Overcast
Mérged EP (2017)
Az Overcast neve ismerős volt, ám kb. ennyi volt, amit el tudok mondani róluk. A Mérged címet viselő EP-jükkel való ismerkedés és annak ismertetése során igyekeztem a csapat munkásságával is képbe kerülni, amiben Novák Árposz a csapat “vezíre” segített. 
A banda története korszakokra osztható, amiben az 1999-2001 közötti alakuló időszaktól a feloszláson, másik zenekar (WHY?) működésén át több kiadványon (demók, EP-k és a 2015-ben megjelent nagylemez) keresztül jutott el a csapat a mai négyes felálláshoz (Novák Árpád - ének, Kispál Gábor - gitár, vokál, Bakó Ádám - basszusgitár és Tasos Nikosz V. - dobok), amely a jelen írás apropójául szolgáló Mérged EP-t készítette el.
A négy számos anyagon az a fajta dirty rock hallható, amit annak idején a Sex Action honosított meg itthon. Ennek az alapjai, már az említett WHY? zenekarban is meglelhetők, de igazából 2012-től mondhatjuk, hogy elkötelezték magukat a műfaj mellett.


Ha felületesen hallgatjuk a nagyjából negyedórás anyagot, akár simán rá lehetne vágni, hogy valami kiadatlan Sex Action cucc került a lejátszóba, mert Árposz hangja erősen emlékeztet Szaszáéra, bár kevésbé reszelős, viszont jóval erőteljesebbnek érzem és még jobb - de legalábbis nekem jobban tetsző - dallamokat is hoz. Ráadásul az, hogy Kispál Gábor gitáros vokálozik is, még dob a dalokon. A szövegvilág hozza a kötelezőt, kevésbé szókimondó, inkább a sorok között olvasva adja a stílus követelte csajozós, motoros témákat.
Kifejezett erőssége az EP-nek, hogy amellett, hogy - bár nyilván nem számíthatunk nagy megfejtésekre - igyekeztek a megjegyezhető témákra hangsúlyt helyezni és a hangzásra sem lehet panasz. Sőt! Jó zúzósan szól az egész.

A nyitó Pokoli fény még kicsit túl is lép a szokásos dirty rock kliséken, ez már inkább metal. De hasonló érzésem van a másodikként érkező Glória esetében is. A szóló miatt ez is több, mint amit egy dirty rocker brigádtól várna az ember, a végére meg még inkább bedurvul. Még a Down is eszembe jut. Ezt jó jelnek tartom, egy különleges egyveleg lehet még ebből.


A Kisördög már inkább a hagyományos laza dirty rock, ez egy jól felépített dal. A Méregről ugyanúgy eszembe jut a Cult, mint a hazai ősrock csapatok és Matyiék. Előbbit a nóta kezdése idézi zeneileg, az utóbbiak az énekdallam és a szöveg miatt ötlik fel bennem. Mondjuk a szóló nekem itt is “kilóg”, úgy értem sokkal jobb, mint amit egy motoros rockot játszó bandától várnék.  Ráadásul jó ötlet volt ezt a végére hagyni, mert a lendülete arra késztet, hogy újra nekifussak az EP-nek.

Szóval a négy szám is meggyőz arról, hogy érdemes a csapatot szemmel tartani és ha ez a zene így tud működni hangzóanyagon, akkor jó körülmények között élőben nagy pörgést indíthat be. Hallgassátok meg!A lemezborító sem olyan, amit egy dirty rock anyagtól várna az ember, azonban megismerve a dalokat azt kell mondjam, illik hozzájuk ez a Álmos Alex tetováló és festőművész barátjuk által készített sötétebb grafika.
Overcast_Merged_EP_2017
Kiadó:
Stílus:
dirty rock
Értékelés:
 
Pont
: 7.5 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Pokoli fény
2.Glória
3.Kisördög
4.Méreg
Írta:
9000Sanyi
2017. január 27., péntek, 12:46
Facebook:
Koncertek
The Lord of the Underworld Tour 2018
május 30.,
Dürer Kert
Metalfest Open Air 2018
június 1., 10:00,
Amfiteátr Lochotín
Rise Aganist, Poison Alley, Satelles
június 6.,
Budapest Park
Nova Rock Festival 2018
június 14.,
Pannonia Fields
Killswitch Engage
június 16.,
Akvárium Klub
Body Count, Powerflo
június 17.,
Budapest Park
Shinedown
június 18.,
Barba Negra Track
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.022 seconds to render