x Thrash x 33 x 00 x (2017)
A hazai HC szcénát ismerőknek nem kell bemutatni az egri csapatot. De talán a honi rock/metal színteret figyelemmel kísérők is találkoztak már a zenekarral valamilyen formában, hiszen 2003 óta itt vannak velünk, tavaly mi is írtunk a 10 c. gyűjteményes lemezükről.
A banda saját bevallása szerint is az old-school HC (Agnostic Front, Warzone, Sick Of It All, AMD, Boston Klinika), illetve a gyönyörű '80-as évek magyar punk hagyományait ápolja. Nem csak zenéjükben van jelen a hardcore életforma és a krishna tudat.
Az új lemez tipikus HC, rövid, velős, dühös. A szövegükben tipikusan megmondós, ráadásul eléggé nyíltan politikus is.
Az Isten óvja a királyt egy tökéletes nyitónóta, amiben a múlt és a jelen párhuzamait teszik nyilvánvalóvá Gulabék. Jól érződik a napjainkban szinte kézzelfogható elégedetlenség.
A másik téma, a család, az összetartozás, a felelősségtudat, ami szintén fontos a szcénában. Több helyütt kerül szóba a zenészek múltja és az, hogy most már felelősek a gyerekeikért is. Gyakorló apaként teljesen azonosulni tudok ezzel.

A Jetiben kifejezetten tetszik, ahogy a dal második felében lelassulnak.
Az Örökség a legkülönlegesebb szerzemény a lemezen. Lassan indul, a címhez kiválóan passzoló módon gyermeki énekkel, majd szélvész HC-vá gyorsul - szinte látom a fortyogó küzdőteret - és a mondanivaló sem utolsó. De erre majd később kitérek. A dalban Csapi mellett a Hajdú család hölgytagjai(Klári és Rozi) is szerepelnek, üde színfoltjai az anyagnak.
A Hét “gyermeki szemszögből” mutatja meg a világot.
A leggyorsabb tétel címet nyilvánvalóan a nosztalgiázós, emlékezős szövegű Egészségház kapja. A nóta az egyik kedvencem. Itt a korábbi tag, Gép és Bertha Keve énekel még. Gyanítom sokan tudnak azonosulni az alábbi sorokkal (nem csak a HC körökből):
“Róluk szól ez a pár sor, mert büszkék vagyunk rá,
Hogy az összes a barátunk sok őrült nyáron át…”


A lemezt záró Örökség 80’s Punk All-Stars verziója egy tiszteletadás és a punk/HC összetartozás jegyében fogant felvétel. Olyan arcokkal, mint Asztalos Ildi (Trottel), Papp Gyuri (Tizedes meg a többiek, Bandanas), Hemü (Kretens), Császár Dani (Leukémia) Kígyó (Gusztus).
A nóta szövegében is a magyar HC/punk korai korszakának világát idézi. Az olyan sorok, mint a “csoportosan elkövetett izgatás a vád” sokat mondanak. Főleg, ha 40 közeli vagy.

Zeneileg - bár a korábbi Tisztán a cél felé lemezeket nem ismerem mélyrehatóan - mintha kicsit lazább, kicsit szellősebb lett a x Thrash x 33 x 00 x album. Talán az ének is változatosabb, jók a csordavokálok, a tipikus sing along témák. Az alig 23 perces anyagot mindenképp ajánlom, ha valamennyire szereted a HC-t.
Nem kizárt, sőt szinte biztos, hogy az év legfontosabb hazai régisulis HC anyaga ez.
Hallgassátok!

Tisztan_a_cel_fele_x_Thrash_x_33_x_00_x_2017
Kiadó:
Stílus:
old school HC
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Isten óvja a királyt
2.Dinoszaurusz
3.Összeomlás
4.Jeti
5.Örökség
6.Hét
7.Egészségház
8.Örökség (80's Punk All Stars)
Írta:
9000Sanyi
2017. október 6., péntek, 12:03
Facebook:
Koncertek
METAL XMASS 2.
december 23., 19:00,
Hemo Klub
december 29.,
Dürer Kert
Christmass Blackmass VIII.
december 29.,
Ti Ti Tá
Gloryhammer, Civil War, Noctis
január 8.,
Barba Negra
Seasons of the Black Tour Part I. Europe
január 14., 18:00,
Collosseum Club
továbbá
© 2001-2017 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.012 seconds to render