Slania (2008)
A kissé dagályosnak ható alcím után azért kezdeném azzal, hogy a folk/pogány metalzene reneszánszát éli manapság, rengeteg kiadvány lát napvilágot, erősebbek és gyengébbek, a végeláthatatlan horizonton azonban csak keveseknek sikerül a kiemelkedés. Úgy vélem a svájci Eluveitie-nek sikerült mindez, hiszen 2006-os Spirit című lemezükkel letették már a névjegyüket, de ezzel az anyaggal valahogy árnyaltabbá vált a kép, én pedig elbizonytalanodtam. Szeressem vagy ne szeressem?

Mindenképpen egy hatalmas előrelépés a zenekar számára, hogy sikerült szerződést kötniük az egyik legnagyobb metalzenei kiadóval, a Nuclear Blast-tel, amely istállóhoz többek között olyan nevek tartoznak mint az Avantasia, Behemoth vagy éppen az In Flames. Ez tehát nagyjából jelenthetné azt hogy a siker útjába már nem állnak a garázskiadók jellemző korlátai, illetve hogy nem kerül a produktum széles publikum elé. A marketingre és a promócióra tapasztalatom szerint egyébként sem lehetett panasz, ugyanis már a megjelenés előtti hetekben igyekeztek felhívni a metalfejek figyelmét arra, hogy márpedig itt valami nagyszabású dologra van kilátás... Annyit még érdekességképpen,hogy a csapat univerzális motorja ezúttal is a vokalista Chrigel Danzmann, aki a dalszerzésért felelős szinte egyszemélyben. Ezt egy nyolcfős zenekarnál kicsit húzósnak érzem, lévén hogy dalírás után ő játssza fel a témákat minden hangszerre, de remekül helytáll minden téren, legyen az gitár, síp, mandolin vagy akár duda. No, hát akkor ennyit elöljáróban, lássuk mit tartogat nekünk a Slania!

Egy egész hangulatos tábortűz-szerű intróval kezd a lemez, majd berobban a Primordial Breath, amin egy kicsit elcsodálkoztam, ugyanis már-már veszélyes szinten Dark Tranquillity jelleget ölt ez a szám. Az album első izgalmasabb momentuma az Inis Mona, amihez klipet is készítettek a srácok (no és a két hölgy). A hurdygurdy ezúttal is oroszlánrészt vállalt a dalok szerkezetében, igazából nem is baj, mert kifejezetten kellemes a fülnek. Be kell vallanom viszont, hogy Chrigel vokalizálása kurvára tetszik, mert nem az a sablonos mély hörgés, jól passzol a zenéhez, na. Egy nagyon érdekes kelta hangulatú dallammal kezd a Grey Sublime Archon, amit sajnos túl kevésszer díszitenek akusztikus kiállások, valahogy pont ez az, amit nagyon hiányolok erről a lemezről, pláne hogy kifejezetten ezen a téren volt erős annak idején a Spirit. A hatos, Bloodstained Ground c. tételt sajnos megint ki kell emelnem, itt ugyancsak masszívan jelen vannak a DT-s hatások,hm. A The Somber Lay kezdése simogatóan lágyan kúszik be az éterből,hogy aztán maga a dallam alappillérjét képezze az egész dalnak. Kifejezetten tetszik!A kritika végére érvén azt tudom mondani, hogy kissé csalódás ez a lemez. Félreértés ne essék, a metal színtéren az Eluveitie egy igazi üde színfolt, aki képes volt újdonsággal előrukkolni szokatlan megoldásaival, és valamilyen szinten anno sikerült is újraértelmezniük a Folk Metal-t, de ezt a kézzel fogható egyéniséget ami rájuk korábban jellemző volt út közben elvesztették, és sikerült egy teljesen tömegszerű göteborgi death őrléssé silányítani a fél albumot. Függetlenül az elhangzottaktól bátran lehet próbálkozni, hiszen ez egy szerethető lemez, pláne ha az ember túlteszi magát azon, hogy azt a bizonyos lécet most nem sikerült megközelíteni.


Hivatalos honlap

Eluveitie_Slania_2008
Kiadó:
Stílus:
Folk/Celtic Death Metal
Értékelés:
 
Pont
: 7 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Samon
2.Primordial Breath
3.Inis Mona
4.Grey Sublime Archon
5.Anagantios
6.Bloodstained Ground
7.The Somber Lay
8.Slanias Song
9.Giamonios
10.Tarvos
11.Calling the Rain
12.Elembivos
Írta:
snecy
2008. február 24., vasárnap
Facebook:
midnightgirl 2010. augusztus 6., péntek, 23:18
midnightgirl
Csatlakozott:
2010. augusztus 6.
Hozzászólások: 19
Üdv!

Nekem egyik kedvenc albumom tőlük,bár,véleményem szerint a legújabb,2010-es " Everything Remains As It Never Was" is kiváló alkotás lett :-)
ww1tchburn3r 2008. február 24., vasárnap, 22:18
ww1tchburn3r
Csatlakozott:
2008. január 5.
Hozzászólások: 42
a 2006-os album egy durván nagyon jó anyag volt és a kedvencemmé vált annak ellenére, hogy különösebben nem komálom a folk-metál mûfajt. sajnálattal olvasom a kommerszesedést, szerintem a nuclear blast keze is benne lehet
snecy 2008. február 24., vasárnap, 21:28
snecy
Csatlakozott:
2008. február 22.
Hozzászólások: 742
Kösz. :o) Amúgy csak ezért zavar ez a majmolós jelenség, mert pont az Eluveitie volt az már a korai demos idõszakuktól kezdve, akikben láttam egyéniséget. Kicsit fáj ez hogy õk is megadták magukat a trendnek.
haragSICK 2008. február 24., vasárnap, 20:52
haragSICK
Csatlakozott:
2008. január 3.
Hozzászólások: 1161
A göteborgi vonal most éli második gyerekkorát (azért írom így, mert a mai divatos metalcore csapatok többsége csak eljátszadozik a lopott vagy önmaguktól kitalált - legyártott; de már más zenekarok által 1000x lerakott-gyártott témákkal). Szóval ma ez egy olyan pont, amit sok banda magáénak érez, mások magukra erÖszakolják, a lényeg azonban egy s ugyanaz, a jelenben eladható, és ami eladható, az sikeres, az idÖ; múlásával, pedig kultikus.
A kritika jól sikerült, a borító viszont szörnyÜ, ezt a klisét is ellÖtték pár páran, haha.
Koncertek
The Rise of Chaos World Tour 2018
január 21.,
Barba Negra
Cryptoriana World Tour
január 21.,
A38 Hajó
European Pilgrimage Tour Part III.
január 22.,
A38 Hajó
Gods Of Violence Tour
január 26., 18:00,
Barba Negra
British Punk Invasion
február 2., 17:00,
Barba Negra
Downfall of Gaia, Hamferđ
február 9.,
Kvlt
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.026 seconds to render