1000mods, The well (A38, 2022.06.14.)

Hajnal kettő életmentő koktél kéne, vagy inkább kettő vagy három én nem bánom, csak a holnapot éljem túl.”

Hajnal kettő. Ülök a konyhában és emésztem, hogy a hajó kidobott a gyomrából. Nem tudok aludni, nincs hozzá kedvem, nem is érdekel, pedig kellene, mert reggel mennem kell a dolgomra. Az elmúlt két év kesze-kuszaságai miatt nem jártunk koncertre és mivel ez az egyik kedvenc elfoglaltságom, már nagyon hiányzott. Az Artemovszk 38 pedig már kifejezetten  régen látott vendégül minket. Valószerűtlenül régen. 

Csapatostul, családostul megyünk, sokan, mint többnyire mindig, előre eltervezett élményszerzési szándékból. Az időjárás kegyes hozzánk és az autót hátrahagyva egy szál pólóban vonulunk le a hajóhídon a számomra egyik legkedvesebb szórakozóhelyre. Persze, hogy ismerősökbe botlunk, majd ismét ismerősökbe és végül a Red Swamp zenekar tagjaival is pacsizunk.

Kezdjük hát: 

A The Well zenekar egy trió felállású texasi formáció számomra teljesen ismeretlen volt, de meglepődve tapasztaltuk, hogy kezdésre már elég jól megtelt  a koncert terem. Előre küzdöttük magunkat és a második meglepetés akkor ért amikor egy igazán kellemes és egyáltalán nem bántóan  Black Sabbath ízű muzsikát toltak az arcunkba mosolyogva, jókedvűen.  A harmadik meglepetés, pedig az volt, hogy nem kapott el az érzés, ami azért az előzenekaroknál azért nálam előfordul, hogy na jól van: Lapozzunk. Még biztosan rákeresek a zenéjükre.

Ez a negyedik 1000Mods bulink. Nem tudok elfogulatlan lenni velük, nem is akarok. Nagyon magasra küzdötték fel magukat nálam. Össze is cimbiztünk velük. 

Első: Godzsu Manó Klub.  Dani az énekes kint ül, cigizik. Hoppá. Hát én odamegyek hozzá az tuti. 

Hello Dani ! Péter vagyok. Itt van a feleségem, fiam, lányom és a barátaink. Voltunk bőven akkor is. Jön Giannis az egyik gitáros, majd Labros a dobos is. Kicsit örülünk egymásnak, majd az igazán pici helyen egy fergeteges bulit kapunk tőlük. Konkrétan letépik a fejünket. Mi meg hagyjuk. 

Második: Dürer Kert. Itt csak Labros-sal találkozunk, de amikor meglát, jön és átölel egy hatalmas vigyor közepette. A buli a szokásos felejthetetlen, főleg, így visszanézve, hogy nincs már meg a régi Dürer kert. 

Harmadik: Akvárium Klub. Itt a Red Swamp  az előzenekar akik szintén a kedvenceink. 

Itt már borult minden, meglátták az 1000Mods tetkókat, ment fel rögtön Instára a fotó. Ajándék pólót kaptam Giannis-tól, dobverőket  Labros-tól, felvarró, baseball sapi,  közös fotókat csináltunk,  de a  csattanót a végére  kaptuk: Gyertek hozzánk Görögbe bulizni!  Vendégeink vagytok!  Huuh. 

Következő évben nem jöttek mert elég jól beindult a karrierjük és nyomtak egy  Észak Amerikai, majd  egy Ausztrál turnét. 

Qrva  Ko vi d.  Qrva politikusok. No comment. 

Jó nagy szünet. 

De menni fogunk hozzájuk. Menni akarok. Látni akarom a kultikus An Clubot és látni akarom hazai pályán az 1000Mods-ot .

1000Mods koncert. 

A recept egyszerű .Kijönnek a színpadra. Ők nyomják a Pszichedelikus, Stoner rockot. Te meg jól érzed magad. Teljesen elsötétített színpadra érkeznek, csak pár színes gömb izzó fénye láttatja őket. Road to burn. Az elsők között szerettem meg ezt a számot. Aki szereti ezt vonalat az azonnal rákattan a zenéjükre. Nagyon jól felépített és mire másodszor hallod, garantált, hogy megragad a refrén:

Ciggarette ! At the back of my hand!

Az új Youth of Dissent albumot  is szeretem, de a Super Van Vacation, Vultures, Repeated Exposure To … albumok annyira mélyen belém ivódtak, hogy  a Youth az még nem tud versenyre kelni velük. De ez nem baj. Az új albumról a Pearl az egyik kedvencem és az autóban már azon filóztam, hogy mennyire lesz jó élőben, egy méterről hallgatva. Hahaha. Nem csalódtam. 

Az új album dalai : So many days, Pearl, Warped, Mirrors mind igazán jól illeszkedtek a programba. A Claws már igazán beindította a pogót és kezdetét vette az őrület, ami a végéig kitartott. 

