Nupraptor
The Heresiarch (2017)

    A zenekarok elnevezését illetőleg az emberek igencsak kreatívak tudnak lenni időnként, máskor pedig a jól bejáratott sablonokat durrogtatják. Ez utóbbi semmiképp sem lehet igaz az érdekes nevű Nupraptor projekt esetében, aminél tovább bonyolítja, vagy éppen egyszerűsíti a dolgokat, hogy egy egyszemélyes produkcióról van szó. Jómagam valami ősi, ismeretlen pogány istenségre, vagy valami démonra tippeltem volna a nevet illetően, így gyorsan utánanéztem és igencsak meglepődtem, amikor kiderült, hogy a név egy, a 90-es évek közepén indult videójáték, a Legacy Of Kain egyik szereplőjét takarja. Nupraptor a fantasy, horror elemekkel teletűzdelt, vámpírokkal tarkított játék egyik fő alakja volt, aki a világunkat tartó 9 őrző közé tartozik, ő az Elme őre. A történet szerint megölik szerelmét, az Egyensúly őrzőjét és ezért bomlasztóvá, bajkeverővé, gonosszá válik.


    A magányos zenei megnyilvánulás további érdekessége maga a műfaj is, ami epikus, tradicionális doom metalra lett kihegyezve, amit nem igazán szoktak egyedül játszani, bár az utóbbi időben akadt rá meggyőző példa is, mint például a legutóbb is erős anyaggal jelentkező Spirit Adrift. Önmagában nem túl bizalomgerjesztő tehát a koncepció: videójáték, sufni-tuning, epikus doom, valamint a tény, hogy az egészet összehozó Matt St. Ours eddig csak egy maradandót még nem alkotó thrash metal hordában tevékenykedik. Mindezek ellenére a Nupraptor elért egészen a forgácsig és hozzám, ami valamit azért jelent a minőséget illetőleg. Persze a gyanús jelek is valóra váltják legbelül már felsejlett félelmeinket, a hangzás egyszerű, de erőteljes, a programozott dob izgalmi szintje egyenértékű a nullával, Matt hangja olyan korlátok közé van szorítva, melyeknek átugrási kísérletei időnként komoly kihívás elé állítják a hallgatóságot, de mindettől függetlenül van, ami kiemelkedően működik a produkció során. Első körben a Saint Vitus, Candlemass, Sabbath hármasra támaszkodó riffek sokasága, melyek egyértelműen fogósra és erősre sikerültek minden egyes tételben, a spórolás jeleit nem mutató gitárszólók, melyek igazán hangulatos, régi sulis ízt kölcsönöztek a végeredménynek és Matt remekül megírt dallamai is emlékezetesek tudnak maradni, amikor saját határainak tiszteletben tartása mellett énekeli ki őket. Szövegeiben minden kötelező kört érint a műfajt illetőleg, a magány és kilátástalanság mellett megjelenik a hit és a halál, a kétségbeesés és az ismeretlentől való félelem. Matt közel 50 percnyi doom metalt sajtolt ki magából, a hagyományokat tiszteletben tartva, kissé ingadozó, de megbízható minőségben, ami mellett szinte ordít, hogy érdemes lenne maga mellé komplett zenekart varázsolnia. A rövid, de hangulatos bevezető, a Black Mass után a Through The Smoke régimódi Vitus egyszerűsége szinte kitörli a fejünkből az amatőr jelleget, biztosan megfogja magának a legtöbb doom metal rajongót, akárcsak a Warning lassúságára emlékeztető, furcsa, de hatásos vokállal rendelkező Burning The Believers. Hiányérzetem először a The Heresiarch során támadt, a középtájon beinduló dalban azért elkellett volna egy igazi dobos játékossága és egy arányosan megszólaló, kalandozó kedvű basszer teljesítménye, mert a gyorsaság azonnal feltárja a gyengébb pontokat. Az említett gyengébb, sőt megkérdőjelezhető dallamok is felütik a fejüket a Before The Eyes Of God berkein belül, instrumentálisan hiába van egészben a dal. A lemez közepére került altatás után szerencsére az újfent erős Wasting Away, valamint a monumentális The Fall Of Christ zárja a produkciót.


    A kis példányszámban megjelent kiadvány hóna alá jó érzékkel kapott a doom undergroundot mindig is támogató Shadow Kingdom Records, így a The Heresiarch kazettán, CD-n, digitálisan és vinylen is elérhetővé vált a szerencsésebbek számára, akiket nem rémít meg a puritánság, szereti a doom metalt, annak mindenképp érdemes próbát tenni a lemezzel.
Nupraptor_The_Heresiarch_2017
Kiadó:
Stílus:
doom metal
Értékelés:
 
Pont
: 7 / 10
 
Külalak
: Szép
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Black Mass
2.Through The Smoke
3.Burning The Believers
4.The Heresiarch
5.Before the Eyes of God
6.Wasting Away
7.The Fall of Christ
Írta:
boymester
2018. június 19., kedd, 20:07
Facebook:
Pantheist - Seeking Infinity (2018)
Kritika, boymester @ 2018. szeptember 17., hétfő, 20:10
The Skull - The Endless Road Turns Dark (2018)
Kritika, boymester @ 2018. szeptember 14., péntek, 19:01
Alms - Act One (2018)
Kritika, boymester @ 2018. szeptember 8., szombat, 20:20
P.H.O.B.O.S. - Phlogiston Catharsis (2018)
Kritika, boymester @ 2018. szeptember 8., szombat, 13:26
Presumption - Presumption (2017)
Kritika, boymester @ 2018. július 31., kedd, 12:39
Iron Void - Excalibur (2018)
Kritika, boymester @ 2018. július 25., szerda, 14:04
Koncertek
The Poodles, Degreed, Swissmayd
szeptember 19., 20:00,
Barba Negra Track
Darkness Enthroned Festival
szeptember 21.,
Dürer Kert
Arkona, Dalriada
szeptember 28.,
Barba Negra
Apocalypse Over Europe Tour
szeptember 30.,
Barba Negra
Vindictive Miscreant Tour 2018
október 8.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
Kamelot, Leaves Eyes
október 9.,
Barba Negra
Repulsion For Humanity Tour
október 10.,
Dürer Kert
október 11.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.076 seconds to render