Hamferð
Támsins Likam (2018)


    Ritkán utazom hosszú időn keresztül, de most pont úgy alakult, hogy egy ilyen esemény egybe esett a feröeri Hamferð zenekar második nagylemezének alaposabb megismerésével. A rendkívül enyhe téli idő, ami a komoly fagyok tisztasága és fehér takarója helyett a csendes, nyálkás enyészetnek ad teret, valamint az elsuhanó, vissza nem térő képek különleges hangulatot tudnak teremteni. Szürke homályba takaródzó pusztaságok, halottnak tűnő erdők váltakoznak a nedvességet magába szippantó, jellegzetes illatú beton áradattal. Imádom az ilyen lehetőségeket némi merengésre, amihez keresve sem találhattam volna alkalmasabbat a friss kiadványnál. Persze a sziget felfelé ívelő futball karrierje épp annyira valóságos, mint doom nagyhatalommá válása, de tagadhatatlan sznobsága és művészkedése ellenére is nagyon nehéz ebben a borongós háromnegyed órában hibát találni. A pályafutását tehetségkutató megnyerésével kezdő (Wacken Metal Battle, 2012) ifjú brigád hazájának fővárosából származik (Tórshavn), mely nevében is magában viseli a skandináv mitológia egyik közismert szereplőjét. Az egyébként aprócska, de gyönyörű város konkrétan „Thor kikötője”-ként fordítható le, ráadásul még címerében is a hős egyik jellegzetessége, cseppet sem hétköznapi kalapácsa látható.
    Ezek alapján adná magát, hogy úgy vessék bele magukat az északi mitológia adta lehetőségekbe, mint ahogy mi ugranánk fejest a plasztikai sebészek rémálmaként megjelenő, természetesen dús keblű hölgyek fojtó, de kihagyhatatlan ölelésébe. A Hamferð mégsem ezt teszi, a tagadhatatlanul vulkánüledék lakó népek (pl. Izland) által nyújtott egyedi hangulatot az érzelmek, a mindennapi kétségek és tragédiák fűszersójában forgatják meg, melynek nem lehet más a témája, mint a szigetet körbe ölelő tenger és annak hatása az ott élő emberek sorsára. A sziget benépesedését, úgymond lakottá válását elősegítő bálnavadász évszázadok és a ma már leginkább barbárnak tűnő hagyományok (tömeges cetvadászat és mészárlás annak ellenére, hogy már kevésbé fogyasztják élelmiszerként) beépültek az itt élők személyiségébe, ami egy olyan hozzáállást vált ki a végtelen vizek iránt, melyet mi, szárazföldi patkányok kevésbé tudunk megérteni. A zenekar tehát nem egy komplett mitológiai világhoz kapcsolódik, hanem saját identitásához nyúl, mely nem a pogány istenségeket, pusztán a szigeti élet nehézségeit hivatott bemutatni. Egyértelműsíti ezt a feöreri nyelvhez való ragaszkodás, a zenekar helyi hagyományokhoz, történetekhez kapcsolódó elnevzeése (Hamferð – halott, eltűnt tengerész jelenése szellemként, bolyongó lélekként). Korábbi anyagaikban (Vilst Er Sidsta Fet EP, Evst lemez) sem zárkóztak el a veszteség, a gyász témakörétől, mely most is fő elemként vezet végig minket a lemezen. A méltósággal viselt, az élet részeként kezelt, mégis csontig ható fájdalom megjelenítésében a zenekar a tökéletesre törekedett debütálásán, most pedig még közelebb került céljához a Támsins Likam segítségével, melyre óriási változások, stílusbeli újítások most sem igazán kerültek. A tapinthatóan egyedi hangulat, valamint Jón Aldará (Clouds, Barren Earth) hol Opeth lemezekre emlékeztető velős hörgése, hol émelyítően érzelmes, simogatóan depresszív éneke biztosít annyi változatosságot, hogy ne váljon unalmassá a vértől vörös tengerpart bámulása.

