Martin Bisi
BC 35 (2018)
 
A BC Studio-t 1979-ben alapította Martin Bisi és két cimborája. Az egyik társtulajdonos, az ambient stílus atyjának is tekinthető Brian Eno, a másik pedig Bill Laswell. Olyan zenekarok/előadók vették fel lemezeiket a Brooklyn-ban található stúdióban, mint a Sonic Youth, Swans, Unsane, Afrika Mambaataa, Herbie Hancock, John Zorn és még sokan mások.
Bisi egy személyben producer, hangmérnök és zenész, jelen cikk tárgya pedig a BC Studio 35. születésnapja alkalmából rögzített válogatás. Ezt a 13 tételt még 2016 januárjának egyik hétvégéjén rögzítették élőben, a stúdióban. Többségében vannak az instrumentális, improvizatív szerzemények, jammelések, de azért 1-2, kimondottan erre az eseményre írt, éneket is tartalmazó nóta is hallható a korongon.
Mondanom sem kell, ezek a könnyebben befogadhatóbbak a nagyközönség számára.
De nem ezek dominálnak, hanem az experimentális, hol alternatív, hol zajrockos szösszenetek. Amik elég gyakran keltik kakofónia látszatát.
A szó klasszikus értelmében vett zene csak nyomokban fedezhető fel a lemezen.
Persze fura is lett volna, ha a new yorki-i underground 40 éve a pályán lévő, emblematikus figurája, Bisi egy slágeres, popos CD-t tett volna le az asztalra.

Az albumot nyitó kettős nem túl hallgatóbarát, viszont a harmadikként felcsendülő Details of the Madness egy jó kis koszos, zajos, dark wave-es dal, az egykori Live Skull tolmácsolásában, akik emiatt az esemény miatt álltak újra össze New Old Skull néven.
Még a hamiskás, flegmatikus, hányaveti vokál is tök jól áll az énekesnek, a dal pedig egy igazi dal. Van eleje, közepe, vége, vezérmotívuma, stb.A What a Jerk aztán egy újabb agymenés, amit a Cop Shoot Cop és a Swans tagjai követnek el, és tartalmaz egy dupla-dobos jammelést.
Ha valaki túléli a Humash Wealth Management, Inc címre hallgató audioterrort, akkor egy kellemes szám várja a Downhill képében. Hangulatos, western-filmeket idéző témázgatással hódít, ami nálam mindig nyerő, főleg most, hogy épp a Westworld 2. évadát gyűröm! :)
Még egy ad hoc, a közönség soraiból alakított kórus is hallható a háttérben. Egyébként instrumentális darabról beszélhetünk.
A The Animals Speak Truth egy befogadhatóbb improvizációs tétel, némi sámános, indiános gajdolással.
A His Word Against Mine a második, éneket is felvonultató, dalformájú track.
Nem váltja meg a világot, de élvezhető!
Majd, szinte sorminta szerűen jön újabb két antizeneszám, hogy a Take This Ride visszarepítsen minket a ’60-as ’70-es évekbe. Egyben ez a harmadik, énekkel is operáló nóta. Zárásként két szokásosan elvont tétel következik, a tetszetős című Soft Glitter Cosmos Needs a Pig War zeneileg kicsit Kraftwerk-es, a szövegmondás, meg brit akcentusú…Mivel ünnepi kiadványról, van szó, ami ráadásul válogatás is, így nem leszek ünneprontó és nem pontozom a BC 35 című CD-t.
Akadnak rajta számomra is bármikor befogadható dalok, de az anyag 60-70%-a nem nekem szól.

Érdekességként azért megteszi,..
A noise rock, ambientes, experimentális elszállások kedvelői tehetnek vele egy próbát, plusz a zeneileg nyitott egyének.

Martin_Bisi_BC_35_2018
Kiadó:
Stílus:
Experimentális, alteros, zajos anti-zene
Értékelés:
 
Külalak
: Átlagos
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Nowhere Near the Rainbow (07:05)
2.Denton's Dive (09:10)
3.Details of the Madness (03:56)
4.What a Jerk (04:31)
5.Humash Wealth Management, Inc (03:06)
6.Downhill (03:12)
7.The Animals Speak Truth (09:53)
8.His Word Against Mine (03:46)
9.SYNESTHESIA! (06:24)
10.End of the Line (04:13)
11.Take This Ride (04:01)
12.Disintegration in the Well (06:01)
13.Soft Glitter Cosmos Needs a Pig War (03:28)
Írta:
oldboy
2018. június 7., csütörtök, 19:08
Facebook:
Koncertek
Death is Just the Beginning...
október 23.,
Barba Negra
Rise of the Underground Tour 2018
október 23.,
A38 Hajó
Uriah Heep
október 23.,
Akvárium Klub
20 Years of Chaos European Tour 2018
október 23.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
ReBuilt To Tour 2018
október 24.,
Barba Negra
Tony MacAlpine, Levi Fantasy
október 25.,
Dürer Kert
A Nordic Symphony '18
október 28.,
Barba Negra
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.03 seconds to render