Rejtő Jenőt idézi a terem: “Az úri közönség táncol!” Hahaha. 

Dani térdig letolt basszusgitárral tekerte végig az estét. Giannis és Giorgos felváltva szólóztak vagy tolták a ritmusszekciót. Labros. Hát ő az egyik kedvenc dobosom. Erőből üti a cuccot. Intenzíven. Élmény nézni is és hallgatni. Talán csak nekem tűnik úgy, de, mintha a sokszor doomosan lassú. Lemegyek a pincébe zenék alatt egy viszonylag gyors vagy inkább a lassú témákhoz képest igen intenzív dobolást kapunk tőle. 

Nem térek ki minden dalra ,de nálam külön kiemelkedik a Loose és az  Into the Spell. Viszonylag hosszabb szerzemények és pont ez adja a zenéjük különlegességét, hogy a középtempós dalokat képesek  a végletekig lelassítani, majd  újra átcsap  pörgősbe és ez egy pillanatig sem fárasztó, unalmas vagy erőltetett. A Loose-nál Dani kibök magának és együtt énekeljük a refrént: 

“Don’t forget me 

Whisper my name 

I’ ll never grow old 

Don’t forget me 

Show me the way 

I am the night …”

Giannis kezdi a másik kedvencem felvezetését: Into the spell”

A szöveg nincs túl bonyolítva: 

I am high and free from your spell. Ennyi. Hahaha. Imádom… A zene is zseni. 

Tipikusan az az érzés kerít hatalmába ,mint amikor belemotorozok a naplementébe és a fáradtságot, a hétköznapi gondokat,  úgy fújja el, mint a hulló faleveleket az őszi szél.  Super Van Vacation a záró tétel. Élőben szintén az egyik legjobb. Középtempós kezdet ami ,aztán  belassul, felgyorsul  és az eszeveszett betépett szólózás elemi erővel szakít ki a valóságból. 

A végén Giannis lenyúl, lehajol a színpadról, hogy egy öleléssel erősítsük  meg a viszontlátás örömét. Jön Labros is, már messziről mutogat mindenkinek, hogy bocsi, de ő bizony hozzám jön. Ő is lehajol, hogy át tudjuk ölelni egymást.  Kábán ténfergek utána. Kell egy sör, meg egy cigi. 

Két dalt emelnék még ki, igaz nem volt a program részre, de ha már egy ilyen megtisztelő felkérést kaptam, akkor kell ide. 

A ’90-es években futott egy televíziós sorozat. A Twin Peaks. Sejtelmes, különleges, hátborzongató dramaturgiával  és  zenei aláfestéssel. Nos hát az 1000Mods-os barátaink néhány dala simán elmenne filmzenének is. Ebből az egyik kiemelkedő darab a Horses Green .

Pár hete láttuk élőben a Pink Floyd dobosát Nick Mason-t a saját bandájával a Budapest Parkban. Fergeteges este volt, ahol nem a rádióbarát Pink Floyd dalokat  játszották ,hanem azokat amiket igazán szeretek ( One of These Days , Childhood’s End  stb.). Az 1000Mods: Reverb of the New World szerzeményét akár a Pink Floyd is írhatta volna a 70-es években. Igazi időutazás, pszichedelikus lebegés. 

Pár szót ejtenék a közönségről is. Hátranéztem párszor és végre nem a magasra tartott hülye telefonokat láttam. Igazán kiváló közönség gyűlt össze. Ez csak azért érdekes, mert az Iron Maiden és Billy Talent bulikon semmi mást nem lehetett látni csak a magasra tartott telefonokat. Borzasztóan kiábrándító. A Tool közbeni / utáni hisztiről meg nem is beszélve. Az / is / egy művészi előadás volt. Nem kell a telefon. Érezd jól magad és ennyi. Nálam most sem volt telefon és nem is hiányzott. 

A görög rock / metal /stoner zenei vonal nagyon erős. Puta Volcano, Naxatras, Planet of Zeusz, Half Gramma of Soma, Nighstalker (őket szintén láttuk élőben és nem okoztak csalódást). 

Kinek ajánlom az 1000Mods-ot és a zenéjüket?  Hát azoknak, akik még szeretnek végighallgatni egy komplett albumot. Azoknak, akik szeretik a stoner vonalat. Azoknak akik felismerik azt, hogy miből lesz majdan klasszikus. Azoknak aki úgy, mint én, szeretik az olyan kedd estéket, amikor a Tool-t, Iron Maiden-t, vagy éppen az 1000Mods-ot  nézzük meg. Azoknak akik tudják, hogy a régi szép idők az lehet, hogy egy kedd estére esik.

Köszönöm, hogy elolvastad!

Vendégszerzőnk, Stonedroses73’ beszámolója.

Fotók: A38

Life of Agony, Pentagram
augusztus 09.
Ecdysis Summer Tour
augusztus 16.