Végre (2017)
Az akkor már tíz éves Hollywoodoo-val a 2006-os Azistenlába c. lemez idején kötöttem barátságot, aztán a korábbi anyagok némelyikét (Karmolok, harapok lemez és Kívánj tízet! EP - mindkettő 2004-es) is meghallgattam. Tetszett a csapat által játszott hol lazább, funky-s, hol keményebb, kicsit garázsos, kicsit zúzós modern rock, amibe alteres és slágeres dolgok is vegyültek. Ezeket ráadásképp jól eltalált szövegek tették még szimpatikusabbá és szerethetővé.
Később aztán elvesztettem a fonalat, amit most a GrundRecords kiadásában megjelent új lemezzel sikerült újra felvenni, “Végre”, ahogy a lemez címe is mondja.

De nézzük kicsit az előzményeket!
A csapat még 1992-ben alakult Hollywood's New Blood néven, Veszprémben majd ‘96-ban váltottak nevet. Kezdetben két énekessel, majd fúvós szekcióval, a kornak megfelelő feldolgozásokkal (Red Hot Chili Peppers, Faith No More, Rage Against The Machine) szereztek nevet maguknak. Ezután tagcserék jöttek, majd kialakult a Hollywoodoo fentebb említett arculata, aminek kiváló lenyomatai a kétezres évek elején/közepén kiadott anyagok.
Az évtized végére kicsit meglassultak a dolgaik, Light címmel 2009-ben jelentkeztek utoljára teljes albummal, amit viszont nem neveznék rendes sorlemeznek, hisz akusztikusan átdolgozott dalokat rejtett. 2011-ben még kijött az Érzések boltja EP-jük, majd 2014-ig csak néhány koncert erejéig lehetett találkozni velük.
A passzív időszakot, leginkább Trócsányi Gergő énekes és szövegíró egészségi állapota indokolta, de a hírek szerint a munka, a családalapítás is hátráltatta a zenekari tevékenységet.
A viszonylagos csöndet 2014-ben az igazi Hollywoodoo slágerek sorába illő Csillagos című dallal törték meg, ezt viszont csak rádióban lehetett hallani, valamint online volt elérhető. Megérdemelten került fel az új lemezre is.


S hogy milyen is lett ez a tizenegy dalos, harmincnyolc perces album?
Igazából azt tudom mondani, ha ismered a bandát, akkor nagy meglepetés nem érhet a Végre kapcsán. A stílusok mixelése, a zenei kalandozások eddig sem álltak távol a csapattól (érdemes a YouTube-os koncertvideóikat is megnézni/meghallgatni), most is kalandoznak, odafigyelve sok apró hangszerelési finomság bukkan fel. Viszont fontos megjegyezni, hogy ezeknek mind megvan a helyük és semmiképp sem a hangszeres magamutogatást szolgálják.

A már említett, a koncerteken rendszeresen játszott Csillagos remek indítás. Kicsit az “ultimate Hollywoodoo sláger” Örvényes testvérének érzem.A következő emlékezetes darab számomra az Ezen a nyáron. Ez a korábbi MR2 Petőfi kompatibilis alter(?) csapatokat juttatja eszembe. Kellemes darab, amiben Szekeres Andris (Junkies) vendégszereplése is emeli a színvonalat. Simán el tudom képzelni valami nyári fesztivál (vagy a teljes nyári fesztiválszezon) beharangozójaként is. Igaz, ennek van mondanivalója is. ;-)

Az említett stíluskavalkádot jól mutatja a rockabilly-s Az én világa, valamint a kicsit popos refrénű Ébren, ahol az énekdallamokról a kontrollzés/Mesekaszinós barátaim dolgai is beugranak. Utóbbi számban Süle Zsoltot is hallhatjuk, aki billentyűn segítette ki a bandát.

A korképnek (vagy kórképnek) sem utolsó szövegű Magába zárva kicsit dirty rockos, kicsit darkos hangulatú (az F.O. System/Sex Action akár adná is magát, de ez azért más), az egyik kedvencem.

Amik mellett nem mehetek el szó nélkül, azok a szövegek, amik nagy részét Gergő jegyzi, de három dal szövegét Nirnsee Krisztián gitáros követte el. Azt szeretem a Hollywoodoo-ban, hogy értelme is van a számaiknak, az egyszerű fogalmazás ellenére is érzek benne mondanivalót, mögöttes tartalmat.
A másik az, hogy bár roppant slágeresek a nótáik, hallgattatják magukat, odafigyelve rengeteg apró hangszerelési finomságot lehet felfedezni. És hát Szakács Tibor trombitajátéka is sokat dob az összképen. De hallgassátok meg és döntsetek!


A borító ötletes, nincs túlgondolva, de illik a csapathoz, meg úgy a visszatérés koncepciójához is. Ez egy jó lemez, na!
Hollywoodoo_Vegre_2017
Kiadó:
Stílus:
rock
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Csillagos
2.Egy perc
3.Nem mozdul
4.Ezen a nyáron
5.Legyen ott
6.Az én világa
7.Ébren
8.Magába zárva
9.Láttam
10.Szerencse
11.Utazás a szív körül
Írta:
9000Sanyi
2018. január 31., szerda, 15:39
Facebook:
Sex Action - Utolsó kör (2017)
Kritika, 9000Sanyi @ 2018. május 9., szerda, 10:49
Koncertek
Knights Call Tour 2018
október 21.,
Barba Negra
Death is Just the Beginning...
október 23.,
Barba Negra
Rise of the Underground Tour 2018
október 23.,
A38 Hajó
Uriah Heep
október 23.,
Akvárium Klub
20 Years of Chaos European Tour 2018
október 23.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
ReBuilt To Tour 2018
október 24.,
Barba Negra
Tony MacAlpine, Levi Fantasy
október 25.,
Dürer Kert
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.043 seconds to render