Tenebrae
My Next Dawn (2016)


A Metal Archives több Tenebrae nevű bandát is számon tart. Jelen cikk főszereplői nincsenek köztük. Talán azért, mert pályafutásuk elején még lightosabb stílussal kacérkodtak az olaszok. Pszichedelikus, darkos rockjuk aztán az évek múlásával kezdett bekeményedni. A tavaly megjelent My Next Dawn saját bevallásuk szerint már atmoszférikus heavy doom-nak titulálható.
De a rendre fölbukkanó extrém vokál miatt doom/death-nek is nevezhetjük a szűk 50 perces albumon hallható muzsikát.

Az intronak is tekinthető Dreamt Apocalypse felhúzható "zenélő doboz” effekttel indít, aztán jönnek a tipikus doom/death témák. Kezdésnek megteszi. A Black Drape már éneket is tartalmaz. Tisztával nyit Pablo (na, nem a Picasso!), majd hörög is csöppecskét. Egyiket sem csinálja rosszul, igaz kiemelkedően sem. Az atmoszférateremtésért az előtérbe tolt szintetizátor felel. Nem egysíkú hangszíneket használ a billentyűs, de a templomi orgona szerű sound, illetve a jazz/Hammond orgonára hajazó megszólalás visszatérő vendég. A Careless például templomival kezdődik, de itt is hamar belecsapnak a húrokba, ezúttal kapásból hörgéssel alapoz a pacsirta. Az abszolút doomos főriff tetszetős, de a gyorsulások és a pszichós, vagy inkább H.I.M.-es szintieffekt is illik a dalba.
Ebben a tételben is akad egy leállás közép tájt, ráadásul itt még női áriázás is felüti a fejét. Én a helyükben nem erőltetném ezt a jövőben!
Az utolsó harmadban megeresztett gitárszóló rendben van, bár nem mutat túl a kereteken.

A Grey klasszikus gitáros intrója szerintem jobban érvényesülne szintiszőnyeg nélkül…
Aztán viszont 1-2 apróbb meglepi következik. Machine Head-féle gitársípoltatás és fajin tört ritmusok a verze alatt.Ergo próbálkoznak a srácok némiképp kitörni a stílus teremtette keretek közül. Összességében elmondható, hogy ügyesen vannak meghangszerelve a szerzemények. Fogós dallamok, emlékezetes megoldások is találhatók a korongon.
Tehát nem öncélú, művészkedő lemez a My Next Dawn, hanem szórakoztató.
A külsőségekbe se tudok belekötni, a szövegkönyv igényes, a kézzel készített, minimalista rajzok üdítően hatnak a mai photoshoppolt/grafikai programokkal készített művek között.
Maguk a dalok változatosak, mind tempó, mind hangulat tekintetében. Egyedül a minőség állandó. Ami a "jó” jelzővel illethető leginkább. Még nem kiemelkedő, de látok bennük fantáziát és pár lemezzel később akár kiváló zenekarként hivatkozhatunk rájuk.
Az énekesük olykor esetleges dallamokat hoz, néha hamiskás, de hallatszik, hogy igyekszik! És összességében nem vall szégyent. A Behind-ban speciel a "nagyokat” idéző ragadós témát énekel. Sőt, a Lilian éteri kezdése is mekkora már! Bár rég hallgattam Ideas-t, de jobban belegondolva a hazai csapat első két lemezét idézi számomra ez a CD. Meg a honfitárs Hortus Animae szelleme is ott kísért a nótákban. 

A címadó dallal egy kvázi slágert is sikerült leszállítaniuk.
Az As The Waves (always recede) pedig egy emelkedett hangvételű, méltó zárás.

Nem annyira súlyos, nyomorúságos, maga alá temető zenét játszik a Tenebrae, mint mondjuk a My Dying Bride. Talán nem is annyira minőségit. A My Next Dawn könnyen emészthető, mégsem felületes muzsikát rejt, amely a stílus hívei és a laikusok számára is okozhat kellemes perceket.


Tenebrae_My_Next_Dawn_2016
Kiadó:
Stílus:
Atmoszférikus doom/death metal
Értékelés:
 
Pont
: 7 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Dreamt Apocalypse (02:04)
2.Black Drape (05:16)
3.Careless (06:45)
4.Grey (05:45)
5.The Fallen Ones (03:35)
6.The Greatest Failure (04:12)
7.Behind (05:53)
8.Lilian (changing shades) (04:02)
9.My Next Dawn (04:56)
10.As The Waves (always recede) (06:11)
Írta:
oldboy
2017. augusztus 9., szerda, 18:19
Facebook:
Koncertek
Lich King, Seax, Ravage
július 18.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
Ken Hensley, Cry Free
július 21.,
Duna-part, József Attila sétány
What Happens Next Tour 2018
július 23.,
Barba Negra Track
Firepower Tour
július 24.,
BudapestArena
Twisting European Tour 2018
július 24.,
Dürer Kert - Kisterem
FEZEN Fesztivál 2018
július 25.,
MÁV Pálya
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.039 seconds to render