Slania (2008)
A kissé dagályosnak ható alcím után azért kezdeném azzal, hogy a folk/pogány metalzene reneszánszát éli manapság, rengeteg kiadvány lát napvilágot, erősebbek és gyengébbek, a végeláthatatlan horizonton azonban csak keveseknek sikerül a kiemelkedés. Úgy vélem a svájci Eluveitie-nek sikerült mindez, hiszen 2006-os Spirit című lemezükkel letették már a névjegyüket, de ezzel az anyaggal valahogy árnyaltabbá vált a kép, én pedig elbizonytalanodtam. Szeressem vagy ne szeressem?

Mindenképpen egy hatalmas előrelépés a zenekar számára, hogy sikerült szerződést kötniük az egyik legnagyobb metalzenei kiadóval, a Nuclear Blast-tel, amely istállóhoz többek között olyan nevek tartoznak mint az Avantasia, Behemoth vagy éppen az In Flames. Ez tehát nagyjából jelenthetné azt hogy a siker útjába már nem állnak a garázskiadók jellemző korlátai, illetve hogy nem kerül a produktum széles publikum elé. A marketingre és a promócióra tapasztalatom szerint egyébként sem lehetett panasz, ugyanis már a megjelenés előtti hetekben igyekeztek felhívni a metalfejek figyelmét arra, hogy márpedig itt valami nagyszabású dologra van kilátás... Annyit még érdekességképpen,hogy a csapat univerzális motorja ezúttal is a vokalista Chrigel Danzmann, aki a dalszerzésért felelős szinte egyszemélyben. Ezt egy nyolcfős zenekarnál kicsit húzósnak érzem, lévén hogy dalírás után ő játssza fel a témákat minden hangszerre, de remekül helytáll minden téren, legyen az gitár, síp, mandolin vagy akár duda. No, hát akkor ennyit elöljáróban, lássuk mit tartogat nekünk a Slania!

Egy egész hangulatos tábortűz-szerű intróval kezd a lemez, majd berobban a Primordial Breath, amin egy kicsit elcsodálkoztam, ugyanis már-már veszélyes szinten Dark Tranquillity jelleget ölt ez a szám. Az album első izgalmasabb momentuma az Inis Mona, amihez klipet is készítettek a srácok (no és a két hölgy). A hurdygurdy ezúttal is oroszlánrészt vállalt a dalok szerkezetében, igazából nem is baj, mert kifejezetten kellemes a fülnek. Be kell vallanom viszont, hogy Chrigel vokalizálása kurvára tetszik, mert nem az a sablonos mély hörgés, jól passzol a zenéhez, na. Egy nagyon érdekes kelta hangulatú dallammal kezd a Grey Sublime Archon, amit sajnos túl kevésszer díszitenek akusztikus kiállások, valahogy pont ez az, amit nagyon hiányolok erről a lemezről, pláne hogy kifejezetten ezen a téren volt erős annak idején a Spirit. A hatos, Bloodstained Ground c. tételt sajnos megint ki kell emelnem, itt ugyancsak masszívan jelen vannak a DT-s hatások,hm. A The Somber Lay kezdése simogatóan lágyan kúszik be az éterből,hogy aztán maga a dallam alappillérjét képezze az egész dalnak. Kifejezetten tetszik!A kritika végére érvén azt tudom mondani, hogy kissé csalódás ez a lemez. Félreértés ne essék, a metal színtéren az Eluveitie egy igazi üde színfolt, aki képes volt újdonsággal előrukkolni szokatlan megoldásaival, és valamilyen szinten anno sikerült is újraértelmezniük a Folk Metal-t, de ezt a kézzel fogható egyéniséget ami rájuk korábban jellemző volt út közben elvesztették, és sikerült egy teljesen tömegszerű göteborgi death őrléssé silányítani a fél albumot. Függetlenül az elhangzottaktól bátran lehet próbálkozni, hiszen ez egy szerethető lemez, pláne ha az ember túlteszi magát azon, hogy azt a bizonyos lécet most nem sikerült megközelíteni.


Hivatalos honlap

Eluveitie_Slania_2008
Kiadó:
Stílus:
Folk/Celtic Death Metal
Értékelés:
 
Pont
: 7 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Samon
2.Primordial Breath
3.Inis Mona
4.Grey Sublime Archon
5.Anagantios
6.Bloodstained Ground
7.The Somber Lay
8.Slanias Song
9.Giamonios
10.Tarvos
11.Calling the Rain
12.Elembivos
Írta:
snecy
2008. február 24., vasárnap
Facebook:
midnightgirl 2010. augusztus 6., péntek, 23:18
midnightgirl
Csatlakozott:
2010. augusztus 6.
Hozzászólások: 19
Üdv!

Nekem egyik kedvenc albumom tőlük,bár,véleményem szerint a legújabb,2010-es " Everything Remains As It Never Was" is kiváló alkotás lett :-)
ww1tchburn3r 2008. február 24., vasárnap, 22:18
ww1tchburn3r
Csatlakozott:
2008. január 5.
Hozzászólások: 42
a 2006-os album egy durván nagyon jó anyag volt és a kedvencemmé vált annak ellenére, hogy különösebben nem komálom a folk-metál mûfajt. sajnálattal olvasom a kommerszesedést, szerintem a nuclear blast keze is benne lehet
snecy 2008. február 24., vasárnap, 21:28
snecy
Csatlakozott:
2008. február 22.
Hozzászólások: 742
Kösz. :o) Amúgy csak ezért zavar ez a majmolós jelenség, mert pont az Eluveitie volt az már a korai demos idõszakuktól kezdve, akikben láttam egyéniséget. Kicsit fáj ez hogy õk is megadták magukat a trendnek.
haragSICK 2008. február 24., vasárnap, 20:52
haragSICK
Csatlakozott:
2008. január 3.
Hozzászólások: 1161
A göteborgi vonal most éli második gyerekkorát (azért írom így, mert a mai divatos metalcore csapatok többsége csak eljátszadozik a lopott vagy önmaguktól kitalált - legyártott; de már más zenekarok által 1000x lerakott-gyártott témákkal). Szóval ma ez egy olyan pont, amit sok banda magáénak érez, mások magukra erÖszakolják, a lényeg azonban egy s ugyanaz, a jelenben eladható, és ami eladható, az sikeres, az idÖ; múlásával, pedig kultikus.
A kritika jól sikerült, a borító viszont szörnyÜ, ezt a klisét is ellÖtték pár páran, haha.
Koncertek
Heathen Crusade 2018
április 23.,
Barba Negra
Grind Over Europe Tour II
április 24.,
Dürer Kert - Room 041
The Dead Daisies, The New Roses
április 27.,
Barba Negra Track
The Dead Daisies
április 28.,
Hard Rock Cafe Budapest
America's LEAST Wanted 25
április 29., 20:00,
Barba Negra Track
March of Blood and Iron 2018
május 4.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
Path To Glory European Tour 2018
május 8.,
Barba Negra Track
Vienna Metal Meeting 2018
május 12.,
Arena
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.067 seconds to render