 
    A John Egholm, Theodor Kapnas gitáros páros által feljátszott témák is emlékeztetnek időnként Mikael Åkerfeldt muzsikájára, de progresszív megközelítésük kiapad néhány tördelt ritmus megjelenésében, a maradék pedig a végtelenül türelmes death/doom pengetések táborát gyarapítja. Izgalmasabb ennél Remi Johannesen dobolása, aki megmutatja, hogy lassan is lehet érdekesen játszani. Ísak Petersen basszusa gyakran követi a gitárokat, nem nagyon kalandozik, ő a súlyt hivatott prezentálni mélyen megdörrenő hangjaival. A tiszta, finom játékra éppúgy alkalmas hangzás különösen kedvezett Esmar Joensen billentyűinek, aki végig ott lebeg a dalok felett, akár az érzelmek, a kísértetek, a kétség és bizonytalanság. A kemény gitárok nélküli részek ennek a hangzásnak köszönhetően tudnak igazán hatásosan szétterülni a ködbe burkolódzott pusztákon, visszhangzani a havas lejtőkön, a szél hátára ülve terjedni a végtelen vizek felett. A történetileg az Evst előtti időkben játszódó, egymáshoz lazán kapcsolódó dalok íve könnyedén érzékelhető, a drámai csúcsok, küzdelmek és a beteljesült végzet hullámai egyre erősebben ostromolnak minket. Eközben az egész lemez keretet is kap a két leghosszabb tétel, a Fylgisflog és Vápn í anda formájában.


    Komplex, alaposan átgondolt, művészi kivitelezésben érkezik el a csapat második nagylemeze, ami nemcsak hangulatban, de érettségben is hozzátett valamennyit a remek debütáláshoz is. Óvatosan bánik az idővel, amennyit azonban búslakodásra szán, azt alaposan ki is használja a Támsins Likam, úgyhogy ennek megfelelően közelítsetek hozzá. Ugyan év elején még balgaság lenne ilyesmiben gondolkodni, de azért felmerült bennem a lehetőség arra, hogy már most megkaptuk 2018-ban a death/doom vonal egyik legfinomabb csemegéjét. Reméljük azért, hogy bőven lesz még mivel foglalatoskodnunk a közeljövőben is.


Hamfer_240_Tamsins_Likam_2018
Kiadó:
Stílus:
death/doom metal
Értékelés:
 
Pont
: 10 / 10
 
Külalak
: Gyönyörű
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Fylgisflog
2.Stygd
3.Tvístevndur Meldur
4.Frosthvarv
5.Hon Syndrast
6.Vápn I Anda
Írta:
boymester
2018. január 14., vasárnap, 15:51
Facebook:
boymester 2018. szeptember 29., szombat, 12:31
boymester
Csatlakozott:
2011. január 24.
Hozzászólások: 3617
Kis kiegészítés egy remek élő felvétellel:


--
Youtube csatorna
Weide 2018. január 14., vasárnap, 17:06
Weide
Csatlakozott:
2016. március 24.
Hozzászólások: 1012
Tegnap este a bekómálásom előtt, hulla fáradtan elkezdtem megfülelni a lemezt és wow! Nem kicsit ejtette le az államat. Felírtam magamnak, mert ez a gyöngyszem még megkövetel pár jobban odafigyelős, elmélyedős meghallgatást. A kritika meg remek, mint mindig. \m/
Koncertek
Knights Call Tour 2018
október 21.,
Barba Negra
Death is Just the Beginning...
október 23.,
Barba Negra
Rise of the Underground Tour 2018
október 23.,
A38 Hajó
Uriah Heep
október 23.,
Akvárium Klub
20 Years of Chaos European Tour 2018
október 23.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
ReBuilt To Tour 2018
október 24.,
Barba Negra
Tony MacAlpine, Levi Fantasy
október 25.,
Dürer Kert
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.121 seconds to render