozzák a nagykirályos széles terpesz, derékból bólogatós érzést és Márkó Zoli technikás szólójátékával az album csúcspontjává emelik a dalt. Ami egyben a lemez eddigi heavy/doom vonalát is zárja.  


Ugyan is, ha a lemez szerkezetét, tematikáját nézzük, azt mondhatjuk, hogy két részre van osztva. A fenti négy dal a csapat tradicionális heavy/doom agyarait villantja meg, míg az ez ezt követő dalok a klasszikus, metalosabb arculatát. Gondolok itt a balladás kezdésű Full Moon Madness, vagy az ezt követő I Am the Vengeace démoni speed/power metalos tempóira, amik a ’80-as évek (Accept, Iron Maiden, Saxon) szegecsekkel kivert korszakát idézik fel. Csak úgy, mint a Queen of the Night, és az instrumentális témájú Ivan The Terrible dörgedelmes, vastag szólói, illetve az utánuk jövő Horgonyt fel kalózmetalos lendülete. A záró Cirith Ungol - Doomed Planet feldolgozásukban még utoljára ránk szabadítják mázsás riffeik belassult úthengerét, és ördögvillázó témáit.
 

Mindent összevéve a SpiritBell Guided By Evil Light lemezének sikerült visszahoznia a ’80 évek metal hőskorszakának legendás hangulatát. És csak tiszta szívből reménykedni tudok abban, hogy ennek a visszatérő lemeznek hamarosan egy igazi, új nótákkal telerakott folytatása is lesz.  
 
S  T  A  Y    T  R  U  E  ! 
SpiritBell_Guided_By_Evil_Light_2016
Kiadó:
Stílus:
tradicionális heavy/doom
Értékelés:
 
Pont
: 7 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Nameless Soldier
2.Desert Ghost
3.The Flying Dutchman
4.Breath of the Raven
5.Full Moon Madness
6.I Am the Vengeance (Demo 2016)
7.Queen of the Night (Demo 2016)
8.Ivan the Terrible (Demo 2016)
9.Horgonyt fel! (Demo 2012)
10.Doomed Planet (Cirith Ungol feldolgozás)
Írta:
Armand
2016. november 12., szombat, 09:28
Facebook:
boymester 2016. november 12., szombat, 15:25
boymester
Csatlakozott:
2011. január 24.
Hozzászólások: 3624
Hazai heavy/doom? Ez annyira abszurd, hogy még be is válhat:)
Egész jó dalokat kalapáltak fel a lemezre.
--
Youtube csatorna
Koncertek
Knights Call Tour 2018
október 21.,
Barba Negra
Death is Just the Beginning...
október 23.,
Barba Negra
Rise of the Underground Tour 2018
október 23.,
A38 Hajó
Uriah Heep
október 23.,
Akvárium Klub
20 Years of Chaos European Tour 2018
október 23.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
ReBuilt To Tour 2018
október 24.,
Barba Negra
Tony MacAlpine, Levi Fantasy
október 25.,
Dürer Kert
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.072 seconds to render