Nothing Exact
Fekete fellegek (2018)

A Nothing Exact nevű szimpatikus dévaványai formációval a tavalyi évben ismerkedtem meg, és már akkor is gondban voltam a stílusuk pontos meghatározásával. Az első (mini)albumával idén márciusban előrukkoló csapat zenei kategorizálása most sem könnyebb feladat: alapvetően 1 gitáros + 1 dobos + 1 basszusgitáros felállásban prezentált alternatív rockzeneként definiálható az, amit csinálnak, de mind a vokalizálás, mind a gitármunka tekintetében áthajlanak a metal - és egy kicsit a hard rock - világába.
 

Ha az egyszeri hallgató a Jeges László által alkotott, Salvador Dalít idéző borítóra tekint, és figyelembe veszi a banda elnevezését is, könnyen számíthat egy nagyon elvont, többértelmű és agyas produkcióra a csapattól. Ezt ellenpontozadó inkább az őszinte szenvedély süt a dalokból, nem pedig a túlgondolt kimódoltság. Elég csak a stílszerűen az Őszinte ember címre hallgató tételbe belehallgatni, hogy megtapasztaljuk a formáció zenei elképzeléseit. A verzék alatti hangsúlyos basszusjáték, a refrének során keményen megdörrenő gitár, a végig szolidan ritmizáló dob hármasa mellett Kónya Dávid énekes sajátos hangszínű, változatos vokalizálása az, ami egyedi karaktert ad a muzsikájuknak. Egyetlen dal sincs túlbonyolítva, a szigorúan négy perc alatt maradó tételek nem a progresszió, hanem az azonnal ható direktség jegyében születtek.
 

Könnyen találhatunk olyan pozitívumokat az albumon, amelyek hatására újra és újra lepörgetjük majd a lemezt. A Szenvedély nu metalosan szaggatott kezdő riffjei; a Fekete fellegek visszafogottságukban szépséges, kicsit a néhai October zenekart idéző melódiái;  a gyomaendrődi Tóth Zoltán által klipesített Élni akarok könnyen a hallójáratokba ragadó, picit grunge-os lüktetése; vagy éppen a záró Kelj fel és járj extrém refrénüvöltései pl. számomra maradandó élményeket nyújtottak a hallgatás során. A fogós zenei témák, az őszinte, fiatalos lendület, a patentül sikerült borító, és a szerzői kiadás ellenére korrekt és élettel teli hangzás mind-mind egy kifejezetten ígéretes banda képét rajzolták ki elém, amely éppen a saját út és a saját hang keresésének fázisában van.
 

Mint általában minden kezdő csapat esetében, a Nothing Exact kapcsán is vannak azonban fejlesztendő területek. A meglátásom szerint elsősorban két vonatkozásban erősödhetne a banda: a dalszerkezetek és a szövegek terén. A csapat dalai kicsit könnyen kiismerhetőek voltak számomra. A tipikus 3 és fél perces Nothing Exact-nóta az "intro-verze-refrén-verze-refrén-kiabálósfinálé" folyamatábrával írható le. Jómagam szívesen vettem volna egy-egy ízesebb szólót vagy egyéb "kalandozást", ami kicsit felrázza a produkciót ebből a hamar megszokható sémából. A dalszövegek esetében a csapat elnevezésével ellentétben elég egyértelmű költői képeket és mondanivalót kapunk. A szikár sorok közül csak komoly rászánással tudok kihallani itt-ott némi játékosságot (pl. ilyen ritka pillanat, amikor az Élni akarokot kicsit Ölni akaroknak hansúlyozza az énekes). Valamivel átgondoltabb, rétegzettebb dalszövegek talán erősíthették volna a produkció értékét.
 

Persze nem várható el, hogy egy fiatal vidéki banda rögtön tökéleteset alkosson. Már az is hatalmas eredmény, hogy a viharsarki kisvárosi miliőből ki tudott törni a csapat, és egy teljesen vállalható megszólalású, szerethető minialbumot tudott letenni a nagyérdemű elé, amin a zene nem valamely ismertebb banda egyszerű kópiájaként írható le, hanem valamiféle különleges - bár még nem tökéletes - elegyként.

A Fekete Fellegek teljes egészében meghallgatható a zenekar bandcamp oldalán.
Nothing_Exact_Fekete_fellegek_2018
Kiadó:
Stílus:
alternatív rock/metal
Értékelés:
 
Pont
: 7.5 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Amit még elhinnék (03:36)
2.Szenvedély (03:50)
3.Fekete fellegek (03:12)
4.Őszinte ember (03:25)
5.Élni akarok (03:15)
6.Kelj fel és járj (03:31)
Írta:
Werewolfrulez
2018. április 19., csütörtök, 23:11
Facebook:
Cameltoe - Up Your Alley (2018)
Kritika, boymester @ 2018. október 20., szombat, 12:31
Burning Saviours - Death (2018)
Kritika, boymester @ 2018. március 18., vasárnap, 14:05
Mausoleum Gate - Into A Dark Divinity (2017)
Kritika, boymester @ 2017. szeptember 21., csütörtök, 20:40
Pagan Altar - The Room Of Shadows (2017)
Kritika, boymester @ 2017. augusztus 19., szombat, 22:22
Klimt 1918 - Sentimentale Jugend (2016)
Kritika, boymester @ 2016. december 31., szombat, 16:56
Koncertek
Death is Just the Beginning...
október 23.,
Barba Negra
Rise of the Underground Tour 2018
október 23.,
A38 Hajó
Uriah Heep
október 23.,
Akvárium Klub
20 Years of Chaos European Tour 2018
október 23.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
ReBuilt To Tour 2018
október 24.,
Barba Negra
Tony MacAlpine, Levi Fantasy
október 25.,
Dürer Kert
A Nordic Symphony '18
október 28.,
Barba Negra
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.042 seconds to render